Rămâi conectat

Actualitate

Unirea Alba Iulia mai există doar cu numele l”Alb-negrii” – între desfiinţare şi miza pe juniori

Publicat

în

Divizionara secundă FC Unirea Alba Iulia mai există doar cu numele, criza financiară şi declan­şarea insolvenţei făcând ca „alb-negrii” să traverseze cel mai critic moment al existenţei. În 2013, când se împlineşte un deceniu de la prima promovare în Divizia A, formaţia din Cetatea Marii Uniri a devenit o ruină, înregistrându-se un exod masiv al jucătorilor, saturaţi după o jumătate de an de foame. După modelul „Scapă cine poate”, în „Cetate” nu se discută despre reunire, reluarea pregătirilor, sau strategie, colapsul fiind la loc de cinste.
10 plecări, au rămas fără portari!
Şi dacă antrenorul Stelian Gherman ar dori să mai continue calvarul, deşi are restanţe de 8-9 luni şi posibilitatea să-şi depună memoriu, tehnicianul clujean nu mai are pe cine să antreneze, dezertările făcând ca lotul să mai conteze numai pe hârtie. Bucurică la Concordia Chiajna, S. Mureşan şi Tiut – ambii la Fortuna Brazi, M. Găldean (şi-a încheiat contractul, posibil la Ceahlăul Piatra Neamţ, sau FC Vaslui), Pascal (liber din 15 ianuarie), Istrate – FCM Tg. Mureş, Cl. Oara – liber (Gaz Metan Mediaş, CSMS Iaşi sau China), I. Stan (FC Vaslui), alături de Mândruşcă şi Negruţ (împrumutaţi de la CFR Cluj) – îşi caută alte oportunităţi, sunt despărţiri certe. Nesiguranţa actuală poate fi înlocuită de aruncarea prosopului, pentru că nu se identifică nicio soluţie de supravieţuire, iar în acest context şansele de se mai juca fotbal în primăvară pe arena albaiuliană sunt minime. Totuşi, dacă marţi, la şedinţa FRF cu reprezentanţii eşaloanelor inferioare şi a AJF-urilor se va decide că nu va retrograda nimeni din Liga a 2-a, atunci preşedintele Mihai Dăscălescu intenţionează să joace returul mizând pe o formaţie alcătuită cu preponderenţă din juniori.
Ionuţ Stan la Vaslui
Un caz aparte al plecărilor este reprezentat de talentatul fundaş Ionuţ Stan (18 ani). Apărătorul şi-a dat acceptul pentru a evolua la FC Vaslui, aseară era aşteptat în Moldova pentru a efectua vizita medicală, însă situaţia rămâne neclară deoarece cluburile nu au ajuns încă la un acord în privinţa sumei de transfer, iar jucătorul albaiulian riscă chiar suspendarea, în cazul în care nu se lămuresc toate aspectele. Pe de altă parte de vânzarea sa se leagă minimele speranţe de a mai exista, la mijloc fiind şi colegul său de compartiment, Eduard Schuller. Puternicul jucător ce a avut oferte de la Dinamo, Gyor sau din Austria nu a acceptat să susţină probe de joc şi aşteaptă încă o propunere viabilă pentru a părăsi Unirea Alba Iulia şi a nu rămâne în anonimat.
Dan HENEGAR

Publicitate

Actualitate

A început Postul Adormirii Maicii Domnului. Obiceiuri și tradiții la români, în cele 2 săptămâni

Publicat

în

A început Postul Adormirii Maicii Domnului. Obiceiuri și tradiții la români, în cele 2 săptămâni

Pentru creștinii ortodocși urmează 2 săptămâni de post și rugăciune, ținând cont că tocmai ce am intrat în Postul Adormirii Maicii Domnului, moment care precede marea sărbătoare de peste an a Sfintei Maria Mare.

Potrivit rânduielilor ortodoxe, miercuri, 31 iulie, a început Postul Adormirii Maicii Domnului. Acesta durează două săptămâni, până la Sfânta Marie Mare, prăznuită pe 15 august. În limbajul popular, acest post mai este cunoscut și sub denumirea de Postul Sfintei Marii sau Sântămariei.

Este un post care pregătește credincioșii de cele două mari praznice împărătești ale lunii: Schimbarea la Față (6 august) și Adormirea Maicii Domnului (15 august). Postul Adormirii Maicii Domnului durează mai puțin decât Postul Paștelui sau decât cel care precede Crăciunul, dar este considerat la fel de important în creștinismul ortodox.

Electrica Furnizare Discount

Citește și: mesaje de Sf Maria

Postul Adormirii Maicii Domnului este cel mai nou dintre cele patru posturi de durată. Originea lui trebuie căutată prin secolul al V-lea, când cultul Maicii Domnului a început a cunoaște o dezvoltare mai mare și când sărbătoarea Adormirii ei a început a căpăta o mai mare importanță. La început însă, nici timpul din an, nici durata și nici felul postirii nu erau la fel peste tot.

În zona Antiohiei, creștinii posteau o singură zi (6 august), alții mai multe zile (patru la Constantinopol sau opt la Ierusalim); în răsărit posteau în luna august și de aceea postul era numit și Postul lui August, alții în septembrie (apusenii, cum fac până azi), iar alții nu posteau deloc, socotind că sărbătoarea Adormirii este zi de mare bucurie, deoarece Maica Domnului a trecut de la amărăciunea pământească la bucuria cerească, unde stă în nemijlocită apropiere de Fiul ei iubit.

Data și durata postului au fost uniformizate în toată Ortodoxia abia în secolul XII, la Sinodul Local din Constantinopol, ținut la 1166, sub patriarhul ecumenic Luca Crysoverghi, care a hotărât ca postul să înceapă la 1 august și să dureze 14 sau 15 zile, până la Sărbătoarea Adormirii (15 august).

Îndrumările tipiconale prevăd ca în Postul Adormirii Maicii Domnului să se ajuneze lunea, miercurea și vinerea, până la Ceasul al IX-lea (aproximativ ora 15:00), după care se poate consuma mâncare uscată. Marțea și joia se consumă legume fierte, fără untdelemn, iar sâmbăta și duminica este dezlegare la untdelemn și vin. De sărbătoarea Schimbării la Față (6 august) este dezlegare la pește.

sursa: capital.ro

Citește mai mult

Actualitate

Deși România a vândut peste UN MILION de doze de vaccin anticoronavirus rămase nefolosite, vom mai primi încă 200.000 de mii

Publicat

în

Mai mult de 200.000 de doze de vaccin anti-Covid, produse de companiile Johnson&Johnson și Moderna, ajung vineri în România.

CNCAV a anunțat că 93.600 doze de vaccin de la compania farmaceutică Johnson&Johnson sosesc vineri la Institutul Cantacuzino. Transportul pe cale terestră al dozelor este asigurat de firma producătoare.

Acestea vor fi depozitate la Centrul Național de Stocare, iar în perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale existente la nivel național, scrie Mediafax.

Electrica Furnizare Discount

Până în prezent, 987.700 de doze Janssen au fost recepționate, iar 431.018 au fost deja utilizate pentru imunizarea populației.

Tot vineri vor sosi în țară și 111.600 de doze de vaccin Moderna.

Acestea vor fi depozitate la Compania Națională „Unifarm”, iar în perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale existente la nivel național.

Până în prezent, 1.705.200 de doze Moderna au fost recepționate, iar 726.395 au fost deja utilizate pentru imunizarea populației.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Grecia intră în zona roșie de la miezul nopții. Mii de români și-au scurtat concediul că să evite carantina și așteaptă să intre în țară

Publicat

în

Grecia intră în zona roșie de la miezul nopții. Mii de români și-au scurtat concediul că să evite carantina și așteaptă să intre în țară

Mii de români care vin din Grecia au așteptat ore în șir, sâmbătă, să intre în țară, ca să evite carantina, întrucât de la 1 august această țară va fi în zona roșie pe lista țărilor cu risc epidemiologic. În aceste condiții, mulți români și-au scurtat vacanțele programate în statul elen.

Potrivit Poliției de Frontieră, se înregistrează aglomeraţie la punctul de trecere de la Vama Veche, unde autoturismele aşteaptă o oră şi 20 de minute pentru intrarea în ţară, dar şi la Calafat, unde la intrarea în ţară timpul de aşteptare este de 70 de minute.

La punctul de trecere a frontierei Giurgiu se intră în ţară pe 7 artere, iar timpul de aşteptare este de 50 de minute.

Electrica Furnizare Discount

Pentru zona roșie se impune carantina de 14 zile pentru persoanele care sosesc în România, excepțiile fiind:

-persoanele vaccinate anti-COVID cu schemă completă de cel puțin 10 zile,

-persoanele care au fost infectate cu coronavirus în ultimele 180 de zile și nu mai devreme de ultimele 14 zile

-copiii până la vârsta de 6 ani, iar cei de 6-16 ani cu prezentarea unui test PCR negativ nu mai vechi de 72 de ore.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare