Rămâi conectat

Actualitate

Un bărbat din Oradea, condamnat penal și obligat să-i plătească despăgubiri soției pe care a spionat-o

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Un bărbat din Oradea, condamnat penal și obligat să-i plătească despăgubiri soției pe care a spionat-o

Hotărârea a fost pronunţată de Judecătoria Oradea şi menţinută de Curtea de Apel Oradea într-un proces declanşat anul trecut de Parchetul de pe lângă Judecătoria locală ca urmare a unei reclamaţii făcute în toamna anului 2018 de soţia „interceptată” cu care bărbatul era în divorţ şi pe care acesta o bănuia că încearcă să-i „întoarcă” pe copii împotriva lui.

Ca să strângă dovezi împotriva femeii, orădeanul a cumpărat două microfoane, pe care le-a plasat în dormitorul şi sufrageria locuinţe, înregistrând discuţiile pe care femeia le purta cu copiii, mama şi prietenele ei.

Atât că, la un moment dat, în timp ce făcea curăţenie, femeia a găsit dispozitivele şi, dându-şi seama ce sunt, pe 31 octombrie 2018 le-a predat la Poliţia municipiului Oradea, unde l-a reclamat pe soţ pentru violarea vieţii private.

Însă bărbatul nu s-a oprit, iar în primăvara lui 2019, în timpul procesului de divorţ, în ciuda faptului că era, deja, anchetat pentru „spionarea” nevestei, el a depus la dosar un CD cu înregistrări, semn că a continuat să o supravegheze. Urmarea? Femeia s-a dus din nou la Poliţie şi şi-a completat plângerea împotriva lui, acuzându-l de o nouă violare a intimităţii ei.

Potrivit legii, violarea vieţii private constă în atingerea adusă vieții private, fără drept, prin fotografierea, captarea sau înregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau înregistrarea audio a unei persoane aflate într-o locuință sau încăpere ori dependință ținând de aceasta sau a unei convorbiri private. Fapta constituie infracţiune și se pedepsește cu închisoare de la o luna la 6 luni sau cu amendă.

Stomatologul a şi fost trimis în judecată pe 1 noiembrie 2021 şi atât Judecătoria Oradea, pe 15 iunie 2022, cât şi Curtea de Apel Oradea, pe 28 noiembrie 2022, au decis că faptele sale nu au nicio justificare legală. „Exercitarea drepturilor părintești nu este de natură a justifica violarea dreptului la viață privată a celuilalt părinte” au arătat magistraţii în soluţiile pronunţate, explicând că legea permite înregistrările de voce şi imagini doar dacă privesc propriile convorbiri sau comunicări cu alţii.

Orădeanul a primit o pedeapsă de 1 an şi 2 luni de închisoare, a cărei aplicare a fost, însă, amânată, pe un termen de supraveghere de 2 ani. Judecătorii au considerat că victima bărbatului este îndreptăţită să primească şi despăgubiri pentru trauma pe care a suferit-o.

Aşa că au dispus stomatologul să plătească femeii daune morale de 10.000 lei, plus plata tuturor cheltuielilor de judecată, atât ale soţiei, de care între timp a divorţat, cât şi ale statului.

„Îndeplinirea obligaţiilor părinteşti de către inculpat nu înlătură caracterul ilicit al acţiunilor acestuia şi nu pot constitui o cauză justificativă în cazul de faţă. Acţiunile inculpatului nu au fost comise în legătură cu exercitarea drepturilor şi obligaţiilor părinteşti şi nu pot justifica violarea vieţii private a persoanei vătămate”, au decretat judecătorii.

sursa: adevarul.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

PENSII 2024: Câte pensii speciale există în România în prezent. Ce privilegii au revoluționarii, dar veteranii de război

Ziarul Unirea

Publicat

în

PENSII 2024: Câte pensii speciale există în România în prezent. Ce privilegii au revoluționarii, dar veteranii de război Citește și: Când intră pensiile pe card și prin poștă în luna mai 2024 Pensiile speciale în România sunt un subiect care continuă să stârnească dezbateri aprinse. Conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea