Rămâi conectat

Actualitate

UPDATE: Timbrul de mediu pentru autovehicule şi acciza la ţigări, pe agenda şedinţei de Guvern

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În şedinţa de Guvern de astăzi, 19 februarie, se discută ordonanţă de urgenţă privind timbrul de mediu pentru autovehicule, dar pe agenda şedinţei figurează şi un proiect de hotărâre pentru aprobarea accizei la ţigări.

UPDATE: Guvernul a avizat introducerea timbrului de mediu care va fi perceput la înmatricularea maşinilor, înlocuind actuala taxă auto.

„O taxă de timbru care are ca principal scop înnoirea parcului auto din Romania, facilităţi pentru cei care cumpără maşini nepoluante şi maşini noi şi, evident, un sprijin nu doar pentru mediu, ci şi pentru, repet, accesul la autoturisme noi şi nepoluante, în special vorbesc de Euro 5”, a declarat luni premierul Victor Ponta, la finalul reuniunii USL.

Formula de calcul pentru timbrul de mediu se aplică numai în cazul autovehiculelor încadrate pe segmentul M1 (dotate cu cel mult opt locuri, fără scaunul şoferului), cărora le corespund norma de poluare Euro 3, Euro 4 şi Euro 5.

Vor plăti noua taxă toate instituţiile publice, cu excepţia autovehiculelor aparţinând Salvării, Pompierilor, Corpului Diplomatic, dar şi persoanelor cu handicap. Pe de altă parte, nu vor mai plăti timbrul de mediu cei care au achitat acest tip de taxă în anumite forme.

Persoanele care au dat statul român în judecată pentru restituirea taxei încasate ilegal şi cărora li s-a restituit contravaloarea taxei, precum şi cei care au înmatriculat autoturismele fără achitarea taxei, vor plăti noul timbru la prima vânzare a maşinii. Pentru maşinile revândute în afara României, statul va returna o taxă reziduală, calculată în funcţie de perioada de utilizare.

Forma iniţială a taxei auto, suspendată până la 31 decembrie 2012, a reintrat în vigoare de la 1 ianuarie, aceasta fiind redusă cu 25% pentru autovehiculele cu motor diesel prevăzute din construcţie cu filtru de particule.

Contribuabilii care, de la 1 iulie 2008, au plătit o taxă mai mare decât cea rezultată din aplicarea legii în vigoare pot solicita restituirea sumelor reprezentând diferenţa de taxă plătită.

Pe agenda şedinţei figurează şi un proiect de hotărâre pentru aprobarea accizei specifice exprimată în echivalent euro pe 1.000 de ţigarete. Nivelul accizei specifice aplicat în cazul ţigărilor a fost stabilit la 56,71 euro/1.000 ţigarete pentru perioada 1 aprilie 2013 – 31 martie 2014, în creştere faţă de nivelul actual de 53,18 euro/1.000 ţigarete, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.

Alt act normativ vizează modificarea Hotărârii Guvernului 433/2010 pentru înscrierea Ansamblului monumental ”Memorialul Holocaustului” în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului şi transmiterea în administrarea Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.

Guvernul va mai dezbate un proiect de hotărâre pentru modificarea anexei 3 la Hotărârea Guvernului 1502/2009 privind organizarea şi desfăşurarea recensământului populaţiei şi al locuinţelor din  România în anul 2011

De asemenea, va fi prezentată o notă referitoare la dublarea pedepselor pentru infracţiunile privind siguranţa sistemului feroviar (furturi şi distrugeri).

O altă notă va indica punctele de vedere ale ministerelor/instituţiilor iniţiatoare asupra unor proiecte de legi aflate în procedură parlamentară la data de 18 decembrie 2012.

Sursa: AGERPRES


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Pensii 2024 | Aproximativ 4 milioane de vârstnici nu își vor primi pensiile până de paște. Care este motivul

Bogdan Ilea

Publicat

în

Pensii 2024 | Aproximativ 4 milioane de vârstnici nu își vor primi pensiile până de paște. Care este motivul În jur de 4 milioane de seniori nu vor primi pensiile până de paște sau doar după paște, datorită poștei române care va avea un program special în următoare minivacanță. Livrarea acestora va începe pe 2 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea