Un fermier din Noşlac merge la închisoare pentru că a falsificat documente şi a obţinut ilegal subvenţii de la APIA

Paul Voicu - Primar 2020

Aurel Cristian Ungurean a fost condamnat definitiv la 1 an, 6 luni și 20 de zile de închisoare • Consilierul local mai trebuie să plătească daune de peste 40.000 de lei

 Un fermier din comuna Noșlac, care deține și o funcție de consilier local, va merge la închisoare pentru o perioadă de 1 an, 6 luni şi 20 de zile. Hotărârea definitivă a fost luată la Curtea de Apel Alba Iulia în 23 ianuarie 2018, instanță care a menținut decizia anterioară a Tribunalului Alba, din noiembrie 2017.

ELIT

Aurel Cristian Ungurean mai trebuie să plătească despăgubiri de peste 40.000 de lei. Instanţa a mai menţi­nut sechestrul pe 625 de oi ale inculpatului, impus prin ordonanţă a procurorilor DNA, precum și pe alte bunuri ale acestuia. Fermierul a fost judecat pentru obținerea ilegală de fonduri europene şi fals material în înscrisuri oficiale. Potrivit DNA, în perioada 2009-2013, Aurel Cristian Ungurean a depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură mai multe documente false (adeverinţe având ca emitent Primăria Noşlac şi contracte de arendare) în vederea acordării sprijinului financiar în cadrul schemei de plată unică pe suprafaţă, pentru suprafeţe de teren pe care nu le deţinea în realitate.

Prin acest demers, inculpatul a obţinut fonduri nerambursabile în valoare totală de 43.977,11 lei, sumă cu care Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – Centrul judeţean Alba s-a constitut parte civilă în procesul penal. „Elementul material al infracțiunii constă în acțiunea inculpatului care a folosit, în baza aceleiași rezoluții, în perioada 2009 – 2013, adeverința nr. din 08.06.2012 și adeverința nr. 2022/14.05.2013, emise de Primăria Noșlac, adeverința fără număr din 09.09.2013, emisă de Asociația Crescătorilor de Bovine Noșlac, contractul de închiriere nr. 1358/07.03.2012 încheiat cu Primăria Noșlac, toate falsificate, precum și documente inexacte, respectiv adresa nr. 1805/14.05.2010 și adresa nr. 1442/23.05.2011 emise de Primăria Noșlac și a prezentat declarații false în momentul în care a declarat și digitizat suprafețe de teren asupra cărora nu avea un drept de folosință, pe care l-a justificat cu contracte încheiate cu proprietarii altor terenuri pe care le folosea”, se afirmă în motivarea primei hotărâri pronunțate în dosar. Inculpatul a plătit în cursul cercetării penale întreaga sumă cu care APIA s-a constituit parte civilă, dar pe parcursul cercetării judecătoreşti instituţia a mai descoperit daune de zeci de mii de lei. ”

Mihail David - 2020

Fenomenul corupției este considerat a fi una dintre cele mai grave amenințări cu privire la instituțiile statului de drept, democrație, drepturile omului, echitatea și justiția socială, cu efecte negative asupra activității autorităților și instituțiilor publice și asupra funcționării economiei de piață. Corupția se constituie într-un obstacol al dezvoltării economice a statului și compromite stabilitatea instituțiilor democratice și fundamentul moral al societății (Decizia CCR nr. 2/2014).

Gheorge Valentin Rotar - Alegeri Locale 2020

Prin urmare, chiar dacă infracțiunile contra intereselor financiare ale Uniunii Europene nu sunt prevăzute în mod expres ca infracțiuni de corupție sau asimilate acestora, din faptul includerii lor într-o lege specială privind combaterea corupției rezultă importanța acordată de legiuitorul național acestor fapte precum și gravitatea lor din perspectiva valorii sociale ocrotite. În consecință, instanța apreciază că funcția de reeducare a pedepsei cât și scopul acesteia (prevenirea săvârșirii de noi infracțiuni și restabilirea ordinii de drept) nu pot fi atinse decât prin executarea în regim de detenție a pedepsei”, astfel motivează instanța condamnarea inculpatului la închisoare cu executare.

În cursul judecății au mai fost identificate un număr de 13 contracte de arendare falsificate de inculpat, în legătură cu care instanța nu s-a putut pronunța având în vedere că nu a fost sesizată în acest sens de DNA. Procurorii au disjuns cauza inițială și continuă cercetările și cu privire la aceste contracte.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

4 Comentarii

ducu 30 ianuarie 2018 at 15:37

dar de ciinii din AlbaIulia cine se ocupa? Azi m-a muscat cinele tiganilor de pe Primaverii . cine le da amenda ?? cine urmareste daca sint vaccinati?ala mic latra si cel mare m-a muscat.Dupa cum zicea odata HAVA in Alba nu sint ciini pe strazi . sa vad

Gica 30 ianuarie 2018 at 17:23

Ce este acela un „cine”?

Ii 30 ianuarie 2018 at 17:14

Dar pe averile marilor infractori dovedediti si condamnati de ce nu se pune sechestru?

ducu 30 ianuarie 2018 at 18:38

gica contra. uitate la prajina din ochiul tau nu la paiul din ochi altora . poate am si eu o virsta si mai gresesc dar ca sa-ti raspund :unul ca tine care te prinde cu dintii de cur

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...