Rămâi conectat

Actualitate

Tinerii şi internetul s-au pus baricadă împotriva drujbelor din Parcul Custozza

Publicat

în

Primăria a pornit la defrişarea Parcului Custozza pentru a realiza unele „amenajări” în Cetate. Lucrători nu foarte clar identificaţi au sosit sâmbătă, încă la ceas de noapte, pe întuneric pe la ora 6.00, cu drujbe, scări şi altele pentru a începe tăierea copacilor seculari. Planurile acestora şi ale primăriei au fost însă zădărnicite pentru moment de un grup de tineri şi lideri de opinie din Alba Iulia care s-au trezit cu noaptea în cap şi s-au opus la ceea ce ei au numit „măcelul” copacilor din „inima oraşului”. Între liderii amintiţi i-am numărat pe Florin Roman, Simone Albani, Gabriel Pleşa şi câţiva membri ai unor ONG-uri de mediu (Alba Verde fiind cel mai cunoscut).
Protestatarii au acţionat paşnic, chiar dacă poliţia comunitară a fost chemată să medieze „conflictul” dintre cele două părţi. Presiunea celor 50 de protestatari, alertaţi încă din seara precedentă de posibila venire a muncitorilor cu drujbe, a avut efect totuşi. Muncitorii nu au putut răspunde în ce temei legal fac acele defrişări şi s-au dat bătuţi după ce au văzut că tinerii nu vor să le permită să taie copacii. „Am făcut o baricadă împotriva unui primar abuziv care vrea să ne distrugă un loc simbolic, un reper pentru multe generaţii. Am oprit drujbele. E o victorie de moment pentru că Primăria are resursele să vină peste noi cu forţă şi de acum înainte. Am văzut asta când au trimis ca nişte infractori, pe ascuns, pe întuneric nişte muncitori anonimi să taie copaci care sunt efectiv parte din istoria oraşului. Dar ne vom opune în continuare”, a spus Florin Roman. Acesta a fost legitimat în timpul evenimentelor pentru că şi-a asumat afişele pe care protestatarii le-au pus pe copacii din parc pentru a semnaliza abuzul comis.

Simone Albani, alt animator al protestelor a anunţat şi pe Facebook că „s-au organizat echipe de veghe, care vor sta în Parc şi vor urmări 24 din 24 de ore ca nimeni să nu taie copacii”. El a spus că „imediat ce vom afla că Primăria intenţionează din nou să atace copacii vom alerta iar pe toată lumea. Cineva din partea noastră este permanent acolo şi chemăm şi alţi voluntari să ne ajute. Vom face asta până la protestul de vinerea viitoare şi chiar şi după”. Albani a declarat că e îngrijorat şi de pavajul istoric din Cetate care se scoate acum şi care va fi înlocuit de „havele”, pe bani mulţi. Şi alţi protestatari au remarcat că acest pavaj a fost recondiţionat cu doar câţiva ani în urmă pe sume importante şi se întrebau de ce ar trebui schimbat.
Apelul lansat de Florin Roman şi Simone Albani joia trecută pentru apărarea Parcului Custozza, precum şi de sociologul Simona Branişte s-a răspândit furtunos mai ales între tinerii din oraş şi mai ales în mediul online. Pe internet o Petiţie pentru apărarea Parcului a strâns peste 1100 de semnături în mai puţin de 48 de ore, s-a creat un grup de susţinere cu peste 300 de membri, au fost făcute sute de comentarii pe temă.
Sâmbătă seara, o altă întrunire a tinerilor, mulţi dintre ei chiar elevi, convocată tot pe internet, a strâns peste 70 de persoane care s-au oferit să ia parte la mai multe tipuri acţiuni pentru protejarea parcului. Ei au hotărât ca în fiecare seară la ora 20.00, fiecare dintre ei să mai aducă câte 5 prieteni, astfel încât până vinerea viitoare acţiunile de protest să crească treptat la un număr şi mai mare de participanţi.
La primărie a fost depusă o cerere pentru un protest de amploare, pentru vinerea viitoare, 11 martie, între orele 12.00-14.00, un lanţ uman prin care să se demonstreze adeziunea albaiulienilor la Parcul de care foarte mulţi sunt legaţi cu sufletul şi amintirile.

Nicoleta I. TOMUŢA

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Coșmarul unei tinere din Alba: Credea că va lucra la o fabrică de ciocolată din Anglia, dar a fost forţată să se prostitueze de un „loverboy”

Publicat

în

Coșmarul unei tinere din Alba: Credea că va lucra la o fabrică de ciocolată din Anglia, dar a fost forţată să se prostitueze de un „loverboy”

Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat săptămâna trecută hotărârea definitivă într-un dosar e trafic de persoane şi proxenetism în care au fost judecate trei persoane din Alba, o femeie şi doi bărbaţi.

Procurorii DIICOT Alba Iulia au reţinut în rechizitoriu faptul că Mirela M., Bogdan M. şi Sebastian Z. au fost implicaţi în perioada decembrie 2020 – martie 2021, în activităţi specifice de trafic de persoane.

Cei trei au efectuat acte de recrutare, transport şi adăpostire faţă de o tânără care în prezent are aproape 20 de ani, domiciliată în comuna Noşlac, în scopul exploatării acesteia prin obligarea la practicarea prostituţiei. În plus faţă de hotărârea Tribunalului Alba, instanţa de apel a mărit pedeapsa aplicată unui dintre inculpaţi.

Elit - Gustul Desăvârșit

Astfel, Bogdan M. (41 ani) va executa patru ani de închisoare, în loc de 3 ani şi 6 luni. În cazul celorlalţi doi, au fost menţinute pedepsele instanţei de fond: Mirela M. (39 ani) a fost condamnată la 4 ani de închisoare cu executare, iar Sebastian Z. (30 ani) a primit 3 ani cu suspendare, sub supraveghere, pe un termen de 3 ani. Cei trei, în solidar, trebuie să în plătească tinerei daune morale în valoare de 5.000 de euro.

Recrutarea tinerei s-a făcut de către unul dintre bărbaţi prin metoda „lover boy”, acesta spunându-i fetei că o iubeşte, că se va căsători cu ea, cerându-i să meargă cu el şi familia lui în Anglia, cu promisiunea găsirii unui loc de muncă la o fabrică de ciocolată. Biletul de transport a fost plătit de inculpaţi, rezervarea fiind efectuată telefonic. Cei patru au ajuns în Anglia în 17 ianuarie 2021, la Birmingham. De aici aceştia s-au deplasat până în Wolverhampton, unde exista o locuinţă închiriată.

„Odată ajunsă în Anglia, cei trei inculpaţi i-au spus fetei că va trebui să practice prostituţia în folosul lor, iar în caz contrar o vor scoate afară din casă. De teamă că va rămâne singură în Anglia, fără a cunoaşte limba sau a avea cunoştinţe prin zonă, fără a avea posibilităţi materiale şi având un intelect liminar, persoana vătămată a fost de acord cu acest lucru (conform raportului de expertiză psihologică a văzut acceptarea ca fiind singura soluţie de supravieţuire în acel mediu). I se luau toţi banii obţinuţi din prostituţie. Relaţiile cu clienţii se consumau în principal în casa în care locuia cu inculpaţii”, se mai susţine în ancheta DIICOT Alba Iulia.

În perioada în care s-a aflat în Anglia, tânăra era supravegheată permanent de cei trei. I s-a luat cartela telefonică de România şi i s-a dat o cartelă de Anglia, pe care au salvat doar numerele lor. Cei patru au plecat din Anglia, pentru a reveni în România, în martie 2021. Pe drumul de întoarcere, tânăra a fost avertizată să nu reclame la poliţie ce s-a întâmplat în Anglia, fiind ameninţată cu acte de violenţă. Imediat ce a ajuns acasă, la familia buncii, aceasta a relatat ce i s-a întâmplat în Anglia, fiind sesizată poliţia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Voucherele sociale pentru persoanele vulnerabile vor ajunge la aceștia prin Poșta Română

Publicat

în

Voucherele sociale pentru persoanele vulnerabile vor ajunge la aceștia prin Poșta Română

Voucherele sociale pe suport electronic vor fi distribuite prin intermediul Poștei Române, pentru sprijinirea persoanelor vulnerabile. De aceste vouchere vor beneficia aproape trei milioane de persoane.

Conform sursei citate, Poşta Română a semnat la sediul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) convenţia pentru distribuirea voucherelor sociale pe suport electronic. Documentul semnat de ministrul de resort, Marcel Ioan Boloş, şi directorul general al operatorului naţional de servicii poştale, Valentin Ştefan, reglementează modul în care cardurile vor fi distribuite beneficiarilor.

Elit - Gustul Desăvârșit

Distribuirea către destinatari a cardurilor va fi făcută la domiciliile acestora, într-un termen de maximum cinci zile lucrătoare de la primirea acestora din partea emitenţilor autorizaţi, întreaga perioadă de valabilitate a convenţiei fiind de 18 luni de la semnarea documentului.

„Prin semnarea acestei convenţii, Poşta Română subliniază, încă o dată, rolul strategic pe care îl are între instituţiile statului român, realizând legăturile dintre acestea şi cetăţeni. Mă bucură faptul că rămânem la acelaşi nivel de încredere pentru Executivul României, prin desfăşurarea acestui program extraordinar de important pentru segmentul populaţiei care are atâta nevoie de sprijin în această perioadă grea, marcată de criza economică”, a declarat Valentin Ştefan, directorul general al Poştei Române.
3 milioane de români vor primi cardurile cu voucherele sociale

Aproximativ trei milioane de persoane din categorii vulnerabile urmează să primească cardurile emise pentru programul temporar „Sprijin pentru România”, care are alocat un buget de 3,1 miliarde lei, prin bugetul MIPE şi din fonduri europene nerambursabile.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Ioan Boloş, a semnat contractele pentru emiterea cardurilor necesare pentru plata ajutoarelor sociale în valoare de 250 lei, acordate persoanelor defavorizate. Câştigătorii achiziţiei directe realizate de MIPE sunt Edenred, Sodexo şi UpRomania.

Banii, oferiţi în patru tranşe până la sfârşitul acestui an, vor putea fi folosiţi pentru cumpărarea de produse alimentare de bază şi/sau pentru asigurarea de mese calde.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Românii nu vor avea taxe noi anul acesta. Premierul Ciucă: Nu se va schimba sistemul fiscal în 2022

Publicat

în

Românii nu vor avea taxe noi anul acesta. Premierul Ciucă: Nu se va schimba sistemul fiscal în 2022

Premierul Nicolae Ciucă a precizat în cursul zilei de miercuri, 18 mai, faptul că anul acesta nu se va schimba sistemul fiscal și nici nu vom avea taxe noi.

”În discuţiile pe care le-am avut în cadrul coaliţiei, ieri după amiază am stabilut ca la nivelul Ministerului Finanţelor să avem o analiză care ulterior va fi discutată cu reprezentanţii instituţiilor de specialitate, cu mediul de afcaeri şi cu întregul mediu asociativ”, a spus premierul.

El a precizat că vor căuta ca prin măsurile luate să asigure o optimizare a mediului fiscal.

Elit - Gustul Desăvârșit

”Nu cred că în momentul de faţă trebuie să vorbim de taxe noi, de alte măsuri, în condiţiile în care vedem cu toţii care este contextul în care ne desfăşurăm activitatea”, a mai spus premierul, precizând că un anunţ se va face după ce la Ministerul Finanţelor se vor finaliza aceste analize.

”Vreau să fac o clarificare, anul acesta nu va fi modificat sistemul de impozitare, nu vom avea taxe noi, pentru tot ceea ce avem de făcut în continuare, este să găsim acele soluţii pentru optimizarea fiscală”, a spus premierul, arătând că după ce a participat la un eveniment, alături de mediul de afaceri, nu putem discuta despre ”taxe care vin peste noapte şi să impac teze negativ asupra planurilor de bussines”.

Sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare