Ziarul Unirea

Tradiții și obiceiuri de Paștele catolic. Diferențe între Paștele ortodox și cel catolic

Credincioşii catolici sărbătoresc Paştele anul acesta pe 27 martie. Există numeroase obiceiuri pe care catolicii le practică în ziua de Paşte. Cel mai spectaculos obicei este stropitul.

paste_catolicStropitul îşi are originea în Germania, iar majoritatea românilor din Ardeal l-au adoptat cu mare drag. La început, stropitul se făcea cu apă, ulterior este folosit prafumul. Apa este simbolul purificării încă din precreştinism, şi pentru faptul că apa provine din fântâni a apărut împodobitul cu ouă a fântânilor din satele populate de nemţi. Stropitul este practicat de popoarele cu origine germanică în amintirea zeiţei fertilităţii şi a primăverii. Această zeiţă se numea “Ostera”, denumire din care provine şi “Ostern” – Paşte.

ELIT

Citește și Mesaje de Paste fericit. Urări, felicitări și SMS-uri pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti

Printre alte obiceiuri de Pasti la catolici se numara daruirea si ciocnitul oualelor.

Pastele este cea mai importanta sarbatoare crestina a anului, pentru prima data fiind sarbatorit in jurul anului 1400 inainte de Hristos. Cu ocazia iesirii din Egipt, cand au sarbatorit pentru prima data Pastele, toti evreii trebuiau sa ia un miel si sa il sacrifice. Apoi, cu sangele mielului erau unse ramele de lemn ale usilor de la casele in care locuiau acestia. In noaptea aceea, ingerul mortii trimis de Dumnezeu a trecut prin Egipt si a omorat toti fiii intai nascuti ai egiptenilor in casele care nu aveau pe usa sangele mielului. In casele israelitilor nu a murit nimeni, pentru caacestia ascultasera porunca lui Dumnezeu si au pus sangele mielului pe usile lor. Sangele mielului oferea o garantie, un semn vizibil prin care credinciosii dadeau de inteles ca au luat in serios avertismentul lui Dumnezeu.

ADEZIUNE PLUS ALBA

Din anul 1054, cand s-a produs Marea Schisma a Bisericii crestine, Pastele se sarbatoreste, cu unele exceptii, intotdeauna la date diferite la catolici si ortodocsi. Diferenta mai mare de o saptamana intre sarbatori nu exista, insa modul de calculare a datei Pastelui difera.

Incepand din anul 1582, biserica catolica si cea ortodoxa folosesc calendare diferite. Biserica cateolica se ghideaza dupa calendarul Gregorian, in timp ce ortodocsii au pastrat calendarul Iulian.

Catolicii calculeaza data Pastelui bazandu-se pe luna plina ecleziastica, calculata pe baza unor tabele oranduite de biserica si se bazeaza pe o data fixa pentru echinoctiul de primavara.

In opozitie, credinciosii de confesiune ortodoxa sunt ghidati de luna plina astronomica , calculata pe baza datelor astronomice si data reala – tot din punct de vedere astronomic, a echinoctiului de primavara.

Paștele catolic 2016 este sărbătorit în acest sfârșit de săptămână. Paștele ortodox 2016 va fi peste o lună. Care ar fi celelalte diferențe între marile Sărbători ale creștinătății?

Citește și: Când cade Paștele ortodox și cel catolic în următorii ani: 2018, 2019, 2020, 2021, 2022, 2023, 2024, 2025

Slujba de Înviere

La ortodocși ține aproape întreaga noapte de sâmbătă spre duminică. După ce, la miezul nopții, credincioșii sunt chemați să ia Lumina sfântă, slujba continuă până la orele trei sau patru dimineața. La catolici, slujba se termină la miezul nopții.

Postul Paștelui

Catolicii au un post mai blând, fiind permis consumul de ouă, lapte sau brânză. Cu excepția dezlegărilor la pește, de două ori pe durata Postului, ortodocșii care țin Postul nu au voie să consume nimic de origine animală (carne, ouă, sau lactate).

Calendarul

De la Marea Schismă a Bisericii creștine, din 1054, Paștile se sărbatoresc după calendare  diferite. Catolicii calculează data Paștelui bazându-se pe luna plină ecleziastică și o dată fixă, stabilită de tabele bisericești,  pentru echinocțiul de primavară. Ortodocșii  stabilesc data Paștelui în funcție de luna plină astronomică  și data reală, din punct de vedere astronomic, a echinocțiului de primavară. În ultimele trei decenii, Paștile catolic și ortodox au ”căzut” de trei ori în aceeași zi.

Procesiunile

În țările catolice au loc procesiuni care evocă lumea antică din vremea lui Iisus. Actori în costumele personajelor biblice străbat în tăcere, la lumina faclelor, străzile centrale, într-o procesiune ce evocă Drumul Crucii. De asemenea, se desfășoară procesiuni de Florii.

Toţi angajaţii şi elevii catolici vor primi o zi liberă luni, 28 martie, în a doua zi de Paşte.

Chiar dacă în structura anului şcolar 2015-2016, ziua de 28 martie nu figurează ca zi liberă, Ministerul Educaţiei a hotărât că elevii catolici vor avea liber pe 28 martie.

Paştele ortodox va fi sărbătorit, în anul 2016, în data de 1 mai, potrivit calendarului creştin ortodox.

Paştele ortodox şi cel catolic cad destul de rar în aceeaşi zi, iar aceasta se datorează faptului că la stabilirea datei sărbătorii se folosesc calendare diferite: cel iulian şi cel gregorian. Cu toate acestea, în ultimii cinci ani, cele două sărbători au coincis de mai multe ori: în 2010, 2011 şi 2014.

Abia în 2017 ortodocşii şi catolici vor mai sărbători deodată sărbătoarea, pe 16 aprilie. În 2018 va fi tot o diferenţă de o săptămână; pe 1 aprilie la catolici şi pe 8 aprilie la ortodocşi.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

MESAJE de Sfântul Ion HAIOASE. Idei de SMS -uri pentru prietenii glumeţi dar şi pentru cei îndrăgostiţi, care îşi aniversează astăzi onomastica

Mesaje de Sfantul Ioan haioase. Urărări și felicitări de Sfantul Ion hazlii care poti fi trimise prin SMS.  Texte amuzante… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

CODUL BUNELOR MANIERE: Cum să te comporți dacă ești invitat la o nuntă

CODUL BUNELOR MANIERE: Cum să te comporți dacă ești invitat la o nuntă Prilej de bucurie și emoție, atât pentru… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

15 aprilie: Ziua Mondială a Artei. Celebrarea recunoștinței față de contribuția artiștilor la îmbogățirea culturii și spiritualității universale

La data de 15 aprilie, anual, este celebrată Ziua Mondială a Artei, ca recunoștință față de contribuția oamenilor de artă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

7 ianuarie: Crăciunul pe rit vechi. Cum sărbătoresc ortodocşii pe stil vechi Naşterea Mântuitorului

7 ianuarie: Crăciunul pe rit vechi. Cum sărbătoresc ortodocşii pe stil vechi Naşterea Mântuitorului Crăciunul era sărbătorit pe 7 ianuarie… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Mesaje creștine de Sfântul Ion. Urări pe care le puteți trimite prin SMS celor care își sărbătoresc onomastica

Mesaje creștine de Sfântul Ioan 2021 • Urări și felicitări creștine care le puteți trimite prin SMS celor care își… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Mesaje de SFÂNTUL IOAN religioase: Urări și FELICITĂRI pe care le puteți trimite prin SMS de Sf Ioan Botezătorul

Mesaje de SFÂNTUL IOAN religioase: Urări și FELICITĂRI pe care le puteți trimite prin SMS de Sf Ioan Botezătorul Creştinii… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

6 Comentarii

Ludovic tonk 27 martie 2016 at 12:57

Hristos a Înviat o singura data. Oamenii manipulează. Marea Schismă .De ce? PT INTERESE FINANCIARE. BANI SI FAIMA.

dolfi 27 martie 2016 at 13:16

prin Marea schisma s-a incercat „decontaminarea” crestinismului de… paganism care s-a facut de catre Imperiul Roman cat si decontaminarea de „mercantilism”m doar ca nu prea a reusit… drept dovada ca ziua speciala nu e sambata ci duminica (ziua soarelui), o parte din sarbatorile crestine se suprapun exact peste cele pagane… etc.

pilu 27 martie 2016 at 16:29

Schisma, neschisma pe Isus romanii l-au inventat. Punct.

dolfi 27 martie 2016 at 13:18

sa nu se inteleaga gresit… contaminarea crestinismului cu… paganismul s-a facut de catre Imperiul Roman care vazand cu cata usurinta se raspandeste crestinismul au vrut sa-l transforme in unealta salvarii imperiului de la distrugere.

Pok 27 martie 2016 at 15:36

Gresit in acest caz procedeaza ortodocsi care sarbatoresc Nasterea conform calendarului gregorian (Craciunul 25 Dec) si moartea si Invierea dupa cel iulian (Pastile).Cred ca e putin anapoda,macar rusii,sarbii,moldovenii…si ceilalti ortodocsi sarbatoresc Craciunul tot dupa calendarul Iulian adica la 13 zile dupa 25 dec (7 Ian).Biserica ortodoxa din Romania a sarbatorit totusi pastele dupa calendarul gregorian intre 1924 (imediat dupa adoptarea calendarului nou si de catre biserica) si 1927….apoi din pacate s-a revenit.Crestinii greco-catolici sarbatoresc pastile odata cu ortodocsii din pura solidaritate.

pilu 27 martie 2016 at 16:31

Si la ce foloseste ?

Comentariile sunt oprite