Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Un bărbat din ALBA s-a judecat un an cu Direcția de Sănătate Publică din județ, după ce a primit o amendă de mii de lei, pe motiv că acesta crește porci

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Un bărbat din ALBA s-a judecat un an cu Direcția de Sănătate Publică din județ, după ce a primit o amendă de mii de lei, pe motiv că acesta crește porci

Un crescător de porci din comuna Crăciunelu de Jos, județul Alba, a fost implicat într-un proces judiciar cu Direcția de Sănătate Publică Alba, contestând o amendă primită pentru activitatea sa de creștere a porcilor.

Individul în cauză s-a trezit cu o amendă de 3.000 de lei din partea DSP Alba, argumentul fiind proximitatea crescătoriei sale față de locuințele vecinilor. Disputa legală a început în 2022, având ca obiect anularea sancțiunii impuse în 2021.

La data de 9 noiembrie 2023, magistrații de la Tribunalul Alba au emis o hotărâre definitivă în acest caz controversat.

Bărbatul locuiește în comuna Crăciunelu de Jos din anul 2006 și gestionează în curtea sa o gamă variată de animale, printre care porci, rațe, curci și doi căței. În fața instanței, el a susținut că nu a avut probleme cu vecinii până în 2018, când au izbucnit discuții contradictorii, escaladând ulterior într-un scandal de amploare.

A fost sancționat pentru că ținea șapte porci prea aproape de locuințele vecinilor, cu o vecină reclamându-se de mirosul neplăcut provenit de la animalele crescute în preajma sa. Din 2021, bărbatul a început să primească plângeri de la diverse instituții, iar inspectorii de la DSP Alba, în urma unei inspecții, au constatat că adăpostul porcilor se afla „la sub 5 metri de cea mai apropiată locuință, fără fosa betonată și fără platformă betonată”.

I s-a acordat un termen de 30 de zile pentru a-și muta adăpostul conform regulilor impuse de lege. Crescătorul a argumentat că este doar un țăran și că nu înțelege ce a făcut greșit.

După expirarea termenului, inspectorii s-au întors și l-au amendat cu suma de 3.000 de lei, invocând nerespectarea legii și punerea în pericol a sănătății vecinilor.

Ulterior, magistrații din Blaj au considerat că amenda este excesiv de mare și au redus-o la 1.500 de lei.

Nemulțumit de decizie, bărbatul a făcut apel, solicitând anularea amenzii, nu doar reducerea cuantumului acesteia, iar dosarul a ajuns la Tribunalul Alba.

Cu toate acestea, magistrații nu au fost de acord cu cererea sa, subliniind că „disconfortul vizual și olfactiv pentru vecinii apelantului este dincolo de orice îndoială, adăugându-se riscul pentru sănătate, dejecțiile porcilor deversate în imediata vecinătate a unei locuințe putând duce la grave îmbolnăviri”. Magistrații au remarcat că în zonele rurale este permisă și chiar ar trebui încurajată creșterea animalelor, dar în același timp au subliniat că normele legale trebuie respectate.

Amenda finală impusă bărbatului este de 1.500 de lei, iar decizia tribunalului este considerată definitivă.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

10-11 mai 2024: Campanie de sterilizare GRATUITĂ a câinilor la Cugir. Cum se fac programări

Ziarul Unirea

Publicat

în

10-11 mai 2024: Campanie de sterilizare GRATUITĂ a câinilor la Cugir. Cum se fac programări Primăria orașului Cugir organizează în zilele de 10 și 11 mai o campanie de sterilizare gratuită a câinilor de pe raza localității.  Citește și: Primăria Cugir concesionează Serviciul Public de gestionare a câinilor fără stăpân: Licitația de peste jumătate de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea