Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Studiu: Tratamentul homeopatic, frecție la picior de lemn. O afacere bănoasă pentru unii, fără efect însă pentru pacienți

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Homeopatia este inutilă in tratarea oricărei probleme de sănatate, potrivit raportului publicat miercuri de National Health and Medical Research Council (NHMRC), cea mai importanta organizatie de cercetare medicala din Australia, care a ajuns la aceasta concluzie dupa analizarea aprofundata a mai multor studii existente pe aceasta tema, informeaza  The Guardian.

homeopatieUn studiu realizat de prestigioasa organizatie de cercetare medicală a ajuns la concluzia ca “oamenii care aleg tratamentele homeopatice isi pun sanatatea in pericol daca resping sau amana tratamentele medicale”, potrivit Mediafax.

În timp ce în România industria tratementelor homeopatice este în continuă creștere, alimentată prin intermediul mass media de tot felul de “specialiști” veniți la pachet cu mărturiile pacienților lor care s-au vindecat inclusiv de cancer cu ajutorul homeopaticelor, în țările occidentale direcția de mers este în sens opus.

Potrivit .livescience.com, în Elvetia si Germania guvernele au concluzionat ca homeopatia nu functioneaza si companiile nationale de asigurari nu vor mai compensa tratamentele homeopatice. În Marea Britanie, Asociatia Medicala Britanica a cerut Serviciului National de Sanatate sa inceteze platile pentru tratamente homeopatice, sa elimine finantarea catre spitalele homeopatice si sa comunice doctorilor sa nu recomande sau sa prescrie homeopatie catre pacientii lor. Reactia a aparut dupa ce Comitetul parlamentar pentru Stiinta si Tehnologie a criticat puternic homeopatia intr-un raport.

Cultura tratamentelor alternative celor medicale se dezvoltă în țara noastră pe un teren fertil. Lipsa de educație, încrederea tot mai scăzută în sistemul medical, gândirea irațională, credința în minuni, reprezintă doar câțiva dintre factorii ce favorizează dezvoltarea industriei  tratamentelor homeopate.

Potrivit National Health and Medical Research Council (NHMRC) Australia homeopatii cred ca substantele toxice pentru organism pot, in doze extrem de mici, sa trateze persoanele care nu se simt bine. Diluand aceste substante in apa sau alcool, amestecul rezultat retine o “amintire” a substantei originale, care declanseaza un raspuns de vindecare din partea organismului, sustin homeopatii.

Aceste afirmatii au fost dovedite ca fiind false de o gama larga de studii, dar NHMRC a analizat in premiera, cu foarte multa atentie, 225 de articole de cercetare privind homeopatia. In urma acestui studiu, NHMRC a publicat, miercuri, pozitia sa oficiala privind acest tip de tratamente.

“Avand la baza evaluarea dovezilor privind eficienta homeopatiei, NHMRC concluzioneaza ca nu exista nicio problema de sanatate in cazul careia sunt disponibile dovezi de incredere ca homeopatia functioneaza”, scrie in raportul publicat miercuri de organizatia australiana.

“Oamenii care aleg homeopatia isi pot pune sanatatea in pericol daca resping sau amana tratamente pentru care exista dovezi clare referitoare la eficienta si siguranta”, mai scrie in raportul NHMRC.

O companie independenta a evaluat studiile si dovezile privind rezultatele acestui tip de terapie pentru a preveni acuzatiile de partinire.

Presedintele Comitetului de lucru privind homeopatia din cadrul NHMRC, profesorul Paul Glasziou, a declarat ca spera ca asiguratorii privati sa inceteze sa mai ofere reduceri pentru tratamentele homeopatice si vor forta farmaciile sa reanalizeze depozitarea acestor tratamente.

“Vor exista grupuri de oameni care nu vor lua in considerare acest raport si vor spune ca totul este o conspiratie a elitelor. Dar speram ca vor fi foarte multi oameni rationali care se vor gandi mai bine referitor la vanzarea, utilizarea si subventionarea acestor substante”, a declarat profesorul Glasziou.

Desi unele studii au ajuns la concluzia ca homeopatia este eficienta, calitatea acelor studii era slaba, cercetarile avand probleme serioase de conceptie, iar numarul participantilor era insuficient pentru a sustine ideea ca homeopatia functioneaza mai bine decat o pastila cu zahar, potrivit raportului NHMRC.

In pregatirea raportului, NHMRC a analizat, de asemenea, 57 de recenzii sistematice, un tip de studiu stiintific extrem de serios care ia in calcul toate cercetarile de calitate care exista pe o anume tema si le sintetizeaza pentru a obtine o serie de descoperiri general acceptate.

Potrivit The Guardian, utilizarea terapiilor homeopatice a scazut in Marea Britanie dupa ce Camera Comunelor din Parlamentul britanic a dat publicitatii un raport, in 2010, in care preciza ca acest tip de tratament este inutil.

B.P


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO Au început lucrările de modernizare a iluminatului public la Stremț: Finanțare nerambursabilă de aproape 1 milion de lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Au început lucrările de modernizare a iluminatului public la Stremț: Finanțare nerambursabilă de aproape 1 milion de lei La Stremț au început săptămâna aceasta lucrările de modernizare a iluminatului public, a anunțat primarul comunei, Traian Ștefan Popa. Potrivit edilului, lucrările în valoare de aproape 1 milion de lei se vor realiza printr-o finanțare nerambursabilă, fiind […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea