Rămâi conectat

Curier Județean

Târgul de Fete de pe Muntele Găina 2021: Caravana vaccinării, disponibilă, pentru cei ce doresc să se imunizeze

Publicat

în

Autoritățile din județul Alba organizează, sâmbătă și duminică, o caravană de vaccinare în cadrul Târgului de Fete de pe Muntele Găina, cea mai mare și cea mai cunoscută sărbătoare populară în aer liber din România.

Sub îndemnul „Susține Cultura! Vaccinează-te!”, organizatorii, împreună cu Direcția de Sănătate Publică și Instituția Prefectului Alba, vor mobiliza pe munte echipe medicale, care vor vaccina împotriva virusului SARS-COV-2 persoanele care doresc, fără să fie nevoie de programare.

Vaccinurile folosite vor fi Pfizer și Johnson & Johnson, iar caravana se va desfășura sâmbătă, în intervalul orar 14:00 – 20:00, și duminică, în intervalul orar 09:00 – 14:00.

O caravană similară de vaccinare se desfășoară, vineri, și în cadrul Festivalului Național de Folclor „Sus, sus, sus, la moți, la munte”, eveniment care se desfășoară la Câmpeni.

„Cu toții ne dorim să revenim la normal și să ne bucurăm de evenimentele cultural – artistice care ne-au lipsit, o lungă perioadă de timp, din cauza pandemiei. Fiecare dintre noi putem sprijini lupta împotriva acestui virus și revenirea culturii la normalitate prin respectarea măsurilor sanitare preventive și prin vaccinare.

De aceea am oferit tot sprijinul Direcției de Sănătate Publică pentru a organiza o campanie de vaccinare direct pe Muntele Găina pentru a da posibilitatea celor care nu au reușit să se vaccineze să poată face acest lucru în timp ce se bucură de evenimentele culturale din cadrul Târgului de Fete.

Vaccinarea este un act voluntar, dar și o măsură care poate să ne protejeze pe noi și pe cei dragi”, a spus Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

„Direcția de Sănătate Publică Alba face eforturi susținute pentru a continua procesul de vaccinare, mai ales în zonele rurale ale județului, iar astfel de evenimente populare, desfășurate în aer liber, care atrag mulți participanți, ne oferă un bun prilej să fim prezenți în mijlocul oamenilor.

Vom fi prezenți, la sfârșitul acestei săptămâni, cu echipe mobile la Târgul de Fete și la Festivalului Național de Folclor „Sus, sus, sus, la moți, la munte” de la Câmpeni, unde cei care doresc pot să-și facă vaccinul cu serurile Pfizer sau Johnson & Johnson. Este singura modalitate prin care putem să menținem normalitatea de care toți ne bucurăm în aceste zile”, a spus Alexandru Sinea, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Alba.

Târgul de Fete, cea mai mare și cea mai cunoscută sărbătoare populară organizată în aer liber în România, se desfășoară, sâmbătă și duminică, pe Muntele Găina, în apropierea comunei Avram Iancu. În program sunt incluse concerte de muzică populară, ușoară și folk, expoziții de fotografie, proiecții de film, recitaluri cu muzică de fanfară, dar și un târg al meșterilor populari.

Târgul de Fete de pe Muntele Găina se organizează, în fiecare an, din vremuri străvechi, în cea mai apropiată duminică de 20 iulie, sărbătoarea Sfântului Ilie. Evenimentele au loc pe un platou montan la o altitudine de aproape 1.500 de metri, într-o zonă pitorească și perfectă pentru iubitorii de natură.

Publicitate

Această manifestare etno-culturală a fost menționată prima dată în documente în 1816. La Târgul de Fete se adunau locuitorii din Munții Apuseni pentru a face schimb de produse, dar era și un prilej pentru întâlnirea și căsătoria tinerilor din zone îndepărtate, care veneau aici cu părinții.

Pregătirile pentru urcatul pe munte se făceau cu câteva zile înainte, iar duminica, cu noaptea în cap, se urca pe munte în poiana unde avea loc târgul. Se spune că fetele veneau cu zestrea încărcată pe cai, iar cununia se făcea pe loc de către preoții care participau la acest eveniment. Ceremonia era însoțită de cântece și schimb de jocuri cu „strigături”, iar fetele „se luau”, nu se cumpărau.

Astăzi, Târgul de Fete de la Găina s-a transformat într-o mare sărbătoare folclorică, la care își dau concursul locuitorii din zona Munților Apuseni, din județele apropiate și chiar din ținuturi mai îndepărtate ale țării.

Sărbătoarea este organizată de Consiliul Județean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” și Primăria Comunei Avram Iancu, în parteneriat cu Grupul de Acțiune Locală „Pe Mureș și pe Târnave”, Grupul de Acțiune Locală „Drumul Iancului” și Centrul de Cultură al Județului Bihor.

Publicitate

Curier Județean

Polițiștii l-au prins „pișcat” la volan pe un bărbat de 45 de ani din Aiud. Ce indica aparatul etilotest

Publicat

în

Polițiștii l-au prins „pișcat” la volan pe un bărbat de 45 de ani din Aiud. Ce indica aparatul etilotest

La data de 01 august 2021, în jurul orei 01.00, polițiștii rutieri din Aiud au depistat un bărbat, de 45 de ani, din municipiu, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Ostașilor din Aiud, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,46 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital, unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Electrica Furnizare Discount

Citește mai mult

Curier Județean

Ordin de protecție provizorie față de un „bărbat” din Horea ce și-a agresat mama. S-a ales cu dosar penal pentru violență în familie

Publicat

în

Ordin de protecție provizorie față de un „bărbat” din Horea ce și-a agresat mama. S-a ales cu dosar penal pentru violență în familie

Polițiștii din Câmpeni au emis un ordin de protecție provizoriu față de un bărbat care și-ar fi agresat mama. Bărbatul s-a ales cu dosar penal pentru violență în familie.

La data de 31 iulie 2021, în jurul orei 10.40, polițiștii din Câmpeni au fost sesizați, de către o femeie, de 58 de ani, din comuna Horea, cu privire la faptul că ar fi fost agresată de către fiul său.

În urma aplicării formularului de evaluare a riscului, față de bărbatul, de 33 de ani, polițiștii au emis un ordin de protecție, pe o perioada de 5 zile, prin care i-a fost interzis să se apropie de mama sa.

Electrica Furnizare Discount

Bărbatul s-a ales cu dosar penal, pentru săvârșirea infracțiunii de violență în familie.

 

Citește mai mult

Curier Județean

COD GALBEN de INUNDAȚII în județul ALBA și alte județe. Valabil până în 02 august ora 12:00

Publicat

în

COD GALBEN de INUNDAȚII în județul ALBA și alte județe. Valabil până în 02 august ora 12:00

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Administraţia Naţională Apele Române, Ministerul Afacerilor Interne, mass-media, S.C. Hidroelectrica S.A., Administraţiile Bazinale de Apă: Someş-Tisa, Mureş, Jiu şi Olt.

Scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE.

Data: 01.08.2021 ora 16:00 – 02.08.2021 ora 12:00 :Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore, ca urmare a precipitaţiilor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE, după cum urmează:

COD GALBEN

În intervalul 01.08.2021 ora 16:00 – 02.08.2021 ora 12:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Someşul Mare – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Bistriţa Năsăud), Someşul Mic – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Bihor şi Cluj), Mureş – bazin amonte S.H. Glodeni şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Glodeni – amonte S.H. Brănişca (judeţele: Harghita, Mureş, Bistriţa Năsăud, Cluj, Alba, Sibiu şi Hunedoara), Jiu – bazin amonte S.H. Sadu, Jiu – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sadu – amonte S.H. Rovinari (judeţele: Hunedoara şi Gorj), Olt – afluenţii de dreapta aferenţi sectorului aval S.H. Feldioara – amonte confluenţӑ cu râul Şercaia (judeţele: Harghita, Covasna şi Brașov), Olt – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sebeş Olt – amonte Ac. Ioneşti (judeţele: Sibiu, Vâlcea şi Argeş).

Atenţionarea Hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, care se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri din judeţele: Alba şi Hunedoara.

Harta cu codurile se anexează.

Se menționează că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce şi pe afluenții de grad inferior ai râurilor marcate pe hartă.

În funcție de evoluția fenomenelor hidrometeorologice vom reveni cu actualizarea prognozei hidrologice.

Se impune urmărirea evoluției situației hidrometeorologice, în conformitate cu „Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene hidrometeorologice periculoase având ca efect producerea de inundații, secetă hidrologică precum și incidente/accidente la construcții hidrotehnice, poluări accidentale ale cursurilor de apă și poluări marine în zona costieră.”

Publicitate

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare