Rămâi conectat

Curier Județean

Va fi Aiudul ”Orașul Reciclării” din România în 2015? Competiția între cele 46 de orașe din țară, aproape de final. Peste 70 de tone de deșeuri reciclabile, colectate în Aiud

Ziarul Unirea

Publicat

în

Colectare-separataCea de-a treia ediție a competiției ”Orașul Reciclării” adresată municipalităților din România se apropie de final. 46 de municipii și orașe din țară, printre care și Aiud,  mai au o lună – până la data de 30 iunie 2015 – pentru a dovedi că au cel mai performant sistem de colectare separată a deșeurilor de ambalaje la nivel naţional. În primele 3 luni ale anului în aceste oraşe au fost colectate separat și reciclate aproximativ 4.000.000 de kg de deșeuri de ambalaje, dintre care peste 1.300.000 de kg de plastic si metal, aproximativ 2.000.000 de kg de hârtie-carton și peste 400.000 de kg de sticlă.

La nivelul municipiului Aiud, în perioada ianuarie-martie 2015 au fost colectate selectiv aproximativ 72 de tone de deșeuri reciclabile și s-au valorificat peste 84 de tone de deșeuri reciclabile.

Cele 46 de orașe înscrise în competiție se luptă pentru titlul de ”Orașul Reciclării”  și marele premiu: un Parc Tematic în valoare de 12.000 euro, un spațiu inedit de relaxare amenajat cu mobilier realizat din deșeuri reciclabile.

Citiți și Municipiul Aiud, în bătălia pentru titlul de „Oraşul Reciclării 2015″. Miza – cine are cel mai performant sistem de colectare separată a deşeurilor de ambalaje

Conform ultimelor statistici* doar 3 din 10 persoane din România colectează separat deşeurile de ambalaje. În acelaşi timp, obiectivele de reciclare a deșeurilor de ambalaje vor crește de la 55% în prezent până la 80% în 2030, coform celor mai recente declarații ale Uniunii Europene. În acest context, competiţia ”Orașul Reciclării” organizată de Eco-Rom Ambalaje are drept obiectiv principal creşterea gradul de implicare al primăriilor în dezvoltarea și eficientizarea sistemului de colectare separată a deșeurilor de ambalaje, în parteneriat cu industria, astfel încât cantităţile reciclate să crească şi ţara noastră să îndeplinească obiectivele de reciclare din ce în ce mai mari.

,,La a treia ediţie a proiectului am înregistrat progrese remarcabile: încă din primele săptămâni ale competiţiei peste 80% din primăriile înscrise s-au implicat în îmbunătăţirea serviciului local de colectare separată. Fie că vorbim de municipalităţi care sunt pentru prima oară în această luptă simbolică, fie că vorbim despre primării care ne sunt alături de la prima ediţie, acestea ne-au surprins prin numărul mare de campanii dedicate mobilizării comunităţii pentru a separa deşeurile de ambalaje. Le mulţumim tuturor pentru implicare şi le invităm să profite de ultima lună de concurs şi să demonstreze că sunt cele mai bune la capitolul reciclare!” a declarat Sorin Cristian Popescu, Director General Eco-Rom Ambalaje.

Cele 46 de municipii și orașe înscrise în competiția reciclării sunt: Adjud, Aiud, Arad, Bacău, Bârlad, Braşov, Brăila, Sectorul 6 Bucureşti, Sectorul 1 București, Câmpia Turzii, Câmpina, Călărași, Cluj Napoca, Constanţa, Craiova, Deva, Drobeta Turnu Severin, Făgăraş, Fălticeni, Focşani, Galaţi, Gura Humorului, Iaşi, Mediaş, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Otopeni, Piteşti, Ploieşti, Rădăuţi, Reşiţa, Roman, Satu Mare, Sfântu Gheorghe, Sighetu Marmaţiei, Sinaia, Slatina, Slobozia, Suceava, Târgovişte, Târgu Jiu, Târgu Secuiesc, Tulcea, Vaslui și Zalău.

Acestea sunt monitorizate constant de Eco-Rom Ambalaje pe toată perioada competiţiei, urmărind trei criterii de evaluare: calitatea serviciilor de colectare separată a deșeurilor de ambalaje (însemnând accesul populației la containerele colorate, aspectul acestora și corectitudinea depunerii separate a deșeurilor în containere), cantitatea de deșeuri colectate separat per locuitor și campaniile de conștientizare și mobilizare a populației pentru a separa deșeurile de ambalaje derulate pe parcursul celor 6 luni de competiție.

La finalul celor 6 luni, câștigătorul va obține titlul de ,,Orașul Reciclării” și marele premiu: un Parc Tematic în valoare de 12.000 euro, un spațiu inedit de relaxare amenajat cu mobilier realizat din deșeuri reciclabile.

Municipalitatea clasată pe locul al II-lea se va bucura timp de o săptămână de vizita autocarului hich tech “Laboratorul Verde al Reciclării” prin care elevii claselor a III-a vor învăța, într-un mod dinamic și creativ, despre importanța colectării separate pentru protejarea mediului.

Oraşul care va obține locul al III-lea va beneficia de o campanie de informare și conștientizare a populației cu privire la importanța separării deșeurilor de ambalaje, în valoare de 3.000 de euro, realizată cu sprijinul Eco-Rom Ambalaje.

*Studiu de percepţie şi participare a populaţiei la sistemul de colectare separată a deşeurilor de ambalaje, IMAS, ianuarie 2015

46 de orase pe ultima suta de metri in competitia Orasul ReciclariiCompetiția „Orașul Reciclării” este organizată de Eco-Rom Ambalaje şi se desfășoară sub patronajul Comisiei de Mediu și Echilibru Ecologic a Camerei Deputaților și al Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice. Partenerii acestui proiect sunt Asociația Municipiilor din România, Primăria Municipiului Bucureşti și Institutul pentru Politici Publice, iar partenerii media ai competiției sunt Administrație.ro și Ziare.com.

Mai multe detalii despre ediția a III-a a competiției „Orașul Reciclării” şi informaţii despre colectarea separată a deşeurilor de ambalaje pot fi aflate accesând site-ul  www.ColecteazaSelectiv.ro.

Despre Eco-Rom Ambalaje

ECO – ROM AMBALAJE S.A. este o organizaţie înfiinţată la sfârşitul anului 2003 de un grup de companii care activează în România şi care au luat iniţiativa implementării sistemului de responsabilitate a producătorului şi importatorului, în ţara noastră. Acest sistem are ca scop îndeplinirea obligațiilor de reciclare a deșeurilor de ambalaje ce revin producătorilor şi importatorilor care pun pe piață produse ambalate.

Eco-Rom Ambalaje a început activitatea în 2004 cu 81 de companii care au aderat la sistemul organizaţiei, terminând anul 2014 cu 3.056 de companii responsabile în portofoliu.

Eco-Rom Ambalaje a preluat şi a îndeplinit cu succes, în fiecare an, obligaţiile de valorificare şi reciclare pe care şi le-a asumat pentru membrii săi. Organizația implementează şi dezvoltă în România un sistem de colectare separată a deşeurilor de ambalaje generate în sectoarele industrial-comerciale, cât şi în gospodăriile populaţiei (sistemul cu containere și saci), care contribuie semnificativ la realizarea ţintelor de colectare şi reciclare impuse României de către Uniunea Europeană.

În 2005-2006 Eco-Rom Ambalaje a demarat primele proiecte-pilot din România dedicate colectării separate a deşeurilor de ambalaje generate în gospodăriile populaţiei din 14 localități, prin intermediul a câte 10 puncte de colectare în fiecare oraș. Ulterior a realizat un model de parteneriat cu autorităţile locale şi operatorii de salubritate, parteneriate care s-au extins anual, la finalul anului 2014 cuprinzând 527 de localităţi. În cadrul acestor parteneriate, Eco-Rom Ambalaje a oferit autorităților locale peste 20.000 de containere, sprijină financiar serviciile de gestiune a deşeurilor şi realizează campanii de informare locale şi naţionale.

Din 2013, Eco-Rom Ambalaje este membru fondator al organizației internaționale Extended Producer Responsibility Alliance (EXPRA), membru al PRO Europe şi International Solid Waste Association (ISWA).


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024 Două şantiere arheologice unde au fost făcute unele dintre cele mai importante descoperiri din ultimii ani din Alba, de la Râmeţ – în zona denumită de localnici „Gugu”, şi la Oarda – zona „Bulza”, vor continua şi în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea