Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Tinerii români își caută de muncă: Platformele de recrutare au înregistrat de trei ori mai multe cereri față de anii trecuți

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Tinerii români își caută de muncă: Platformele de recrutare au înregistrat de trei ori mai multe cereri față de anii trecuți

Vremurile tot mai grele i-au împins pe tineri să își caute un loc de muncă. Platformele de recrutare au înregistrat și de trei ori mai multe cereri față de anii trecuți din partea celor cu vârste între 18 și 24 de ani.

Potrivit Eurostat, mulți tineri din această categorie nu erau activi pe piața muncii. Printre cei care își caută o slujbă sunt și studenți care au cheltuieli mai mari acum.

Andreea este în anul întâi la facultatea de management. De când a venit la studii în Bucureşti, s-a angajat la un restaurant.

Andreea Cristina Vasile: „În București fară să lucrezi, să te întrețină și părinții e destul de greu, Bucureştiul fiind detul de scump, eu sunt de la ţară. Primeam destui bani, dar am învățat să economisesc, să strâng. Acum salariul evident că mă ajuta foarte mult. Îmi plătesc singura facultatea, căminul și toate cheltuielile”.

Platformele de recrutare au înregistrat creșteri în ceea ce privește aplicările pentru categoria de vârstă 18-25, fata de 2019. Un singur site de joburi a avut peste 400 de mii de cereri. Salariile oferite sunt în medie de 500 de euro.

Alexandra Colceru, specialist comunicare platformă recrutări: „Cele mai frecvente aplicări se duc în vânzări, retail, iar salariul este undeva 570 de euro net lunar, vânzător, reprezentant vânzări, lucrător comercial. O altă parte din aplicări se duce către joburi din horeca. O altă parte se duce în logistică, unde salariul mediu este 565 de euro, poziție de livratori curieri, programul este lejer”.

Specialiștii în resurse umane spun că pe lângă nevoie de bani, asistăm și la o schimbare de mentalitate a tinerilor.

Adrian Dan, Sociolog Universitatea din București: „Ei stau împreună cu părinții ca urmare a unui model cultural dar în special ca urmare a dificultăților materiale. Pe de altă parte este și o schimbare de trend pentru că avem și o criză de forță de muncă, oferta este mare și cererea e mică. În acest context tinerii nu se dau la o patre, mai ales studenții, să câștige salarii de 500 de euro de exemplu”.

Potrivit Eurostat, România este țara în care tinerii stau şi până la 30 de ani cu părinţii. Iar ultimele cifre de la Institutul Naţional de Statistică arată ca în România sunt aproape 1,5 milioane de tineri cu vârsta intre 18-24 de ani.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Pensii 2024 | Plata pensiilor pentru luna mai devansată. Pensiile se plătesc înainte de Paște

Unirea Ziarul

Publicat

în

Pensii 2024 | Plata pensiilor pentru luna mai devansată. Pensiile se plătesc înainte de Paște Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, anunță faptul că pensiile vor fi plătite înaintea sărbătorilor pascale. În acest sens, Casa Națională de Pensii urmează să vireze, până pe 30 aprilie, fondurile către Poșta Română și către băncile comerciale. De asemenea, Guvernul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea