Rămâi conectat

Ştirea zilei

Una dintre aberațiile noului Cod fiscal: Contribuție de 792 de lei din nimic pentru asigurările de sănătate!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Una dintre aberațiile noului Cod fiscal: Contribuție de 792 de lei din nimic pentru asigurările de sănătate!

”N-am venit/ Că am venit; Am venit/ Că n-am venit.” (Contestație fiscală, Păstorel Teodoreanu)

Noul Cod fiscal, care urmează să intre în vigoare din anul 2016, introduce plata obligatorie de contribuții de sănătate pentru persoanele care nu au niciun fel de venituri, valoarea lunară a acesteia ridicându-se la 5,5% din salariul minim brut pe economie. Astfel, chiar dacă o persoană nu obține niciun venit, ea va datora CASS de 66 de lei în fiecare lună, având în vedere că salariul minim brut ar urma să crească anul viitor la 1.200 de lei. O persoană fără venituri va trebui, începând din 2016, să achite anual în contul asigurărilor de sănătate suma de 792 de lei, plata urmând să se facă trimestrial, până la data de 25 a ultimei luni din interval.

Prevederea a fost inclusă în articolul 180 din noul Cod fiscal, care a fost publicat în Monitorul Oficial. Articolul respectiv menţionează că „persoanele fizice care nu realizează venituri de natura celor menţionate la articolul 155 şi nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuţiei sau în categoriile de persoane pentru care plata contribuţiei se suportă din alte surse datorează, lunar, contribuţie de asigurări sociale de sănătate şi au obligaţia să solicite înregistrarea la organul fiscal competent, în termen de 15 zile de la data la care se încadrează în această categorie“. Sunt scutite de la plata acestor contribuţii mai multe categorii de persoane: copiii până la 18 ani, studenţii şi elevii înscrişi în sistemul de învăţământ până la 26 de ani care nu obţin venituri, femeile însărcinate şi lăuzele care nu realizează venituri. Nu plătesc astfel de contribuţii soţul, soţia sau părinţii aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate. De asemenea, sunt scutite persoanele cu handicap, eroii Revoluţiei din 1989 şi persoanele persecutate politic.

Chiar dacă nu mai obții venituri, tot trebuie să anunți Fiscul Statul introduce obligativitatea înscrierii celor care nu realizează venituri la administraţiile financiare de care aparţin în termen de 15 zile de când nu mai obţin venituri. calculator

Până acum datorau contribuţii de sănătate cei cu venituri din salarii, pensii, activităţi independente, investiţii, chirii, activităţi agricole, indemnizaţii de şomaj sau pentru creşterea copilului, ajutoare sociale sau indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă. Autorităţile au pregătit şi un mecanism de „pedepsire“ a celor care nu obţin venituri şi nu virează banii la bugetul de asigurări sociale de sănătate pentru o perioadă mai mare de jumătate de an. Pentru aceştia, baza de calcul este de şapte ori salariul minim. Astfel, contribuţiile de sănătate datorate pentru o lună s-ar ridica la 462 de lei, ceea ce înseamnă că pentru şase luni trebuie plătiţi 2.772 de lei. Din păcate, există şi persoane de bună credinţă, nu evazionişti, care nu au venituri, iar această taxă le împovărează şi mai mult situaţia fiscală. În plus, noua taxă este discriminatorie deoarece pentru unele categorii de persoane statul achită deja contribuţia de sănătate, în vreme ce costurile de administrare ale statului ar putea fi mai mari decât încasările. În categoria persoanelor care datorează contribuţia la sănătate, conform noului Cod fiscal, regăsim agricultorii ce practică agricultura de subzistenţă şi nu sunt în întreţinerea unei alte persoane asigurate, care abia produc pentru consumul propriu.

Faţă de alte categorii sociale – şi ne referim la persoanele asistate social pentru care statul deja achită contribuţia de sănătate – apare o defavorizare a acestor persoane ce nu au venituri. Sunt însă mai multe voci ce contestă chiar constituţionalitatea acestei contribuţii, aşa­­dar e posibil să avem şi o pro­nun­ţare a Curţii Constituţionale în cazul în care cineva se consideră nedreptăţit. Procedura fiscală presupune înregistrarea unor declaraţii ale persoanelor fără venituri, emiterea şi comunicarea deciziilor de impunere, urmărirea şi administrarea contribuabililor, iar toate aceste costuri administrative trebuie comparate cu beneficiile/ încasările din această contribuţie. S-ar putea să avem surpriza ca administrarea acestei contribuţii de sănătate să coste mai mult statul decât sumele încasate de la contribuabil. O să vedem cum decurg şi încasările din această contribuţie şi abia după aceea putem stabili, probabil, dacă taxa este eficientă sau nu.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea