Un sat din Alba este considerat unic în lume. Localitatea cu un patrimoniu arhitectural extraordinar – FOTO

Paul Voicu - Primar 2020

Un sat din judeţul Alba este considerat printre cele mai frumoase din România, şi asta nu o spun redactorii ziarului „Unirea” ci redactorii celor de la mondonews, care au realizat un reportaj extraordinar despre localitatea Rimetea, o aşezare renumita pentru istoria sa zbuciumata, arhitectura unică, precum şi pentru peisajul mirific care se deschide cât vezi cu ochii.

 Situată în judeţul Alba, localitatea RIMETEA se afla la poalele munţilor Trascău, de la care se trage şi vechea denumire. RIMETEA  s-a numit Trascău până prin anii 1960, iar mai apoi şi-a schimbat numele in Torocko. În ultimele două decenii satul
rămâne cu denumirea de RIMETEA, deşi germanii îl cunosc si sub denumirea de Eisenmarkt sau Eisenburg.

ELIT

Cu o poziţie naturală privilegiata, RIMETEA  este cunoscut drept satul cu case albe, ascuns într-o imensa căldare de granit. Este prima localitate rurala care a fost distinsa din partea RIMETEA-SAT-JUDETUL-ALBA2Comisiei Europene, in 1999, cu premiul „Europa Nostra” pentru conservarea patrimoniului cultural si arhitectonic.

Comuna RIMETEA se află în nordul Depresiunii Trascăului, înconjurată de masive montane care domina cu 500 – 600 metri printr-o serie de abrupturi pitoreşti. Localitatea se individualizează ca o arie depresionara tipica, iar masivele calcaroase din jurul depresiunii sunt mai împădurite în partea vestica Vf. Cornului (1238 metri), Ardascheia (1250 metri), Dealul Băieşilor (1010 metri) şi mai golaşe iî est unde domina Piatra Secuiului (1128) si apoi Tarsa (999 metri).

Mihail David - 2020

Teritoriul administrativ al comunei are o suprafaţă de 5737 ha, ceea ce reprezintă 0.9 RIMETEA-SAT-JUDETUL-ALBA3% din suprafaţa judeţului Alba. Rimetea se afla la o distanta de 56 km de municipiul Alba Iulia, reşedinţa judeţului si 25 km de Aiud, orasul cel mai apropiat.

Comuna Rimetea este legata de reţeaua de drumuri nationale prin drumul judeţean DJ 107 M, care porneste de la limita judetului Cluj, unde este legat prin alt drum judetean DN 75 si care debuseaza in DN 1A (E 60 A) pe teritoriul municipiului Aiud. Drumul judetean traverseaza cele doua localitati ale comunei: resedinta de comuna Rimetea si satul apartinator Coltesti.

RIMETEA, satul cu case albe si ferestre verzi

Localitatea RIMETEA din judeţul Alba are o arhitectura unică, de secol XIX. Casele albe cu ferestre verzi, neschimbate de peste 100 de ani, sunt mai puţin cunoscute romanilor, însă reprezintă un punct de atracţie pentru turiştii din străinătate.

RIMETEA-SAT-JUDETUL-ALBA4Când ajungi la Rimetea ai impresia ca ai intrat intr-o alta lume. Dintre cele aproximativ 300 de case, mai bine de jumătate sunt albe, păstrând arhitectura secolului XIX.

Si actorul britanic Jeremy Irons a fost impresionat de frumuseţea localităţii RIMETEA, spun localnicii.

Un arhitect UNESCO a ajuns aici in 1999 si, fermecat de ce-a văzut, a propus localitatea pentru a intra in Patrimoniul Mondial. În fiecare an, localnicii primesc sume de bani de la cetăţenii unui sector din Budapesta pentru a-şi improspata faţadele caselor si pentru a le păstra stilul autentic. Localnicii se consideră norocoşi ca pot beneficia de pe urma turismului, neavând altă opţiune de a câştiga un bănuţ.

Satul RIMETEA, unic in Romania din punct de vedere al arhitecturii

În urma cu aproape 150 de ani, satul RIMETEA a fost in pericol sa dispara. Un incendiu puternic a distrus toate casele si, ca prin minune, RIMETEA-SAT-JUDETUL-ALBA5minerii de aici au reuşit sa le reconstruiască.

Din evul mediu pana in anul 1876, localitatea a făcut parte din Scaunul Secuiesc al Arieşului. In cele opt secole de locuire neîntrerupta, Rimetea a cunoscut mai multe perioade antagonice, oscilând de la starea de sat medieval oarecare la aceea de oraş infloritor in secolele XVII-XVIII si având parte de un lung declin de la sfârşitul secolului al XIX-lea pana la sfârşitul secolului al XX-lea, cand reajunsese un sat oarecare de la poalele Muntilor Apuseni.

Incepand cu anii 1996-1997, localnicii din RIMETEA au inceput sa-si valorizeze patrimoniul arhitectural (in principal casele construite in secolele XVII-XIX), sa puna pret pe renovarea patrimoniului in defavoarea inlocuirii vechilor edificii cu altele noi, sa se mandreasca cu el si sa invete cum sa-l pastreze nesufocat de noile interventii urbanistice.

In octombrie 2000, Oficiului National al Monumentelor Istorice a desemnat localitatea Rimetea drept zona arhitecturala si urbana protejata

Sursa: Mondonews.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

17 Comentarii

xcu 30 martie 2014 at 19:49

Noroc ca nu stau prea mulți români pe acolo, altfel am fi avut o arhitectura cu fainață de Sanex pe pereți, minim 2 etaje, acoperis de tablă (din placi tipografice refolosite) si budă in curte.

Losenau Custozza 30 martie 2014 at 20:45

Daca mergeti la pas prin fata caselor din Rimetea veti vedea piese de feronerie minunate vechi de multe secole, intrucat localitatea a fost sute de ani locuita de armurieri iscusiti. Arme produse la Rimetea au fost folosite in multe lupte pe campurile de batalie ale Europei medievale si renascentiste. Merita sa vizualizati expozitiile permanente organizate in cateva case din sat, iar „conservele” produse de tarani comercializate in centrul satului sunt delicioase. Sunt multe de povestit despre Rimetea, dar obligatoriu trebuie facuta degustare de branzeturi la fabrica d-nei Martha, care detine si minunata pensiune Conacul Secuiesc.

soimul de munte 30 martie 2014 at 23:20

ar merita sa bateti pe jos comuna si sa vedeti fiecare poarta in parte- are niste incrustatii specifice care arata daca proprietarul e casatorit sau nu ,( aratind ca ”un interfon”) cind a fost construita poarta si alte citeva date specifice detinatorului casei…arhitectura e mai mult saseasca sau mai bine zis elvetiana, locul din care au fost adusi minerii cu dublu scop- sa exploateze zacamintul de fier si sa apere trecatoarea ; maghiarizarea a venit pe parcurs; prin anii 2000 era localitatea cu cel mai mare venit in $/ cap de locuitor din tara ; actual, un loc aparte il ocupa multiplele concursuri nationale si internationale de parapanta si alpinism, orientare turistica, creatie de arta si turism de documentare sau odihna, fiind unul dintre cele mai active locuri din Transilvania. Cele 2 manastiri din zona (ortodoxe) completeaza peisajul asezonat cu multiple pensiuni de toate ”virstele” dar care nu modifica -prin locurile alese de constructie- specificul unic al localitatii

Cristina 30 martie 2014 at 23:27

De acord! Satul Rimetea este unic in lume, are un patrimoniu arhitectural deosebit!! Stiti ce a fost in apropierea lui in trecut? Mine, se extragea minereu de fier, majoritatea rimetenilor erau mineri. Acum minele s-au inchis si nimeni nu se regandeste sa le deschida pentru a pune in pericol patrimoniul de aici. Va suna cunoscut? Si Rosia Montana este unica in lume, pe langa patrimoinul arhitectural, are si un vast patrimoniu arheologic, natural si istoric. Si atunci de ce sa o distrugem, dand drumul unei exploatari aurifere cu CIANURI, DINAMITA si DEFRISARI cand putem valorifica acest patrimoniu? RIMETEA este dovada vie ca SE POATE!!!

@Cristina 31 martie 2014 at 10:52

Se poate. Doar ca… 1. Rosia e la alta altitudine si nu prea faci agricultura acolo (in Rimetea si Coltesti exista inclusiv sere de flori). 2. Rosia Montana e deja o ruina. Ar fi nevoie de sute de milioane de euro s-o readuci la viata si nu vad de unde ar socate rosienii banii astia. 3. In Rosia Montana majoritatea sunt … romani nu secui 🙂

minimis maximus 31 martie 2014 at 12:50

mai sus zice ca au venit pe vremuri din elvetia- oricum, ideea e aceeasi

Horea 31 martie 2014 at 16:42

Pentru @Cristina

De ce n-ai un pseudonim adecvat?

Justificata, in schimb, interventia ta prin cele 3 puncte expuse.

Interesante de altfel si comentariile semnate: Losenau Custozza, soimul de munte si Cristina.
Se poate scrie deci civilizat, fara ura, chiar daca-i vorba de o localitate ungureasca.

Transilanicus 31 martie 2014 at 19:55

Satul s-a numit Torocko inainte de 1918, nu dupa cum scrie (neatent?) D. Suciu.
nu este prima data cand in chestiuni referitoare la regimul austro-ungar de trista amintire dl Suciu face confuzii…
De ex. in articolul „150 milioane euro… cetatea Alba Carolina”, nici mai mult nici mai putin scrie ca „zidurile au stat acoperite de pamant timp de 90 ani”… cand de fapt esfe vorba doar de cei 500 metri de sub espla ada din fata Catedralei Incoronarii ( din 6 km de ziduri).

Se mai cuvine precizarea ca minele au fost exploatate de daci, apoi romani.
Si nu este nici primul articol scris de mantuiala..

soimul de munte 31 martie 2014 at 21:44

cred ca e putin important ca autorul articolului a facut mici greseli de documentare- dar esenta celor scrise, e aceeasi si nu merita a fii umbrita de ”corectori” care nu e sigur ca au vizitat zona dar au google si wiki la ”degetul mic”; indiscutabil, zona descrisa mai superficial sau mai complet, este deosebita si e pacat ca turisti din AB nu se duc sa vada Zilele satului, Fershangul, etc. sau pur si simplu sa stea sa caste gura la bucuriile peisajelor cu atit mai frumoase cu cit se abordeaza de mai de sus si sa bea o tuica locala cu un gulas transilvanean la Conacul Secuiesc sau oriunde altundeva ( servit in ceaunase cu flacara sub ele sa ramina calde pe masa);

Csaba 31 martie 2014 at 21:08

Denumirea localității Torockó este denumirea maghiară, care apare prima dată menționat în analele istorice din…1257 (prima atestare a localității), sub forma de Toroczko, și nu din 1960. Ipotezele legate de originea denumirii folosite azi de maghiari au mai multe variante. După unii provine din ebraica Tora, având înțelesul de ”piatra Torei”, după alții din germana Thor, după zeul suprem al mitologiei germane, tot în înțelesul de ”piatra lui Thor”. Mai nou se presupune că ar proveni din cuvântul slav „trosc”, care avea înțelesul de ”minereu / zgură de fier”, forma originală a denumirii fiind ”Troscov”. Terminația de ”-ov” are sensul de ”(format) din ceva”. În maghiară, pentru pronunția mai ușoară s-a introdus litera ”o” între literele ”t” și ”r”, iar cu timpul terminația ”v” a dispărut.

Liviu 31 martie 2014 at 21:08

Si localitatea Coltesti, de langa Rimetea, e la fel de frumoasa.

soimul de munte 1 aprilie 2014 at 8:44

asa este, de aceea cred ca se confunda notiunea de sat cu cea de comuna- cred ca era mai corect ca acest articol sa se fi numit ”o comuna din Alba este considerata…”

Pozsgi Balint 1 aprilie 2014 at 12:58

Niste corectii: numele muntilor vin de la denumirea satului nu invers,denumirea satului din trascau devine rimetea nu torocko in 1960!Trascau vine din Torocko rimetea vine din denumirea paraiasului care e la intrare in sat de catre aiud. Numele paraiasului este “REMETE” remete inseamna pustnic in romana,Rimetea nu inseamna nimic. Trascau vine din Torocko care vin din Tarack ko .”Tarack” ii denumirea deseului care ramane dupa topirea minereului de fier iar “ko” inseamna piatra. Va rog sa corectati!

Nelu Chelu 1 aprilie 2014 at 16:17

Si mai este ceva de complectat. Satul a fost locuit, la inceputuri de populatia germana, care dupa marele incendiu ce a dvastat casele a cam plecat, locul ei fiind luat de catre populatia maghiara ai carei urmasi traiesc in Rimetea de astazi.

Losenau Custozza 1 aprilie 2014 at 21:21

Ideea e ca omul sfinteste locul si, dupa cum stiu multi din cei care citesc aceste randuri, in Ungaria nu prea exista disconfort vizual cand tranzitezi satele. Pe cand in RO greu „scapa” cate un sat sa arate asa de bine…

NSD 2 aprilie 2014 at 23:18

Losenau Custozza esti liber sa te muti in ungaria

oz 5 aprilie 2014 at 7:31

NSD, Losenau Custozza se poate muta in Ungaria, dar asta nu schimba starea de fapt. Ceea ce a scris e adevarat, localitatiile din RO sunt supuse de cateva decenii unui masacru peisagistic si arhitectural, fiecare construieste cum si unde vrea, fara pic de bun simt, case mov, portocalii, tipatoare fara forma, cu balustrade lucioase, transformand satele odinioara armonice din punct de vedere arhitectural, intr-un kitsch tipator.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...