Rămâi conectat

Actualitate

Un pictor din Alba Iulia acuzat că ar fi majorat din pix pensiile a 72 de oameni. Printre beneficiari, pensionari din SRI, MAI şi Armată

Publicat

în

Un pictor din Alba Iulia acuzat că ar fi majorat din pix pensiile a 72 de oameni. Printre beneficiari, pensionari din SRI, MAI şi Armată

Un artist plastic din Alba Iulia şi-a făcut o asociaţie a artiştilor şi a eliberat peste 70 de documente în baza cărora membrii au obţinut un plus de 50 la sută la pensie.

Pictorul Traian Ioan Mârza din Alba Iulia a fost trimis în judecată pentru complicitate la înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Acesta este acuzat că, în perioada în care era preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici Alba (UAP Alba), ar fi emis, către mai multe persoane, zeci de adeverinţe cu care acestea au obţinut indemnizaţii suplimentare la pensie, fără a avea acest drept în condiţiile în care asociaţia acestuia nu a beneficiat niciodată de statutul de ”utilitate publică”. Faptele s-au petrecut în perioada 2012 – 2016.

Electrica Furnizare Discount

Cu adeverinţele respective, persoanele au indus în eroare funcţionari de la 12 case de pensii din ţară, dar şi de la Casele de Pensii ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Ministerului Apărării Naţionale (MApN) şi Serviciului Român de Informaţii (SRI).

În total, prin depunerea adeverinţelor la casele de pensii, zeci de persoane au obţinut indemnizaţii în valoare totală de 685.014 lei. Prejudiciul este imputat acum pictorului din Alba Iulia, iar beneficiarii nu or mai primi suplimentul financiar la pensie

„În perioada 2012-2016, în calitate de preşedinte al unei Uniuni din Alba Iulia, inculpatul M. a emis 72 adeverinţe către 69 de persoane, atestând faptul că acestea deţin calitatea de membrii ai Uniunii şi că această entitate este de utilitate publică pentru ca respectivele persoane să beneficieze de indemnizaţia de pensie suplimentară prevăzută de Legea nr. 8/2006, deşi Uniunea nu beneficia de statutul de utilitate publică, iar ulterior beneficiarii adeverinţelor au depus aceste înscrisuri la casele de pensii şi au indus în eroare funcţionarii publici, obţinând indemnizaţii suplimentare în cuantum total de 685.014 lei”, se precizeaăz în rechizitoriul întocmit de Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia.

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Alba Iulia, în data de 25 august 2021, însă nu a primit un prim termen de judecată. Artistul plastic nu a comentat acuzaţiile aduse de procurori.

ONG-ul respectiv este Uniunea Artiştilor Plastici (UAP) Alba, cu sediul în Alba Iulia, care a fost înfiinţat în 2012 de către Traian Mârza, dar care nu era recunoscută, la momentul comiterii faptelor şi nici ulterior, ca uniune de utilitate publică. Mârza a plecat din asociaţia artiştilor plastici recunoscută la nivel naţional, care beneficiază de statutul de ”utilitate publică”, în urma unui conflict cu reprezentanţii acesteia de la nivelul judeţului Alba.

Traian Mârza nu recunoaşte infracţiunile. ”Motivul începerii urmării penale este datorat conţinutului Incheierii nr. 14/2015 pronunţată de Tribunalul Alba în dosarul nr. 8/107/1998, încheiere care nu are putere de lucru judecat fiind pronunţată în procedura necontencioasă şi în fapt fiind desfiinţată ca efect juridic prin Decizia Curţii de Apel Bucureşti nr. 4098/2017 rămasă definitivă”, a declarat pictorul, ca reacţie la decizia procurorilor de a trimite dosarul în instanţă.

La nivelul ţării există mai multe uniuni (fie că vorbim de artişti, actori, oameni de film, arhitecţi, sau jurnalişti) care sunt recunoscute ca entităţi de utilitate publică. Cei care sunt membri ai uniunilor respective beneficiază de o indemnizaţie suplimentară la pensie. Singura uniune a artiştilor plastici din ţară, recunoscută ca fiind de utilitate publică, este Uniunea Artiştilor Plastici din România. Membrii acesteia beneficiază de o îndemnizaţie lunară, reprezentând echivalentul a 50% din pensia cuvenită.

”Precizăm că întocmirea rechizitoriului este o etapă a procesului penal, reglementată în Codul de procedură penală, care reprezintă finalizarea anchetei penale şi trimiterea dosarului la instanţă, spre judecare, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, a precizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia.

Publicitate

Actualitate

Se va reveni la școală în format fizic? Raed Arafat: „Nu există nicio garanţie. La 10 zile vom vedea cum se mişcă situaţia”

Publicat

în

Se va reveni la școală în format fizic? Raed Arafat: „Nu există nicio garanţie. La 10 zile vom vedea cum se mişcă situaţia”

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a anunţat, vineri seară, că nu există nicio garanţie că elevii vor relua cursurile şcolare cu prezenţă fizică, după cele două săptămâni de vacanţă. El a subliniat că, după zece zile, va fi făcută o evaluare a situaţiei şi se va face o nouă analiză.

„S-a preferat soluţia asta (vacanţă două săptămâni – n.r.) compensând ulterior zilele date pentru vacanţă, decât să fie online şi să fie o discrepanţă între accesul la online şi seriozitatea şi toate acestea. Au fost nişte discuţii care au fost stabilite mai ales de experţii de la Ministerul Educaţiei că asta ar fi soluţia mai bună”, a declarat Raed Arafat, la Digi24, vineri seară, întrebat de ce s-a ales vacanţă pentru toţi elevii şi nu cursuri online, potrivit news.ro.

Secretarul de stat a adăugat că nu poate garanta că elevii vor reveni la şcoală fizic, după cele două săptămâni de vacanţă.

Electrica Furnizare Discount

„Nu există nicio garanţie (că după două săptămâni cursurile vor reîncepe fizic – n.r.) pentru că nu ştim cum va evolua. Aşteptăm să vedem evoluţia şi discuţia asta a fost că la 10 zile vom evalua din nou. La 10 zile vom vedea cum se mişcă situaţia”, a declarat Arafat.

Raed Arafat a mai precizat că abia după 14 zile se vor vedea rezultatele restricţiilor impuse de luni.

Toţi elevii vor intra, începând de luni, în vacanţă pentru 14 zile, ordinul fiind deja semnat de ministrul Educaţiei.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Ce spune Arafat de minivacanța de 1 decembrie: „Nu ai certificat de vaccinat sau trecut prin boală, nu ai cum să te cazezi la hotel”

Publicat

în

Ce spune Arafat de minivacanța de 1 decembrie: „Nu ai certificat de vaccinat sau trecut prin boală, nu ai cum să te cazezi la hotel”

Secretarul de stat Raed Arafat le recomandă românilor să stea acasă. Doar persoanele vaccinate sau cele care au avut COVID-19 se mai pot caza la hotelurile din România, în următoarele 30 de zile, conform hotărârii aprobate vineri de CNSU.

Întrebat dacă românii își pot planifica o vacanță în zilele libere de Sfântul Andrei și 1 Decembrie, Arafat a răspuns: „Dacă îi primesc alte țări. Părerea mea este că cel mai bine acum e să stăm unde am fost”.

„Și la unitățile de cazare vor trebui să fie prezentate certificatele verzi, inclusiv la hoteluri. Nu ai certificat de vaccinat sau trecut prin boală, nu ai cum să te cazezi la hotel. Acest lucru cred că este aplicat în foarte multe țări din Europa. Nu suntem singurii care aplicăm aceste reguli la acest moment”, a spus Arafat.

Electrica Furnizare Discount

„Se propune ca accesul la toate activitățile și evenimentele organizate în perioada de 30 de zile pentru care se propun măsurile din prezenta hotărâre, precum și accesul în cadrul centrelor comerciale, unităților de cazare, restaurantelor, cafenelelor sau altor unități de alimentație publică în care se pot consuma produse alimentare sau băuturi alcoolice sau nealcoolice comercializate, să fie permis doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boală și care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2”, se arată în hotărârea CNSU.

Sursa: digi24.ro

Citește mai mult

Actualitate

Restricții anti-Covid-19: Cine va fi exceptat de la obligativitatea purtării măștii de protecție

Publicat

în

Restricții anti-Covid-19: Cine va fi exceptat de la obligativitatea purtării măștii de protecție

În cursul zilei de vineri, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat Hotărârea numărul 91 privind stabilirea unor măsuri suplimentare în scopul gestionării riscului de sănătatea publică cauzat de numărul mare de infectări cu virusul SARS-CoV-2, prin care se propune.

În hotărâre se propune „instituirea obligativității purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, în toate spațiile publice închise și deschise, precum și la locul de muncă și în mijloacele de transport în comun”, începând de lunea viitoare.

Se exceptează de la această măsura următoarele categorii de persoane:

Electrica Furnizare Discount

a) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;

b) persoanele care sunt singure în birou;

c) prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;

d) reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;

e) persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante

IMPORTANT: Persoanele vaccinate trebuie și ele să poarte mască de protecție.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare