Rămâi conectat

Curier Județean

Un bucureștean valorează de 7 ori mai mult decât un contribuabil din Alba, în viziunea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Asociația Pacienților Alba (APA) a sesizat recent Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) cu privire la un posibil caz de discrimnare al contribuabililor din județul Alba din partea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Asociatia Pacientilor AlbaPotrivit sesizării înaintate către CNCD, APA acuză CNAS că încă din 2014 alocă pentru investigaţii paraclinice suma de 18,48 lei pentru fiecare contribuabil asigurat al judeţului Alba și de circa 7 ori mai mult, respectiv 130,14 lei, pentru fiecare contribuabil asigurat al Municipiului Bucureşti – ceea ce ar reprezenta o situație de discriminare.

CITEȘTE ȘI: Ați plătit medicamente ca pacient internat în spital? Este ilegal! Cereți banii înapoi de la unitatea sanitară!

Sesizarea transmisă de Asociația Pacienților Alba către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării:

“CĂTRE CONSILIUL NATIONAL PENTRU COMBATEREA DISCRIMINARII

ADRESĂ

Prin care înţelegem să vă supunem atenţiei anumite aspecte ale unei situaţii de discriminare petrecute  în ultimii  ani  în judeţul Alba comparativ cu Municipiul Bucureşti Menţionăm că situaţia este  similară inclusiv în urma alocării bugetare pentru trimestrul I al anului 2016 .

  1. În anul 2014 Casei de Asigurări de Sănătate Alba i s-a alocat de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pe domeniul „PARACLINIC„ un buget în valoare de 5.660.116 lei, iar numărul asiguraţilor   este la finele anului in discutie de 306.284. În concluzie, suma de bani alocată pentru investigaţii paraclinice (analize de laborator, radiologie, probe funcţionale) pentru fiecare contribuabil (asigurat ) al judeţului Alba este pentru investigatii paraclinice de 18,48 lei.
  2. În același an, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a alocat Casei de Asigurări A Municipiului Bucureşti, denumit în continuare CASMB un buget în valoare de 208.267.520 lei, iar numărul contribuabililor (asiguraţilor) aflaţi în evidenţa respectivei instituţii la finele anului 2014 fiind de aproximativ 1.600.310 persoane. În concluzie, suma de bani alocată statistic  fiecărui contribabil (asigurat )  al CASMB  este de 130,14 lei.
  3. În condiţiile în care fiecare dintre noi în calitatea de contribuabil –asigurat la bugetul FNUAS, contribuim în mod egal prin plata contribuţiei unei sume lunare in echivalentul  a 5,5 % din venitul brut, considerăm că pacienţii-asigurati  cu domiciliul în judeţul Alba se află într-o situaţie de discriminare.

Dacă comparăm suma de bani alocată fiecărui contribuabil, se poate observa că aceasta diferă în funcţie de judeţul în care are stabilit domiciliul, chiar dacă se contribuie în mod egal la nivelul întregii ţări.

Situaţia de discriminare pe care înţelegem să o reclamăm constă în faptul că pentru fiecare contribuabil – asigurat  din Bucureşti suma alocată este mult mai mare decât suma alocată pentru un contribuabil – asigurat  din judeţul Alba, raportat strict la faptul că, prin politica de distribuire a resurselor  Casa Naţională de Sănătate a alocat pe baza unor criterii injuste şi discriminatorii  sume nejustificat de mari pentru acest domeniu bugetar  pentru  Bucureşti şi  ridicol de mici   pentru judeţul Alba, în condiţiile în care repetăm, se contribuie în ambele  unitati administrative   cu acelaşi procent de 5,5% din venit.

Raportat la situaţia prezentată, am înţeles să vă aducem la cunoştinţă aceste aspecte în speranţa că se vor găsi modalităţi de rezolvare a situaţiei de discriminare”.

BP


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

VIDEO ”Prietenii lui Azor”, apel disperat pentru un cățel lovit de mașină pe autostrada A10 Sebeș-Turda: ”Plânge rău când îi sunt atinse picioarele!”

Ziarul Unirea

Publicat

în

”Prietenii lui Azor”, apel disperat pentru un cățel lovit de mașină pe autostrada A10 Sebeș-Turda: ”Plânge rău când îi sunt atinse picioarele!” Asociația ”Prietenii lui Azor” au lansat un apel pentru salvarea unui cățel ajuns în adăpostul public din Alba Iulia, care are nevoie urgent de consultații și intervenții chirurgicale. Patrupedul a fost lovit de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea