Actualitate
TOPUL domeniilor din România cu cea mai mare ofertă de muncă în acest moment
TOPUL domeniilor din România cu cea mai mare ofertă de muncă în acest moment
Cu o piață a muncii în continuă schimbare în materie de oportunități, mod de lucru și procese de recrutare, românii sunt din ce în ce mai deschiși schimbării jobului.
67% dintre angajați declarau la începutul anului că plănuiesc să-și schimbe locul de muncă, interes susținut și de cele aproape 2 milioane de aplicări la joburile disponibile, înregistrate până în prezent pe platforma de recrutare BestJobs.
Numărul de joburi disponibile în orașul unde locuiesc și ofertele disponibile pe domeniul de interes reprezintă două din criteriile fundamentale pentru succesul procesului de schimbare a jobului. Aflați în această situație, mulți candidați consideră că este dificil să își găsească un loc de muncă, tocmai pentru că oferta de locuri de muncă este mult mai bună pe anumite domenii.
În ce domenii sunt cele mai multe locuri de muncă?
Vânzări
Domeniul vânzărilor se află în fruntea clasamentului când vorbim despre ofertă, însumând 13.3% din totalul joburilor active de la începutul anului. Județele cu cele mai multe joburi în acest sector sunt București și Ilfov, Cluj, Timiș, Iași și Brașov.
Salariul unui Consultant vânzări fără experiență pleacă de la 400 de euro net/lunar, iar un Reprezentant vânzări cu experiență de cel puțin 2 ani câștigă în medie 1.100 de euro/lunar, la care se adaugă comisioane și bonusuri de performanță. Totodată există o diferență salarială la nivel regional, ofertele salariale fiind mai mari în capitală și orașele mari.
IT/Telecom
Cererea pentru specialiști în domeniul IT este într-o continuă creștere. Conform datelor INS, anual facultățile din România pregătesc pentru piața muncii aproximativ 8.000 de absolvenți de IT, însă necesarul este cel puțin dublu. Pe BestJobs, oferta de joburi se ridică la 11.6% din totalul de locuri de muncă active. Cele mai multe oportunități disponibile sunt în București, Timiș, Cluj, Brașov și Sibiu. Sectorul IT/Telecom are și cea mai mare ofertă de joburi remote, ce pot fi făcute de oriunde, circa 1.400 de poziții deschise lunar, iar majoritatea joburilor disponibile oferă posibilitatea de a lucra remote ca beneficiu.
Salariile în IT/Telecom sunt printre cele mai mari pe piață. Un Junior Developer în Iași, câștigă lunar peste 700 de euro, iar un Senior Software Developer are un salariu de 3.500 euro.
Financiar/Contabilitate
Specialiștii în finanțe sunt la mare căutare, oferta fiind de 10.8% din totalul joburilor disponibile. Poziții precum cea de contabil, analist financiar, auditor intern sunt fundamentale pentru orice organizație. Tocmai de aceea, ofertele de muncă sunt frecvente în toată țara, cele mai multe concetrându-se în orașe mari precum București, Cluj-Napoca sau Timișoara.
Un contabil junior câștigă în medie 650 de euro lunar, iar un contabil senior aproximativ 1.200 de euro. Deși majoritatea pozițiilor au ca cerință obligatorie studii superioare în domeniul economic, există și opțiuni pentru cei care nu sunt de formație economiști, precum o poziție de Operator facturare unde salariul este în medie 500 de euro.
Specialiști/Tehnicieni
Cererea de specialiști și tehnicieni depășește cu mult oferta de astfel de specialiști. Companii din industrii precum Construcții, Producție, Logistică, Transporturi pun la bătaie lunar peste 3.200 de joburi. Cele mai multe opțiuni sunt în București&Ilfov, Timiș, Brașov, Prahova și Arad. Însă sunt foarte oferte ce presupun relocare în UE, în țări precum Germania, Olanda, sau Irlanda.
Ofertele salariale diferă mult în funcție de domeniu, specializare și experiență. Spre exemplu, un Electrician în Cluj-Napoca câștigă în medie 800 de euro pe lună, un Operator Service 600 euro/lunar, iar un Tehnician Automatizări 900 de euro.
Inginerie
Domeniul ingineriei însumează aproximativ 9.4% din oferta de joburi disponibilă pe BestJobs, cu industrii precum construcții sau auto în fruntea clasamentului privind oportunitățile disponibile. Județele cu cea mai mare ofertă sunt București&Ilfov, Timiș, Sibiu, Brașov sau Cluj.
Un Inginer mecanic căștigă în medie 1100 euro net/lunar, salariul unui Inginer proiectant cu experiență ajunge până la 2.000 de euro net/lunar, iar un Inginer geodez circa 800 euro.
Actualitate
O nouă zi liberă pentru angajații de la stat și privat: În ce caz poate fi solicitată
O nouă zi liberă pentru angajații de la stat și privat: În ce caz poate fi solicitată
O propunere legislativă aflată, de puțin timp, în dezbaterea senatorilor arată că aAngajatorii vor trebui să acorde salariaților, la cererea acestora, o zi liberă plătită, pentru ca cei din urmă să participe la cursuri de prim ajutor.
Ziua liberă pentru participarea la cursuri de prim ajutor va putea fi solicitată atât de angajații de la stat, cât și de cei din mediul privat.
Scopul propunerii legislative aflate în dezbaterea Senatului este încurajarea înscrierii salariaților la cursuri de prim ajutor, astfel încât, în cazuri de urgență, să poată interveni rapid și eficient.
Mai exact, angajatorii vor avea “obligaţia de a acorda o zi liberă plătită salariaţilor, în vederea participării acestora la cursurile de prim ajutor”. Ziua liberă se va acorda doar la cererea salariatului, ce va trebui însoţită de dovada înscrierii la curs.
Salariații vor putea urma cursurile de prim ajutor la “instituţiile, asociaţiile, organizaţiile neguvernamentale sau persoanele juridice autorizate şi/ sau competente, potrivit legii, să organizeze şi desfăşoare aceste cursuri”, după cum apare în document.
Vor putea solicita ziua liberă plătită pentru participarea la cursuri de prim ajutor atât angajații din mediul public, cât și cei din mediul privat, inclusiv cei ce activează în cadrul asociaţiilor şi fundaţiilor.
Angajatorii care vor acorda zile libere salariaților pentru a participa la cursuri de prim ajutor vor putea scădea o sumă egală cu salariul lunar brut al celui care a efectuat un curs de prim ajutor împărţit la numărul de zile lucrătoare din luna în care a fost efectuat cursul din impozitul pe profit, din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor sau impozitul pe profitul asociaţiilor şi fundaţiilor, după caz, datorat pentru perioada în care a fost efectuat cursul.
Sumele care nu vor fi scăzute din impozit se vor reporta în următorul an, la termenul de declarare şi plată. Recuperarea acestor sume se va efectua în ordinea înregistrării acestora, în aceleaşi condiţii, la fiecare termen de plată a impozitului.
Potrivit inițiatorilor, se dorește încurajarea participării salariaților la cursuri de prim ajutor, deoarece,”în situaţia producerii unor accidente, să poată acorda primul ajutor de bază”.
Sursa: dcbusiness.ro
Actualitate
Modificarea kilometrajului, INTERZISĂ: Ce trebuie să facă românii care au autoturisme cu odometre defecte
Modificarea kilometrajului, INTERZISĂ: Ce trebuie să facă românii care au autoturisme cu odometre defecte
Odată cu publicarea legii privind registrul electronic al istoricului vehiculelor rutiere înmatriculate sau înregistrate în România, modificarea kilometrajului unei mașini a devenit interzisă.
Potrivit articolul 2 din legea 142/2023, începând de azi, modificarea kilometrajului unei mașini este strict interzisă, astfel:
(1) Este interzisă manipularea odometrului unui autovehicul, solicitarea manipulării odometrului sau orice acţiune de natură să influenţeze înregistrarea exactă a numărului kilometrilor parcurşi de un autovehicul.
(2) În sensul prezentei legi, prin manipularea odometrului se înţelege practica frauduloasă de modificare voită şi neautorizată a kilometrajului real indicat de odometrul unui autovehicul.
(3) În cazul în care odometrul este defect sau nu funcţionează corespunzător, proprietarul/utilizatorul menţionat în certificatul de înmatriculare/înregistrare al autovehiculului este obligat să îl repare sau să îl înlocuiască fără întârziere la operatori economici autorizaţi în acest sens.
Citește și: MIPE, anunț despre tichetele pentru nou-născuți: „Astăzi am virat banii pentru peste 10.000 de trusouri”
Articolul 13 spune că, în termen de patru luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii emite un ordin pentru punerea în aplicare a prezentei legi.
În forma adoptată de Senat, modificarea kilometrajului era pedepsită cu închisoare de la 1 lună la 1 an sau cu amendă, însă Guvernul a explicat, în punctul său de vedere, că nu se impune reglementarea distinctă, întrucât conduita este deja incriminată prin prevederile Codului Penal.
Până în prezent, modificarea kilometrajului era incriminată, indirect, prin prevederile Codului Penal, fiind încadrată la fapta de înșelăciune, articolul 244.
Potrivit Codului Penal, “Inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obține pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust și dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani”, potrivit digi24.ro.
Sursa: antena3.ro
Actualitate
Surpriză după primele rezultate definitive la Recensământul 2022: ţara care are în România cea mai puternică diaspora
Surpriză după primele rezultate definitive la Recensământ: ţara care are în România cea mai puternică diaspora
Mai suntem doar puţin peste 19 milioane în ţara asta. România a pierdut un milion 100 de mii de oameni în 10 ani. Cei care au rămas sunt în proporţii aproape egale, femei şi bărbaţi, cu un uşor plus în dreptul domnilor. Ei sunt mai tineri, însă, în medie, cu aproape trei ani decât doamnele. Să nu te miri când vezi pe străzi mai mult oameni în vârstă. Raportul este 121 de persoane de peste 65 de ani la 100 de români sub 15 ani. Aşa că un angajat munceşte pentru pensiile şi asigurările sociale a doi pensionari sau copii.
Iar din urmă vine o generaţie cu discrepanţe foarte mari între zone. Cei mai mulţi copii mici sunt în Bucureşti, Iaşi şi Cluj, iar cei mai puţini, în Tulcea, Mehedinţi şi Covasna. Unii sunt crescuţi de un singur părinte. Cei mai mulţi divorţaţi sunt la Bucureşti – aproape câtă populaţie are Constanţa. În afara capitalei, cele mai multe despărţiri sunt în Timiş, dar cei mai familişti români trăiesc în Sălaj.
Ajungem la străinii din România. Puţini peste 50.000 au fost înregistraţi la recensământ. Cei mai mulţi au cetăţenia Republicii Moldova, iar pe locul doi sunt italienii. În afară de Bucureşti şi Ilfov, cele mai importante comunităţi de italieni sunt în Timiş şi Bacău.
-
Opinii - Comentariiacum 13 ore
Mesaje de 1 Iunie, Ziua Copilului. Ce SMS-uri, felicitări, urări le poţi trimite celor pe care îi consideri copii
-
Opinii - Comentariiacum 8 ore
Nume despre care nu știai că se sărbătoresc de RUSALII: Roxana, Rusalin, Ruxandra. Trimite un mesaj celor dragi de ziua numelui
-
Opinii - Comentariiacum 8 ore
Mesaje de RUSALII 2023. Urări și felicitări de „La mulţi ani” pentru cei dragi
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
1 iunie| COD GALBEN de FURTUNI în Alba și alte județe: Averse, descărcări electrice, vânt puternic și grindină
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
FOTO, VIDEO| Zi magică de 1 iunie, în Cetatea Alba Carolina, pentru sute de copii: Prichindeii s-au bucurat de jocuri și tobogane gonflabile, concursuri de biciclete și diferite ateliere de Ziua Copilului
-
Ştirea zileiacum 19 ore
Ministrul Muncii: S-au mărit pe brut cu 1.000 RON salariile tuturor persoanelor care sunt cadre didactice, nedidactice cu 400