Rămâi conectat

Actualitate

Timpul pentru transferul apelurilor de la cetățeni către 112 va fi redus. VoLTE Emergency Call a fost testat și configurat de STS și operatori publici de telecomunicații

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Timpul pentru transferul apelurilor de la cetățeni către 112 va fi redus. VoLTE Emergency Call a fost testat și configurat de STS și operatori publici de telecomunicații

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) , împreună cu o parte din operatorii publici de comunicaţii electronice mobile, au configurat şi testat cu succes VoLTE Emergency Call, cea mai nouă funcţionalitate implementată pentru apelarea Serviciului de urgenţă 112, ce ar urma să reducă timpii pentru transferul apelurilor de la cetăţeni. Anunțul a fost făcut marți, 10 septembrie 2024.

Potrivit unui comunicat al STS transmis către ZiarulUnirea.ro , aceasta se află în proiect pilot, urmând să fie operaţionalizată la nivel naţional.

„VoLTE Emergency Call implementat la 112. Timpi mai mici de acces către Serviciul de urgență 112 și fiabilitate în localizarea apelurilor de urgență

Serviciul de Telecomunicații Speciale împreună cu o parte din operatorii publici de comunicații electronice mobile au configurat și testat cu succes VoLTE Emergency Call, cea mai nouă funcționalitate implementată pentru apelarea Serviciului de urgență 112. Aceasta se află în proiect pilot, urmând să fie operaționalizată la nivel național.

Tehnologia VoLTE aduce o serie de îmbunătățiri pentru primirea și procesarea comunicațiilor de urgență efectuate la 112 de pe telefoane mobile, însemnând reducerea timpilor pentru transferul apelurilor de la cetățeni către Serviciul de urgență 112 și informații de localizare mai fiabile și mai precise.

Pentru operaționalizarea acestei noi facilități, în prima etapă, specialiștii și inginerii STS și ai operatorilor de telefonie mobilă au testat funcționarea sistemului, în laborator și prin trafic simulat în diferite condiții, utilizând mai multe tipuri de terminale mobile și adaptând permanent configurațiile pe baza datelor de trafic astfel generate.

În prezent, sunt realizate activități pilot cu trafic real, prin preluarea la 112 a unor apeluri de urgență realizate prin VoLTE. Testele au arătat o scădere a timpului în care un apel de urgență ajunge în sistemul 112, precum și o îmbunătățire a informațiilor de localizare.

VoLTE Emergency Call va fi operaționalizat la nivel național pentru toate rețelele 4G, după ce operatorii de telefonie mobilă vor finaliza toate configurațiile specifice, iar activitățile pilot cu trafic real la 112 vor valida funcționarea optimă. În prezent, Digi România și Orange se află într-un stadiu avansat de configurare și testare a acestei noi facilități.

Din perspectiva cetățeanului, nu sunt necesare acțiuni suplimentare pentru a apela Serviciul de urgență 112 prin tehnologia VoLTE, singura condiție este ca telefonul mobil utilizat să dispună de acest tip de serviciu. Concret, această tehnologie permite utilizarea rețelelor IP pentru realizarea apelului de urgență, respectiv pentru conectarea directă cu 112. Totodată, permite transmiterea de informații îmbunătățite de localizare a apelului, cu arii de acoperire mai restrânse, inclusiv prin utilizarea conexiunilor de date pe timpul acestui tip de apel.

Activarea acestei facilități a însemnat un proces complex de adaptare a rețelelor de comunicații mobile atât din punct de vedere al standardelor, cât și al arhitecturilor existente, precum și aplicarea unor noi configurații la nivelul Serviciului de urgență 112. De asemenea, au fost realizate documentări tehnice aprofundate, au fost propuse soluții care au fost evaluate, respectiv validate și, nu în ultimul rând, a fost completată legislația națională în domeniu, inclusiv la nivelul normelor tehnice emise de ANCOM.

Serviciul de Telecomunicații Speciale, în calitate de administrator tehnic și operațional al Sistemului național unic pentru apeluri de urgență, este permanent preocupat de modernizarea infrastructurii hardware și software a Serviciului de urgență 112, prin adoptarea unei arhitecturi eficiente, aliniată bunelor practici în domeniu, precum și de creșterea capacității de primire a apelurilor de urgență, a mesajelor și informațiilor asociate, pentru a răspunde cât mai eficient cetățenilor aflați în situații de urgență.”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

VIDEO. Peste 200 de polițiști din cadrul IPJ Alba au fost în stradă, în zona unităților de învățământ din întreg județul, pentru ca începerea noului an școlar să se desfășoare fără incidente

Cezar Lancrajan

Publicat

în

VIDEO. Peste 200 de polițiști din cadrul IPJ Alba au fost în stradă, în zona unităților de învățământ din întreg județul, pentru ca începerea noului an școlar să se desfășoare fără incidente Azi, 10 septembrie, la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Alba a fost organizată o conferință de presă care a fost susținută de către […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea