Actualitate
UPDATE: Timbrul de mediu pentru autovehicule şi acciza la ţigări, pe agenda şedinţei de Guvern
În şedinţa de Guvern de astăzi, 19 februarie, se discută ordonanţă de urgenţă privind timbrul de mediu pentru autovehicule, dar pe agenda şedinţei figurează şi un proiect de hotărâre pentru aprobarea accizei la ţigări.
UPDATE: Guvernul a avizat introducerea timbrului de mediu care va fi perceput la înmatricularea maşinilor, înlocuind actuala taxă auto.
„O taxă de timbru care are ca principal scop înnoirea parcului auto din Romania, facilităţi pentru cei care cumpără maşini nepoluante şi maşini noi şi, evident, un sprijin nu doar pentru mediu, ci şi pentru, repet, accesul la autoturisme noi şi nepoluante, în special vorbesc de Euro 5”, a declarat luni premierul Victor Ponta, la finalul reuniunii USL.
Formula de calcul pentru timbrul de mediu se aplică numai în cazul autovehiculelor încadrate pe segmentul M1 (dotate cu cel mult opt locuri, fără scaunul şoferului), cărora le corespund norma de poluare Euro 3, Euro 4 şi Euro 5.
Vor plăti noua taxă toate instituţiile publice, cu excepţia autovehiculelor aparţinând Salvării, Pompierilor, Corpului Diplomatic, dar şi persoanelor cu handicap. Pe de altă parte, nu vor mai plăti timbrul de mediu cei care au achitat acest tip de taxă în anumite forme.
Persoanele care au dat statul român în judecată pentru restituirea taxei încasate ilegal şi cărora li s-a restituit contravaloarea taxei, precum şi cei care au înmatriculat autoturismele fără achitarea taxei, vor plăti noul timbru la prima vânzare a maşinii. Pentru maşinile revândute în afara României, statul va returna o taxă reziduală, calculată în funcţie de perioada de utilizare.
Forma iniţială a taxei auto, suspendată până la 31 decembrie 2012, a reintrat în vigoare de la 1 ianuarie, aceasta fiind redusă cu 25% pentru autovehiculele cu motor diesel prevăzute din construcţie cu filtru de particule.
Contribuabilii care, de la 1 iulie 2008, au plătit o taxă mai mare decât cea rezultată din aplicarea legii în vigoare pot solicita restituirea sumelor reprezentând diferenţa de taxă plătită.
Pe agenda şedinţei figurează şi un proiect de hotărâre pentru aprobarea accizei specifice exprimată în echivalent euro pe 1.000 de ţigarete. Nivelul accizei specifice aplicat în cazul ţigărilor a fost stabilit la 56,71 euro/1.000 ţigarete pentru perioada 1 aprilie 2013 – 31 martie 2014, în creştere faţă de nivelul actual de 53,18 euro/1.000 ţigarete, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.
Alt act normativ vizează modificarea Hotărârii Guvernului 433/2010 pentru înscrierea Ansamblului monumental ”Memorialul Holocaustului” în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului şi transmiterea în administrarea Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.
Guvernul va mai dezbate un proiect de hotărâre pentru modificarea anexei 3 la Hotărârea Guvernului 1502/2009 privind organizarea şi desfăşurarea recensământului populaţiei şi al locuinţelor din România în anul 2011
De asemenea, va fi prezentată o notă referitoare la dublarea pedepselor pentru infracţiunile privind siguranţa sistemului feroviar (furturi şi distrugeri).
O altă notă va indica punctele de vedere ale ministerelor/instituţiilor iniţiatoare asupra unor proiecte de legi aflate în procedură parlamentară la data de 18 decembrie 2012.
Sursa: AGERPRES

Actualitate
NESIMȚIRE într-o comună din Alba: O mașină a lovit un pieton și șoferul a fugit de la fața locului
NESIMȚIRE într-o comună din Alba: O mașină a lovit un pieton și șoferul a fugit de la fața locului
La data de 24 mai 2022, în jurul orei 24,00, Poliţia oraşului Cugir a fost sesizată, prin 112, cu privire la faptul că în localitatea Șibot a avut loc un accident rutier.
Din primele cercetări efectuate de polițiști a rezultat că un bărbat de 48 de ani, din Cugir, care se afla pe marginea carosabilului, ar fi fost acroșat de un autoturism care și-a continuat deplasarea.
În urma accidentului, pietonul a suferit leziuni corporale ușoare, fără a rămâne internat în spital.
În urma verificărilor efectuate, în scurt timp, polițiștii au identificat autoturismul implicat în accident precum și pe conducătorul acestuia, un bărbat de 42 de ani, din comuna Șibot.
Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.
Pe numele său, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de vătămare corporală din culpă și părăsirea locului accidentului.
Actualitate
Doar 13% dintre români spun că sunt „corect” plătiți: Câți își doresc o mărire de salariu
Doar 13% dintre români spun că sunt „corect” plătiți: Câți își doresc o mărire de salariu
Fenomenul ”marea demisie” la nivel global va continua în următorul an cu o presiune și mai mare pe creșterea salariilor.
Dintre angajații din România, 40% intenționează să ceară o majorare salarială în următorul an, iar 16% vor să-și schimbe angajatorul, potrivit rezultatelor pentru România ale sondajului global Workforce Hopes and Fears, realizat de PwC și publicat în cadrul forumului economic de la Davos.
Comparativ, la nivel global, mai mulți angajați (19%) vor să schimbe angajatorul și 35% vor să solicite creșterea salariului în următoarele 12 luni.
Potrivit sondajului, doar 13% dintre angajații români sunt ”foarte de acord” cu afirmația că sunt corect plătiți și 26% sunt moderat de acord. Procentele sunt similare cu cele de la nivel global, de 19% și, respectiv, 23%. De asemenea, un sfert dintre angajații români și aceeași pondere la nivel global sunt foarte de acord cu afirmația că actualul loc de muncă îi împlinește personal.
”Încrederea și atașamentul angajaților față de angajatori s-au deteriorat în ultimii doi ani, pe fondul pandemiei care a impus restricții și a redus spre zero interacțiunea directă, personală pentru bună perioadă de timp. În România, doar 1 din 5 angajați este foarte mulțumit în prezent (21%) de actualul loc de muncă, iar la nivel global au această părere 28% dintre respondenți. Desigur, recompensa financiară rămâne cea mai importantă, atunci când angajaților li se cere să arate care sunt principalele lor motivații. Totuși, împlinirea personală prin muncă este menționată la mică distanță de salariu, ceea ce ne face să credem că schimbările dramatice din ultimii doi ani și-au pus amprenta asupra întregului mod de a lucra, diminuând angajamentul și satisfacția față de muncă. Incertitudinea sanitară, socială, mai nou provocările economice, în special inflația, războiul au amplificat anxietatea și epuizarea (starea de ”burn out”)”, a declarat Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC România.
Astfel, plata unui salariu corect este principalul motiv pentru schimbarea locului de muncă pentru 78% din angajații români și 72% dintre cei de la nivel global. Următoarele locuri sunt ocupate de dorința de a avea un loc de muncă în care se pot simți ei înșiși, menționată de 76% dintre respondenții din România și un loc de muncă care îi împlinește, de 71%.
Angajații cred că angajatorii nu investesc suficient în tehnologii și upskilling
Întrebați ce îi îngrijorează cel mai mult când se gândesc la impactul tehnologiilor asupra locului actual de muncă în următorii 3 ani, aproape 40% dintre angajații români au răspuns că angajatorii nu investesc în tehnologii inovative, iar 35% au indicat lipsa oportunității de a lucra cu/învăța de la colegi care au aptitudini tehnice/digitale. Comparativ, 36,8% dintre respondenții de la nivel global au arătat că organizațiile pentru care lucrează nu investesc în tehnologii noi, iar 40% deplâng lipsa oportunității de învăța de la colegi specializați.
În acest context, aproape o treime dintre angajații români sunt de părere că angajatorii nu îi învață aptitudini tehnice/digitale relevante pentru forța de muncă a viitorului.
Sondajul Workforce Hopes and Fears a fost realizat de PwC în rândul a peste 52.000 de angajați din 44 de țări.
Actualitate
COD GALBEN de PLOI TORENȚIALE în ALBA și alte județe. Furtuni, vijelii, grindină până joi dimineața
COD GALBEN de PLOI TORENȚIALE în ALBA și alte județe. Furtuni, vijelii, grindină până joi dimineața
Meteorologii ANM au emis atenționare Cod Galben de furtuni valabilă în Alba și alte județe din țară până joi dimineața.
COD GALBEN de miercuri, 25 mai, ora 12.00 până joi, 26 mai, ora 8.00
În Maramureș, Transilvania, local la munte, iar, îndeosebi spre seară și noaptea, și în Banat, Crișana și nordul Moldovei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii (viteze de 55-70 km/h și, pe arii restrânse, 80-90 km/h), averse torențiale și izolat grindină.
Cantitățile de apă vor depăși 15-20 l/mp și izolat 30 l/mp.
Astfel de fenomene vor fi pe arii restrânse în noaptea de miercuri spre joi (25/26 mai) și în restul teritoriului, iar pe parcursul zilei de joi (26 mai), acestea vor fi mai frecvente în regiunile sud-estice.
-
Ştirea zileiacum 17 ore
Spectacol INEDIT la Alba Fest 2022: Cel puțin 130 de DRONE vor ilumina cerul în Cetatea Marii Uniri
-
Sportacum 17 ore
FOTO: Unirea Alba Iulia – Industria Galda de Jos 3-2 (0-1), după o nebunie de meci | „Alb-negrii” au devenit campioni la juniori A1, după ce au întors de la 0-2, marcând decisiv în minutul 90+3
-
Actualitateacum 23 de ore
FOTO| Alba Iulia va avea un hotel dintr-un lanț INTERNAȚIONAL: Când va fi inaugurat Mercure Alba Iulia Cetate
-
Curier Județeanacum 24 de ore
FOTO| Preșcolarii de la Grădinița cu Program Prelungit “Primii Pași” Aiud, implicați în activități practice de protejare a mediului și de reciclare
-
Ştirea zileiacum 17 ore
Cum a reușit o şoferiţă din Alba să demonstreze că a fost amendată ilegal: A fost implicată într-un accident cu o autospecială ISU care transporta vaccin anti-COVID
-
Curier Județeanacum 20 de ore
Cetatea dacică de la Căpâlna ar putea fi restaurată: CJ Alba va prelua în administrare locația aflată pe lista monumentelor UNESCO
-
Curier Județeanacum 19 ore
Mașini sub 6.000 de lei scoase la licitație, în Alba, de ANAF: Lista autoturismelor scoase la vânzare în mai
-
Politică Administrațieacum 18 ore
Comunicat de presă| Dragoș Crișan Consilier local USR – Aiud: Spitalul Municipal Aiud penalizat cu 856.055 lei pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale
-
Curier Județeanacum 21 de ore
26 mai. „Dorul, condiția românească a ființei”: Lansare de carte a părintelui George Remete la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. Programul evenimentului
-
Curier Județeanacum 21 de ore
VIDEO| Lucrările de la Viaductul Aciliu de pe autostrada A1 Sebeș-Sibiu, pe ultima sută de metri: Când vor fi ridicate restricțiile de circulație
-
Ştirea zileiacum 18 ore
VIDEO| ACCIDENT rutier pe autostrada A1 Sebeș-Sibiu: Coliziune între două autoturisme la ieșire din Cunța
-
Actualitateacum 15 ore
Vouchere pentru persoanele vulnerabile: Când vor ajunge cardurile pentru alimente la români