Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Un investitor italian acuză

Publicat

în

„Am fost înşelat de partenerul român, cu concursul instituţiilor statului din Alba iulia şi Turda!”

    Recent, la redacţia cotidianului nostru s-a prezentat un cetăţean italian extrem de revoltat, care îl acuză pe unul dintre partanerii săi de afaceri români de tulburare în posesie, furt calificat, fals şi uz de fals, cauzându-i astfel un prejudiciu material însemnat. Grav este că investitorul spoliat a ajuns la concluzia că el a devenit victima românului cu concursul… instituţiilor statului. Deşi nu avem calitatea de a ne pronunţa în favoarea sau în defavoarea uneia dintre cele două părţi, dacă lucrurile stau cu adevărat aşa cum ni le-a descris italianul (probând totul cu documente), atunci această afacere este, fără îndoială, de competenţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Iată, pe scurt, cum s-a derulat „afacerea” căreia i-a căzut victimă investitorul străin. Biagio Maenza este un om de afaceri italian, care a venit în România în anul 2009 şi a pus, împreună cu un asociat, tot italian, bazele a două societăţi comerciale: SC Probuono Consulting SRL (consultanţă pentru afaceri şi management) şi SC Buono Meat Pig SRL (comerţ cu ridicata al animalelor vii). În cea dintâi, domnul Maenza este asociat unic şi administrator, iar pe cea de-a doua o reprezintă prin mandat de administrare. De atunci şi până în momentul de faţă investiţia celor doi asociaţi italieni a depăşit suma de 500.000 de euro, bani utilizaţi pentru reabilitarea unei ferme vechi, achiziţia de mărfuri, obţinerea autorizaţiilor etc. De asemenea, cei doi au creat câteva zeci de locuri de muncă, plătite decent, achitând lunar toate taxele şi impozitele către bugetul statului.
Primul hoţ- însuşi statul român, prin TVA!
Maenza şi asociatul său s-au apucat gospodăreşte de treabă, au stabilit legături cu furnizorii de furaje români, au achiziţionat diferite materiale de la producătorii români (deci a mai determinat şi profitul altora) şi s-au înscris într-o asociaţie a fermierilor şi producătorilor de carne (în cadrul căreia cotizează anual). Din păcate, ca şi alţi fermieri şi crescători de animale din ţară, au întâmpinat mari dificultăţi. Iată de ce: la un ciclu de creştere a animalelor de 3-4 luni, se plătea un TVA de aproximativ 320.000 de lei, dar din pricina restricţiilor impuse de UE pentru carnea de porc, valoarea TVA încasată era de abia 180.000 de lei. Astfel, în doi ani, nu s-a recuperat nici pe departe TVA-ul plătit, iar investiţia iniţială nu a fost recuperată nici măcar parţial… De fapt, crescătorii de animale ştiu mai bine cu ce se confruntă în relaţiile cu statul român şi cu fiscul, precum şi în ceea ce priveşte politica de subvenţii, drept dovadă numeroasele proteste publice declanşate de către asociaţiile profesionale ale acestora…
O firmă serioasă, dar… cu probleme la bancă
Lucrând la o fermă profesională, legea impunea valorificarea animalelor prin abatoare autorizate şi, prin urmare, Maenza a vizitat în anul 2009 mai multe unităţi de acest fel, printre care şi pe cel al SC Carmes Alba SRL, din Mesentea (Galda de Jos). La prima vedere acesta era foarte bine dotat şi avea o mare capacitate dar, din diferite surse bancare, italianul a aflat că societatea avea probleme cu biletele la ordin refuzate, aşa că a decis să vândă animalele (suine) la alte societăţi. A doua oară a vizitat abatorul Carmes la sfârşitul anului 2010, solicitând o ofertă de prestări servicii, dar nici de această dată relaţia nu s-a concretizat. La începutul anului 2011 s-a răspândit zvonul că abatorul respectiv şi-a sistat activitatea, iar Maenza a considerat că aceasta ar fi o oportunitate pentru a obţine un contract de colaborare avantajos. Iată cum descrie Biagio Maenza momentul respectiv, când l-a întâlnit pentru prima dată pe românul care avea să-l „execute” mai târziu, într-o manieră lipsită de scrupule: „În aceste circumstanţe l-am întâlnit pentru prima dată pe dl. Nicolae Cristea, asociat unic şi administrator al SC Carmes Alba SRL. După diverse întâlniri şi negocieri, am ajuns la un acord prin care urma să-mi fie cedate acţiunile societăţii în decurs de trei luni de zile şi pe care să le răscumpăr valoric în trei ani. În acest sens, s-a depus la Oficiul Registrului Comerţului Alba hotărârea asociatului unic Nicolae Cristea, în urma căreia să se înregistreze cesiunea a 25% din acţiuni şi adminisatrarea societăţii.
Luând la cunoştinţă despre toate acestea, Administraţia Financiară Alba s-a opus hotărârii pe motiv că exista un titlu executoriu de recuperare de la SC Carmes Alba SRL, a contravalorii unei investiţii SAPARD, care se ridica la suma de… 10.750.000 de lei.” Acest aspect a fost semnalat de presă la momentul respectiv şi poate fi dovedit de adresa ORC Alba, trimisă la sediul societăţii. Cu toate acestea, Maenza a acceptat să gestioneze activitatea firmei timp de 7 luni de zile, în baza unui contract de mandat, timp în care a investit un efectiv de cca 1.200 de capete de suine, a achitat cheltuielile curente, utilităţi, salarii, plata diverşilor furnizori etc.
Exclus cu forţa din societate, cu bunurile şi cu documentele confiscate!
În data de 23 septembrie 2009, într-o zi de vineri, în timp ce Maenza se afla în Polonia, Nicolae Cristea a hotărât să nu-i mai permită acestuia accesul în incinta abatorului. Căci, deh, cu ajutorul lui Maenza, momentul sensibil al insolvenţei (care a bătut de două ori la uşa societăţii) a fost îndepărtat temporar. Astfel, deşi exista în vigoare un contract de comodat, Cristea a blocat accesul şi s-a făcut stăpân pe toate documentele fiscale ale lui Maenza, inslusiv pe ştampilă, precum şi pe diferitele bunuri aflate acolo, printre care şi un efectiv de 430 de porci, unii vii iar alţii sacrificaţi, aflaţi în depozitele frigorifice ale abatorului.
Cum era firesc, italianul s-a prezentat luni, 26 septembrie, la Poliţia Galda, solicitând sprijin pentru recuperarea documentelor şi bunurilor, dar a fost refuzat: „Dacă nu au fost acte de violenţă, nu e de competenţa noastră!” Atunci s-a adresat Administraţiei Financiare Alba, deoarece actele şi ştampila erau extrem de importante, aşa că ar fi fost firesc să fie recuperate. Dar nici AFP nu avea „competenţă” şi i s-a recomandat să se adreseze Poliţiei Economice. La IPJ Alba, la Poliţia Economică, italianul zice că i s-a râs în nas, pur şi simplu: „Formulaţi o plângere şi vedem noi ce putem face…” Aşadar, autorităţile au jucat ping-pong cu investitorul străin, în loc să-i acorde sprijin pentru a-şi recupera documentele…
Justiţia, pentru unii mumă, pentru alţii ciumă!
În ultimă instanţă, prin intermediul avocatului, Maenza s-a adresat Judecătoriei Alba, cu o cerere de ordonanţă preşedenţială. Era în data de 29 septembrie. I s-a acordat primul termen în data de 12 octombrie, apoi încă unul în data de 19 octombrie, apoi altul în 26 octombrie, apoi altul în data de 2 noiembrie când, în sfârşit, i s-a admis cererea. Sentinţa, însă, a fost primită abia în data de… 24 noiembrie. Aceasta în pofida faptului că fusese depusă o cerere de motivare de urgenţă! Mai mult decât atât, în data de 30 septembrie, Maenza a depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, pentru tulburare de posesie şi furt calificat, dar, deşi s-au depus numeroase adrese pentru a afla stadiul în care se află cercetările, nu s-a primit niciun răspuns până în zilele noastre!
Dar dacă instanţa a fost atât de lentă în cazul italianului, cu românul nu s-a procedat la fel. Căci acesta, în contradictoriu, în dimineaţa zilei de 3 octombrie 2011 a depus o plângere penală la Poliţia Economică din Câmpia Turzii, prin care îl acuza pe Maenza de furtul a 350 de capete de suine. Ei bine, în după amiaza ACELEIAŞI ZILE (!!!) la ferma societăţii italianului s-au prezentat doi poliţişti de la „Economic”, doi medici din cadrul DSV Cluj, doi membri ai Gărzii Financiare Cluj, precum şi un individ care s-a recomandat… şeful poliţiei din Cluj. Plus Nicolae Cristea, care dorea să „supervizeze” modul în care îşi fac datoria reprezentanţii autorităţilor. Culmea este că dintre aceştia numai medicii veterinari au prezentat un ordin de deplasare, şi tot numai ei şi inspectorii de la Garda Financiară au semnat în Registrul Unic de Control. Considerăm că, în acest caz, a fost comis un abuz.
Timp de o săptămână, Maenza a fost chemat şi chestionat de către poliţiştii din Câmpia Turzii, a prezentat o mulţime de documente şi, în cele din urmă, după ce a fost nevoie să vină inclusiv furnizorul din Olanda, pentru a depune declaraţie, dosarul a fost clasat. Dar, câteva zile mai târziu, scenariul a fost reluat de către… şeful Poliţiei Economice din Alba. Acuzat iarăşi, de aceeaşi faptă (deşi exista un dosar clasat!) Maenza a trebuit să ia de data asta, zilnic, calea Alba Iuliei, pentru alte declaraţii şi justificări. Aşadar, dacă în ceea ce-l priveşte pe Nicolae Cristea însăşi Justiţia s-a arătat blândă ca o mieluşică, în schimb, în cazul lui Maenza toate autorităţile s-au transformat în „lei paralei”. S-a procedat, prin urmare, în mod discriminatoriu şi abuziv, iar cineva va trebui să plătească pentru aceasta. Cu atât mai mult cu cât Biagio Maenza este hotărât să uzeze de toate căile de atac ce stau la îndemâna unui cetăţean european, inclusiv cele ce depăşesc graniţele ţării noastre, fiind gata să declanşeze şi un scandal mediatic în presa românească şi internaţională. Un scandal care numai bine nu ar face acum imaginii ţării noastre…
Încheiem deocamdată aici, cu precizarea că, între timp, suinele au dispărut, fiind comercializate. Ba chiar mai mult, Maenza îl acuză pe Cristea de faptul că a uzat de fals în cazul unui bilet la ordin, pe care l-a sustras din documentele lui Maenza, pe care le-a „confiscat”, odată cu ştampila şi cu alte bunuri. Dar asupra acestui aspect, care face obiectul unei încleştări în instanţă, vom reveni într-o ediţie viitoare!

Ioan HĂNŢULESCU

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Opinii - Comentarii

CODUL BUNELOR MANIERE. SALUTUL – primul semn al politeţii. Cine trebuie să salute primul: femeia, bărbatul, şeful sau vârstnicul? Reguli de bază

Publicat

în

CODUL BUNELOR MANIERE. SALUTUL – primul semn al politeţii. Cine trebuie să salute primul: femeia, bărbatul, şeful sau vârstnicul? Reguli de bază

Fiecare om care trăieşte într-o societate trebuie să cunoască câteva reguli de bune maniere. Salutul este esenţial în stabilirea unor relaţii cu cei din jur. Oamenii nu trebuie priviţi în funcţie de clasa socială căreia îi aparţin sau în funcţie de nivelul profesional. De exemplu, o persoană cu educaţie aleasă şi cu principii morale, vă salută, în aceeaşi instituţie, în acelasi fel, şi pe cel superior, cât şi pe cel inferior din punct de vedere profesional.

Citește și: Codul Bunelor Maniere: Top 40 de reguli de bază

Să ştii să saluţi este, într-adevăr, dovada că eşti bine crescut.

Codul bunelor maniere - salutulDeşi formele de salut sunt vechi de când lumea, salutul în sine are în mimică, în compoziţia corpului sau în ţinută o infinitate de nuanţe care-i modifică sau îi completează sensul. Un simplu salut poate demonstra cuiva, de pildă, în ce măsură îl stimezi, dacă ştii să-i adaugi un mic gest.

Niciun om nu este atât de neînsemnat încât să nu merite un salut din partea noastră. Ludovic al XIV-lea o saluta pe ultima bucătăreasă cu aceeaşi curtoazie ca pe strălucitoarea domnişoară de La Valliere. Numai snobii pot crede că e sub demnitatea lor să salute primii.

Elit - Gustul Desăvârșit

Iată câteva din regulile de bază:

Când salutăm primii

– bărbatul salută mai întâi o femeie, chiar dacă este mai tânără;

– tinerii îi salută pe cei mai în vârstă;

– noul venit pe cei care sunt deja adunaţi;

– inferiorul pe superiori.

Este obligatoriu să răspunzi la orice salut deoarece, a refuza înseamnă să-l jignești grav pe cel care ți s-a adresat.

Citește și: mesaje de dragoste

Cum salută un domn?

Când întâlnește o doamnă, bărbatul salută primul, încetează să mai fumeze  și-și scoate mâna din buzunar.

În general, salutul înseamnă să-ți scoți pălăria, aproximativ cu doi metri înaintea întâlnirii, să o înclini ușor, privind fără insistență în ochii persoanei salutate, iar apoi să îți pui pălăria la loc pe cap. Ridicarea pălariei se face întotdeauna cu mâna opusă părții în care se găsește persoana salutată.

E mai bine să pastrezi pălăria pe cap și să saluți verbal, decât să reduci gestul la o simplă atingere a borului pălăriei, fără să o ridici.

Dacă domnul nu poartă pălărie,  înclinarea capului va fi un pic mai adâncă dacât dacă ar saluta cu pălăria.

Citește și: Mesaje de dragoste • Mesaje de iubire • Declarații de dragoste • Declarații de iubire

Cum salută o lady?

Dacă se întâlnesc două persoane de același sex, cea tânără salută pe cea mai în vârstă.

Salutul se face însoțit de un ușor surâs și de o scurtă înclinare din cap.

În țările anglo-saxone, femeia salută prima, pentru a-l autoriza astfel pe domnul întâlnit să o salute.

În Europa continentală domnul salută, doamna răspunde.

Două persoane de același sex și de aceeați vârstă se salută simultan.

Ai dreptul sa refuzi un salut?

A refuza sa răspunzi la salut înseamnă a-l face pe celălalt să înțeleagă că te-a ofensat grav, pe tine sau pe unul din membrii familiei tale. În afara acestor cazuri, nu există salut pe care poți să-l refuzi fără să încalci în mod deliberat și grosolan regulile elementare ale bunei cuviințe.

Există totuși împrejurări în care am prefera să ne facem că nu vedem anumite persoane pentru a le saluta, deoarece am avut cu ele un conflict. Aceste cazuri cer mult tact și o mare prezență de spirit pentru a găsi o soluție onorabilă. Pentru a evita întâlnirea, o facem când suntem încă la mare distanță. Dacă întâlnirea este inevitabilă, vom saluta scurt. Acest salut ar putea fi pentru celalalt o mică lecție dacă el este vinovat, iar dacă noi suntem vinovați, salutul nostru poate duce la o împăcare.

Citește și: MESAJE pentru copii. FELICITĂRI și URĂRI de La mulți ani pentru copii de ziua copilului din partea părinților, bunicilor

Nu există reguli fără excepţii!

Vom evita să salutăm o persoană, mai ales o doamnă, dacă o întâlnim într-o companie compromițătoare.

În armată, salutul este strict reglementat – inferiorul îl salută pe superiorul său în mod obligatoriu.

Pentru personalul feroviar, poștal, pentru vameși există alte reguli. Ei se pot saluta fără să se cunoască, prin simplul fapt că poartă aceeași uniformă.

Citește și: felicitări de Crăciun

Cel care intră într-un local salută, cel care se află acolo răspunde la salut. Această regulă este valabilă în restaurante, compartimente de tren, săli de așteptare, lifturi, magazine etc.

Un om bine crescut își scoate pălăria și se oprește un moment când trece un convoi mortuar. Te ridici și te descoperi când se intonează un imn național sau când se înalță drapelul unui stat. Pe durata ceremoniei trebuie să te comporți decent, pentru a arăta că respecți sentimentele altora.

Salutăm tot grupul din care face parte o cunoștință. Persoanele care o însoțesc vor răspunde la salut, dar nu vor întreba numele dumneavoastră.

Citește și: CODUL BUNELOR MANIERE: Cum trebuie să te comporți la masă? Ce tacâmuri folosești, ce faci cu șervetul, cum trebuie să te așezi și alte reguli de politețe

SALUTUL VERBAL. STRÂNGEREA MÂINII. SĂRUTATUL MÂINII.

Formule de salut când întâlnim pe cineva

Dacă întâlnim rude, prieteni, sau cunoștințe apropiate, vom da Bună ziua! chiar dacă nu ne oprim pentru o conversație.

Dacă întâlnim alte persoane, formula obișnuită va fi Bună ziua! sau Bună seara! la care adăugăm obligatoriu Doamnă sau Domnule.

Nu este necesar să spunem numele persoanei pe care o întâlnim. Dacă este vorba despre un director al unei mari companii sau despre un ofiter, aceștia se pot adresa subalternilor pronunțându-le numele, gest ce va echivala cu un compliment.

Se vor evita formulele de tipul: Hello! sau Ciao!  sau  Adio! permise doar adolescenților.

Citește și: CODUL BUNELOR MANIERE: Cum să ne comportăm pe stradă

Formulele de salut când ne despărţim de cineva

Când ne despărțim de cineva, formulele de salut sunt: La revedere!, O seară bună!, Noapte bună!

Strângerea mâinii

Strângerea mainii se practică mai ales când cele două persoane care se întâlnesc urmează să se oprească și să stea puțin de vorbă. Este o formă de salut care datează din antichitate și care este încărcată de un simbolism profund. Să saluți pe cineva strângându-i mâna este un semn de mare stimă.

Mâna pe care o strângem este cea dreaptă. Această regulă datează din vremea când, în mâna dreaptă țineai o armă, iar când întindeai mâna goală însemnă că doreai pace. Anumite comunități, de exemplu cercetașii (scouts) își strâng mâna stangă.

Persoana care întinde mâna prima este doamna, persoana mai în vârsta sau superiorul. Tot persoanei de rang superior îi revine inițiativa formulei de salut.

Citește și: CODUL BUNELOR MANIERE. SALUTUL – primul semn al politeţii. Cine trebuie să salute primul: femeia, bărbatul, şeful sau vârstnicul? Reguli de bază

Dacă din necunoasterea acestei reguli, tânărul este primul care întinde mana, să o refuzi este un afront.

Cel mai ocupat dintre oamenii de stat nu trebuie să refuze să strângă mâna celui mai pisălog dintre solicitanți. Să refuzi o mână întinsă este o sancțiune de o gravitate excepțională.

Pentru a strânge mâna cuiva un bărbat se va ridica. Doamnele nu trebuie să se ridice decât pentru a da mâna unei persoane mai în vârstă sau pe care vor s-o onoreze în mod special.

Se spune că modul în care strângi mâna celuilalt îți dezvăluie firea. Nu trebuie să avem o mână moale sau una care o zdrobește pe a celuilalt. Nu apucam doar vârful degetelor.

Se va evita strângerea mâinii pe deasuprea alteia, în cruce, gestul fiind total lipsit de eleganță. Ordinea priorităților este următoarea: doamnele între ele, doamnele și domnii, domnii între ei.

Strângerea mâinii poate însemna și altceva decât salutul. Se strânge mâna și pentru a marca încheierea unei afaceri, pentru a sublinia condoleanțele, felicitările, o rugăminte, o mulțumire sau o scuză.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

INFORMARE| Amendament la documentul de Ofertă Publică de Preluare Obligatorie a PREBET S.A. Aiud aprobat prin decizia A.S.F nr. 634 din data de 25.05.2022

Publicat

în

APROBAREA AMENDAMENTULUI  NU ARE VALOARE DE GARANŢIE ŞI NICI NU REPREZINTĂ O ALTĂ FORMĂ DE APRECIERE A A.S.F. CU PRIVIRE LA OPORTUNITATEA, AVANTAJELE SAU DEZAVANTAJELE, PROFITUL ORI RISCURILE PE CARE LE-AR PUTEA PREZENTA TRANZACŢIILE DE ÎNCHEIAT PRIN ACCEPTAREA OFERTEI PUBLICE OBIECT AL DECIZIEI DE APROBARE. DECIZIA DE APROBARE CERTIFICĂ NUMAI REGULARITATEA DOCUMENTULUI DE OFERTĂ ÎN PRIVINŢA EXIGENŢELOR LEGII ŞI ALE NORMELOR ADOPTATE ÎN APLICAREA ACESTEIA.

Preambul

Principalul scop al acestui document este să furnizeze date actualizate în legătură cu unele informații prezentate în Documentul de Ofertă și trebuie citit doar împreună cu Documentul de Ofertă și în contextul Ofertei descrise în Documentul de Ofertă. Ofertanții și/sau intermediarul nu au actualizat nicio altă informație  decât cea prezentată în cuprinsul acestui amendament, celelalte informații prezentate în documentul de ofertă fiind corecte și complete la data Documentului de ofertă. Astfel, nici ofertanții și nici Intermediarul nu își asumă nicio responsabilitate privind acuratețea și caracterul complet al informațiilor prezentate în documentul de Ofertă, cu excepția datelor prezentate în acest amendament, la o dată ulterioară datei Documentului de ofertă.

 

Elit - Gustul Desăvârșit

Publicarea Amendamentului

Prezentul Amendament este pus la dispoziția investitorilor după aprobarea sa de către A.S.F. prin publicarea unui anunț conform aceleiași proceduri utilizate pentru publicarea Documentului de Ofertă.

Amendamentul la Ofertă va fi disponibil în același mod în care este și Documentul de Ofertă astfel:

  1. În format electronic de pe website-ul Intermediarului GOLDRING SA (goldring.ro) și al Bursei de Valori București (www.bvb.ro) .
  2. pe suport de hârtie, la cererea investitorilor adresată GOLDRING SA la sediul acesteia (Tg. Mureș, str. Tudor Vladimirescu nr. 56A, jud. Mureș).

Ofertanții au convenit la modificarea Documentului de ofertă după cum urmează:

Paragraful de la punctul 6: „Impetum Investmens S.A. va achiziționa cu prioritate în cadrul Ofertei un număr maxim de 1.822.122 acțiuni, Anodin Assets S.A. va achiziționa un număr de 5.225.000 acțiuni, Ges-Green Energy Specialists SRL  va achiziționa un număr de 5.225.000 acțiuni, restul de 5.227.560 acțiuni vor fi achiziționate de Acord Construct ALT S.R.L.”

se modifică astfel:

Ofertanții vor achiziționa cu prioritate în următoarea ordine precum și în limitele maxime precizate, în funcție de numărul de acțiuni ce vor fi subscrise în cadrul ofertei, după cum urmează:

  • Impetum Investmens S.A. – 5.236.819 acțiuni,
  • Anodin Assets S.A. – 4.087.620 acțiuni,
  • Ges-Green Energy Specialists SRL – 4.087.620 acțiuni și
  • Acord Construct ALT S.R.L – 4.087.623 acțiuni”

Potrivit prevederilor art. 28 (3) din Legea nr. 24/2017, ale art. 54 (4) din Regulamentul 5/2018 și ale Documentului de Ofertă,  investitorii care au acceptat să subscrie în oferta publică de cumpărare înaintea publicării amendamentului pot să îşi retragă acceptul în termen de două zile lucrătoare de la publicarea amendamentului, respectiv în perioada 27.05.2022 – 30.05.2022.

Celelalte prevederi ale Anunțului și ale Documentului de Ofertă rămân neschimbate.

Prezentul amendament  este întocmit în conformitate cu Legea nr. 24/2017 și Regulamentul ASF nr. 5/2018 privind emitenții de instrumente financiare și operațiuni de piață, cu modificările si completările ulterioare

 

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

24 mai: Ziua europeană a parcurilor naționale. Cum a ajuns să fie celebrată această zi și care este scopul acesteia

Publicat

în

24 mai: Ziua europeană a parcurilor naționale. Cum a ajuns să fie celebrată această zi și care este scopul acesteia

An de an, la data de 24 mai, este sărbătorită Ziua europeană a parcurilor naționale, la nivel continental, această zi având scopul de a apropia oamenii de natură și dea sensibiliza publicul privind impotanța frumuseții naturale în zonele protejate, dar și la impotanța conservării și gestionării durabile a ariilor protejate din Europa.

Hotărârea sărbătoririi Zilei europene a parcurilor naţionale a fost luată în 1999, când s-au împlinit 90 de ani de la crearea primelor nouă parcuri naţionale în Suedia (mai 1909). În acel an, pe 24 mai, peste o sută de organizaţii din 18 ţări europene au organizat evenimente de Ziua europeană a parcurilor naţionale.

Elit - Gustul Desăvârșit

Iniţiativa a aparţinut Federaţiei EUROPARC, organizaţie nonguvernamentală, fondată în 1973, ce reuneşte sute de autorităţi şi mii de arii protejate din 40 de ţări europene. EUROPARC doreşte conştientizarea opiniei publice europene faţă de importanţa rezervaţiilor naturale protejate şi a parcurilor naţionale.

România este membru al EUROPARC prin Academia de Ştiinţe Agricole, iar ariile protejate care intră sub incidenţa autorităţii EUROPARC sunt Delta Dunării şi Parcul Naţional Retezat. Din partea României, ca membri EUROPARC mai sunt: Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti; Asociaţia Altitudine; Administraţia Parcului Natural Apuseni; Enduro Ranch; ProPark – Fundaţia pentru arii protejate.

În România, celebrarea Zilei europene a parcurilor naţionale a fost marcată, an de an, prin organizarea unor manifestări dedicate celebrării unor evenimente cu semnificaţie deosebită în domeniul protecţiei naturii şi al ariilor naturale protejate, în organizarea Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva şi a altor instituţii.

Europa are numeroase arii protejate importante, dar este în acelaşi timp un adevărat mozaic de naţiuni, culturi şi organizări politice. Până la constituirea Uniunii Europene nu s-a putut vorbi efectiv despre un punct de vedere comun sau despre iniţiative europene în domeniul conservării mediului. În anul 1994 a fost lansat la nivel european Planul de Acţiune pentru Ariile Protejate.

Iniţiative europene cum ar fi EECONET, EMERALD, Natura 2000 şi altele pregătesc drumul către o reţea europeană de arii protejate interconectate prin coridoare ecologice ce permit dispersia şi migrarea speciilor. În politica de conservare a mediului atât la nivel european, cât şi mondial se face simţită din ce în ce mai acut necesitatea trecerii de la conservarea speciilor la cea a habitatelor, de la conservarea unor locuri la conservarea unor ecosisteme şi de la măsuri naţionale la măsuri internaţionale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare