Rămâi conectat

Actualitate

Un pictor din Alba Iulia acuzat că ar fi majorat din pix pensiile a 72 de oameni. Printre beneficiari, pensionari din SRI, MAI şi Armată

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Un pictor din Alba Iulia acuzat că ar fi majorat din pix pensiile a 72 de oameni. Printre beneficiari, pensionari din SRI, MAI şi Armată

Un artist plastic din Alba Iulia şi-a făcut o asociaţie a artiştilor şi a eliberat peste 70 de documente în baza cărora membrii au obţinut un plus de 50 la sută la pensie.

Pictorul Traian Ioan Mârza din Alba Iulia a fost trimis în judecată pentru complicitate la înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Acesta este acuzat că, în perioada în care era preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici Alba (UAP Alba), ar fi emis, către mai multe persoane, zeci de adeverinţe cu care acestea au obţinut indemnizaţii suplimentare la pensie, fără a avea acest drept în condiţiile în care asociaţia acestuia nu a beneficiat niciodată de statutul de ”utilitate publică”. Faptele s-au petrecut în perioada 2012 – 2016.

Cu adeverinţele respective, persoanele au indus în eroare funcţionari de la 12 case de pensii din ţară, dar şi de la Casele de Pensii ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Ministerului Apărării Naţionale (MApN) şi Serviciului Român de Informaţii (SRI).

În total, prin depunerea adeverinţelor la casele de pensii, zeci de persoane au obţinut indemnizaţii în valoare totală de 685.014 lei. Prejudiciul este imputat acum pictorului din Alba Iulia, iar beneficiarii nu or mai primi suplimentul financiar la pensie

„În perioada 2012-2016, în calitate de preşedinte al unei Uniuni din Alba Iulia, inculpatul M. a emis 72 adeverinţe către 69 de persoane, atestând faptul că acestea deţin calitatea de membrii ai Uniunii şi că această entitate este de utilitate publică pentru ca respectivele persoane să beneficieze de indemnizaţia de pensie suplimentară prevăzută de Legea nr. 8/2006, deşi Uniunea nu beneficia de statutul de utilitate publică, iar ulterior beneficiarii adeverinţelor au depus aceste înscrisuri la casele de pensii şi au indus în eroare funcţionarii publici, obţinând indemnizaţii suplimentare în cuantum total de 685.014 lei”, se precizeaăz în rechizitoriul întocmit de Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia.

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Alba Iulia, în data de 25 august 2021, însă nu a primit un prim termen de judecată. Artistul plastic nu a comentat acuzaţiile aduse de procurori.

ONG-ul respectiv este Uniunea Artiştilor Plastici (UAP) Alba, cu sediul în Alba Iulia, care a fost înfiinţat în 2012 de către Traian Mârza, dar care nu era recunoscută, la momentul comiterii faptelor şi nici ulterior, ca uniune de utilitate publică. Mârza a plecat din asociaţia artiştilor plastici recunoscută la nivel naţional, care beneficiază de statutul de ”utilitate publică”, în urma unui conflict cu reprezentanţii acesteia de la nivelul judeţului Alba.

Traian Mârza nu recunoaşte infracţiunile. ”Motivul începerii urmării penale este datorat conţinutului Incheierii nr. 14/2015 pronunţată de Tribunalul Alba în dosarul nr. 8/107/1998, încheiere care nu are putere de lucru judecat fiind pronunţată în procedura necontencioasă şi în fapt fiind desfiinţată ca efect juridic prin Decizia Curţii de Apel Bucureşti nr. 4098/2017 rămasă definitivă”, a declarat pictorul, ca reacţie la decizia procurorilor de a trimite dosarul în instanţă.

La nivelul ţării există mai multe uniuni (fie că vorbim de artişti, actori, oameni de film, arhitecţi, sau jurnalişti) care sunt recunoscute ca entităţi de utilitate publică. Cei care sunt membri ai uniunilor respective beneficiază de o indemnizaţie suplimentară la pensie. Singura uniune a artiştilor plastici din ţară, recunoscută ca fiind de utilitate publică, este Uniunea Artiştilor Plastici din România. Membrii acesteia beneficiază de o îndemnizaţie lunară, reprezentând echivalentul a 50% din pensia cuvenită.

”Precizăm că întocmirea rechizitoriului este o etapă a procesului penal, reglementată în Codul de procedură penală, care reprezintă finalizarea anchetei penale şi trimiterea dosarului la instanţă, spre judecare, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, a precizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Apa de la robinet, gratuită pentru clienții restaurantelor și cantinelor

Unirea Ziarul

Publicat

în

Apa de la robinet, gratuită pentru clienții restaurantelor și cantinelor Legea nr. 96/2024 care vizează reglementarea accesului gratuit al clienților restaurantelor și cantinelor la apă potabilă de la robinet a fost oficializat săptămâna aceasta, prevederile sale urmând să se aplice începând din 18 aprilie 2024. Totuși, în forma sa finală, prevederea nu instituie o obligație […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea