Rămâi conectat

Ştirea zilei

Tânăra din Alba care ține poezia VIE, prin versurile sale. Poeta de doar 19 ani, care plănuiește să își scoată propriul volum

Publicat

în

Tânăra din Alba care ține poezia VIE, prin versurile sale. Poeta de doar 19 ani, care plănuiește să își scoată propriul volum

Anul trecut, în perioada pandemiei, fiecare dintre noi a încercat să se adapteze situației. Izolarea impusă de autorități a fost o piatră de încercare, pentru Timeea Ivan această perioadă a reprezentat debutul înspre a scrie, a așterne cuvinte, gânduri și sentimente.

Debutul în fața publicului a fost reprezentat de publicarea a două poezii pe website-ul unui student la Facultatea de Litere din Iași:

„Am decis să trimit două poezii înspre publicare, nu știam sigur dacă vor fi acceptate, trăiam într-o incertitudine și în teamă fiindcă nu eram conștientă dacă poeziile aveau calitate, sau nu. Însă acestea au fost publicate, iar de atunci a început o perioadă foarte frumoasă din viața mea legată de scris, poezie și tot ceea ce înseamnă mediul literar.”

Electrica Furnizare Discount

Timeea este din Blaj și a fost admisă anul acesta la o facultate din Cluj, unde plănuiește să lanseze și un volum de poezie. Tânăra nu dorește însă să se rezume la poezie și ar fi tentată să scrie o adaptare contemporană a operei „Moara cu noroc” de Ioan Slavici, ori chiar o poveste de dragoste inspirată de viața satului românesc.

Tânăra consideră că este necesar să ne identificăm cu ceea ce scriem și deopotrivă cu ceea ce citim. Poeziile sale sunt adeseori inspirate din viața cotidiană, de modul în care aceasta observă societate din jurul său și sunt influențate uneori de operele pe care le citește.

„Deocamdată este dificil pentru mine să transmit sentimente prin poeziile mele, probabil este necesară o doză mai mare de maturitate pentru a putea transmite sentimente puternice, dacă ne uităm la Mihai Eminescu și poeziile sale foarte puternice observăm că acestea au venit în perioada unei maturități aparte, dobândite, după ce o bună perioadă acesta a scris.”

Tânăra scriitoare este de părere că această maturitate este necesară spre a muta și mișca lectorul, spre a trimite simțire către acesta. Totodată Timeea constată că poezia contemporană este diferită față de cea clasică și aceasta ține mai puțin cont de rimă și măsură, iar elementele de versificație nu mai îndeplinesc același rol de odinioară.

„Dacă nu aș fi citit, nu cred că aș fi putut să scriu”. Tânăra consideră cititul o cale către dobândirea libertății în scriere și o metodă ideală de a acumula experiență, considerând că obiceiul cititului reprezintă și un element fundamental în dobândirea abilitățiilor de exprimare și deopotrivă de scriere.

Își găsește inspirația în momente de liniște și apoi o așterne în scrierile sale, dar menționează că în spatele condeiului este necesară și multă muncă.

Timeea îi apreciază pe toți poeții clasici în egală măsură, dar în topul preferințelor sale se află, totuși, Blaga, Bacovia și „evident Mihai Eminescu”, dar nu aderă la ideea de a copia în vreo măsură maniera de exprimare și a gândi a acestora și dorește să își mențină autenticitatea.

În lumea contemporană lucrurile se schimbă de la o zi la alta, iar deschiderea înspre elementul de nou și noutate este absolut necesar, este necesar să evoluăm, dar totuși să știm unde să ne oprim cu evoluția, în ceea ce privește scrierea poeziilor, trebuie să existe o balanță, după cum afirmă tânăra.

Pe viitor Timeea dorește să publice un volum de poezii „nu neapărat stufos, dar valoros” pentru a încununa munca și strădania depusă în scrierile sale.

Publicitate

Ştirea zilei

VIDEO| Autostrada A10, lotul 2, asfaltat aproape complet. Se va deschide circulația în acest an?

Publicat

în

Autostrada A10, lotul 2, asfaltat aproape complet. Se vadeschide circulația în acest an?

Pe lotul 2 al autostrăzii A10 Sebeș – Turda, grecii de la Aktor, în mod paradoxal, s-au mobilizat mai bine ca niciodată. În acest moment, aproape tot acest segment de autostradă este asfaltat, cel puțin în ce privește corpul autostrăzii. Potrivit informațiilor obținute de ziarulunirea.ro, în următoarele cinci zile lucrătoare, cu excepția zonei de la alunecarea de teren de la Oiejdea, vom avea asfalt pe tot lotul.

Cea mai mare problemă a acestui segment de autostradă a reprezentat-o alunecarea de teren de la Oiejdea, dar ea nu constituie un impediment, pentru deschiderea traficului, întrucât deja este asfaltat un sens de mers și se va putea circula cu restricții și limitări de viteză.

Electrica Furnizare Discount

La kilometrul 26, în zona pasajului rutier peste calea ferată de la Teiuș, s-a asfaltat deja un sens de mers și se lucrează la al doilea. Tot aici, firma Retter, lucrează la ridicarea CIM-ului, dar aceste lucrări vor putea fi finalizate după deschiderea traficului rutier.

Pe o mare parte din autostradă sunt deja efectuate maracajele rutiere, și se lucrează în continuare la acestea.

A fost montată o parte din semnalizarea rutieră și se lucrează în continuare la parapeți și la montarea gardurilor exterioare de protecție a autostrăzii.

La kilometrul 40, un alt punct cheie, lucrările au avansat considerabil, supratraversarea pe care DJ 142L o are la autostradă, fiind aproape realizată. Au fost făcute rampele, iar astăzi se montau panouri fonoabsorbante.

Lotul 2 al autostrăzii A10 Sebeș – Turda arată în acest moment incredibil de bine și există toate premisele ca în acest an să fie dat în trafic. Nu credem că cineva va dori să lase un segment de autrostradă muzeu, în conditiile în care traficul pe DN1 este infernal. Deci există toate șansele ca în acest an să circulăm pe autostradă de la Alba Iulia până la Cluj.

Citește mai mult

Ştirea zilei

Pedeapsă blândă pentru un tânăr din Alba care a provocat un accident în care a decedat o femeie: Ce au decis magistrații

Publicat

în

Pedeapsă blândă pentru un tânăr din Alba care a provocat un accident în care a decedat o femeie: Ce au decis magistrații

Un tânăr de 23 de ani din municipiul Aiud, a fost condamnat la un an și șase luni de închisoare, cu suspendare, după ce a provocat un accident rutier soldat cu decesul unei femei și rănirea alteia.

La data de 01 martie 2020, în jurul orei 15.30, pe DN 1, în afara localității Lopadea Veche, județul Alba, un tânăr de 21 de ani, din localitatea Rădești, în timp ce conducea un autoturism, nu a păstrat o distanță corespunzătoare în mers și a intrat în coliziune cu autoturismul din fața sa, condus de un bărbat, de 58 de ani, din Aiud.

Acesta din urmă a fost proiectat ulterior în alt autoturism, care circula regulamentar din sensul opus de mers. În urma accidentului, o femeie și-a pierdut viața iar alta a fost rănită.

Electrica Furnizare Discount

Conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Inculpatul a declarat în mod expres că recunoaște săvârșirea infracțiunilor pentru care a fost trimis în judecată și că înțelege să fie judecat doar în baza probelor administrate în cursul urmăririi penale, pe care le cunoaște și pe care și le însușește în integralitatea lor. Totodată, acesta și-a exprimat consimțământul în sensul că este de acord să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității în eventualitatea în care va fi găsit vinovat.

Sentința dată de Judecătoria Aiud nu este definitivă, putând fi atacată cu drept de apel, în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii.

Citește mai mult

Ştirea zilei

Zi de sărbătoare la Salvamont Alba: Cățelușa Yukan’na, împreună cu salvatorul său, au sărbătorit șapte ani de muncă în echipă

Publicat

în

Zi de sărbătoare la Salvamont Alba: Cățelușa Yukan’na, împreună cu salvatorul său, au sărbătorit șapte ani de muncă în echipă

Echipajul format din Tiberiu Krizbai de la Serviciul Salvamont Alba și cățelușa sa, Yukan’na, au sărbătorit astăzi șapte ani de muncă în echipă.

„La mulți ani, Yukan’na!!! 7 ani împreună cu Tiberiu Krizbai, cu care formează unitate canină la Salvamont Alba!

Electrica Furnizare Discount

Cu o figură poznașă, lângă Yukan’na este continuatoarea seviciul canin, peste ani, Kamura!

Kamura provine din Helios (Salvamont Argeș) primul câine Salvamont din țara noastră și din Raya, brevetată la Salvamont Bacău. Vom reveni cu amănunte, Kamura având un frate, pe Haruki, aceeași generație și tot din aceiași părinți”, au transmis reprezentanții paginii de socializare Câini de avalanșă Salvamont România.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare