Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Un puternic investitor belgian, interesat să construiască o platformă industrială în valoare de peste 30 de milioane de euro, într-o comună din Alba

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

O pajiște care se întinde pe aproximativ 27 de hectare, situată în localitatea Decea de pe teritoriul comunei Mirăslău, cu acces din DN1, la 500 de metri de autostrada Sebeș – Turda, a fost ochită de un important investitor belgian care vrea să dezvolte aici o platformă industrială.

Concesionarea pajiștei investitorului străin ar putea aduce Primăriei Mirăslău în jur de 2000 de euro de hectar pe an, față de vreo 500 de lei cât aduce acum. Discuțiile se poartă de aproximativ un an, iar afacerea este pe cale să se parafeze undeva spre finalul lunii noiembrie, spune primarul Liviu Gigel Alexandru.

Conform planurilor prezentate de investitor administrației locale din Mirăslău, investiția care se cifrează la 30 – 40 de milioane de euro se întinde pe o durată de 8-10 ani și până la sfârșitul perioadei se vor crea circa 450 de locuri de muncă.

Edilul nu a dorit să dezvăluie numele investitorului sau obiectul de activitate, însă a dat asigurări că este unul extrem de serios și că investiția, care presupune o parte de logistică, dar și ”ceva industrie ușoară nepoluantă”, va însemna o bulă de oxigen nu doar pentru comuna pe care o reprezintă, ci pentru întreaga zonă, inclusiv pentru municipiul Aiud, care până la ora actuală nu a reușit să atragă niciun investitor de anvergură.

”Noi am pornit această discuție în urmă cu aproape un an de zile cu un investitor care a trecut pe la noi și ne-a întrebat dacă am fi dispuși să dezvoltăm o platformă industrială lângă DN1, în localitatea Decea, care să creeze locuri de muncă pentru întreaga zonă. Este vorba despre 400-450 de locuri de muncă nou create, într-o perioadă de implementare a proiectului de până la 8-10 ani. Nu se vor crea toate locurile de muncă odată, ci în funcție de cum se dau în folosință halele de logistică.

Vă dați seama că forța de muncă nu poate fi asigurată doar de comuna Mirăslău, dar mă bucur în primul rând pentru oamenii mei, că nu vor mai fi nevoiți să facă naveta care încotro. Apoi ne bucurăm că vom avea suficienți bani pentru a finaliza și demara alte proiecte importante și necesare. La ora actuală Primăria Mirăslău trebuie să asigure o cofinanțare de 1,5 milioane de lei proiectelor aflate în derulare, în condițiile în care veniturile nu depășesc 750.000 de lei”, a explicat primarul Gigel Alexandru.

”Suprafața totală de teren vizată este de 276.913 metri pătrați, teren aflat în proprietatea privată a Primăriei, cu funcțiunea actuală de pășune. Am făcut o evaluare privind valoarea de piață a acestui teren, pentru care, în funcție de numărul de ani pe care se închiriază, se calculează o taxă de închiriere sau redevență anuală. Venitul va fi unul substanțial la bugetul Primăriei prin impozitul care se încasează pe construcții și prin impozitul pe salarii”, a mai spus edilul.

În momentul de față este în desfășurare licitația pentru stabilirea valorii redevenței minime/an, împreună cu valoarea totală a terenului, procedură care se va finaliza în luna noiembrie. Cetățenii care dețin animale și le pasc pe pășunea de la Decea vor fi mutați pe alte pășuni. Potrivit primarului, este vorba despre cel mult 5 familii.

”Această investiție este o certitudine și, dacă se va face, comuna va avea mai mulți bani decât a avut în toată perioada de la Mihai Viteazu încoace. Dumnezeu și-a întors fața către noi!”, a concluzionat Gigel Alexandru.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Arhimandriţii Dometie Manolache şi Serafim Popescu, propuşi pentru canonizare. Ce legătura au cu județul Alba

Unirea Ziarul

Publicat

în

Arhimandriţii Dometie Manolache şi Serafim Popescu, propuşi pentru canonizare. Ce legătura au cu județul Alba Doi dintre cei 15 cuvioși și mărturisitori români propuși spre canonizare, proclamarea urmând să aibă loc anul viitor, când Biserica Ortodoxă Română aniversează un secol de la recunoașterea statutului de Patriarhie, au legătură cu judeţul Alba: arhimandritul Dometie Manolache, duhovnic […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea