Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Tratamentul revoluţionar pentru hepatita C, în curând şi la dispoziţia românilor

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Statisticile medicale consemnează la ora actuală o situaţie de-a dreptul îngrijorătoare: peste un milion de români bolnavi de hepatită C!

Pentru una dintre bolile ce face ravagii în România, în acest început de mileniu trei, ştiinţa medicală pare să-i fi găsit antidotul cel mai puternic. Peste două săptămâni va fi introdus în farmacii cel mai nou tratament de pe piaţă pentru tratamentul hepatitei C. Pastilele conţin molecule ce atacă virusul hepatic şi garantează însănătoşirea aproape sută la sută în timp scurt şi fără efecte secundare. Astfel, cei peste un milion de români ce suferă de acestă boală pot  spera că, nu peste mult timp, vor putea duce o viaţă cât de cât normală, fără suferinţele de până acum, deşi tratamentul se anunţă a fi deosebit de scump. Acesta se spune că va costa cam 50 de mii de euro şi va fi decontat pentru pacienţii care au asigurare de sănătate. Problema este cum se va reuşi să fie administrat tuturor ce suferă de această boală, la un asemenea cost?! Astfel, deocamdată se apreciază că de noua terapie vor beneficia cel mult cinci mii de români, la care boala a ajuns într-un stadiu avansat. Studiile care au dus la descoperirea noului tratament au costat peste un miliard de dolari şi au durat zece ani. Medicamentul va fi produs de mai multe companii farmaceutice din Statele Unite ale Americii, aceleaşi care au făcut şi cercetarea.

asistent-medicalHepatita C, o boală mai mult ascunsă
Hepatita C este o boală ascunsă, astfel că puţini dintre cei diagnosticaţi ajung să primească tratamentul corespunzător. Maladia se transmite prin transfuzii de la o persoană bolnavă, prin folosirea instrumentarului medical nesterilizat, dar şi pe cale sexuală. Boala este provocată de un virus filtrabil specific (virusul hepatitic), care este introdus în organism pe cale parenterală (prin sânge) sau accidentală. Simptomele infecţiei şi evoluţia bolii depind de tipul de virus care acţionează. În prezent sunt cunoscute cel puţin 6 tipuri de virusuri hepatice (A, B, C, D, E, G), existând dovezi care sugerează existenţa şi a altor tipuri, încă neidentificate. Dintre aceste tipuri virotice, cele mai periculoase declanşează hepatitele virale C şi B, singurele care pot evolua spre ciroză hepatică şi cancer hepatic.

Oboseala severă – cel mai frecvent simptom
Bolnavul prezintă semne de greaţă, vărsături, balonări, pierderea apetitului alimentar, dureri abdominale, constipaţie, culoarea maronie a urinei, din cauza conţi­nutului ridicat de bilirubină, îngălbenirea pielii şi a ochilor, pete roşii în palme (eritem palmar), edeme pe faţă, alergii cutanate, purpură, vasculită sau edeme urticariene pe piele, lichen plan. În paralel survin simptome de insomnie, depresie psihică, anxietate, cefalee, febră, pierderea sângelui pe nas sau gingii, umflarea articulaţiilor, dureri în zona ficatului sau la încheieturi şi muşchi. Are loc o reducere drastică a capacităţii de muncă fizică şi intelectuală, paralel cu scăderea în greutate a corpului. Cel mai frecvent simptom de manifestare este oboseala severă, care apare la cel mai mic efort fizic şi intelectual. Consecinţele îmbolnăvirii cu hepatita C constau în sechele de lungă durată, mulţi ani după convalescenţă fiind necesare perioade de spitalizare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma

Ziarul Unirea

Publicat

în

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma O noutate pe piaţa muncii a fost anunţată marţi, 23 aprilie, de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice, iar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea