STUDIU: România, primul loc în UE în privinţa sarcinilor şi avorturilor la minore

Pro România - Misiunea ieșirii din criză
Țara noastră ocupând primul loc în UE în privinţa sarcinilor şi avorturilor la minore, rata mortalităţii materne în România fiind de peste două ori mai mare faţă de media Uniunii Europene, ceea ce indică atât lipsa educaţiei pentru sănătate, cât şi accesarea redusă a serviciilor de planning familial, arată Fundaţia World Vision România, într-un comunicat remis miercuri presei.
Rata mortalităţii materne în România este de peste două ori mai mare faţă de media Uniunii Europene, ţara noastră ocupând primul loc în UE în privinţa sarcinilor şi avorturilor la minore, ceea ce indică atât lipsa educaţiei pentru sănătate, cât şi accesarea redusă a serviciilor de planning familial, arată Fundaţia World Vision România, într-un comunicat remis miercuri presei.

Fundaţia World Vision România, compania farmaceutică MSD România şi Centrul Naţional de Studii pentru Medicina Familiei au organizat, în cursul acestei săptămâni, „Women Health Medical Launch”, un eveniment pentru medicii de familie din judeţele Dolj, Vâlcea şi Vaslui, în cadrul proiectului „Mame pentru viaţă. Viaţă pentru mame”, program de reducere a mortalităţii materne în ţara noastră, potrivit Agerpres.

Potrivit comunicatului, peste 100 medici de familie din cele trei judeţe au participat, în cadrul proiectului, la cursuri de e-learning dezvoltate pe platforma EDU-CNSMF. Cele trei cursuri vizează aspecte actuale şi bune practici în îngrijirea gravidei de către medicii de familie. Un al patrulea curs este destinat instruirii la distanţă a asistenţilor medicali.

Cu acest prilej, World Vision România a lansat aplicaţiile de telefonie mobilă pentru asistenta gravidei şi pentru calendarul menstrual.

„Aplicaţiile de telefonie mobilă clasică sunt soluţii simple, eficiente, de tip sms alert, care informează femeile vulnerabile în privinţa calendarului de accesare a serviciilor medicale, gratuit, în perioada sarcinii. A doua aplicaţie, ‘Calendarul ovulaţiei’ este, la rândul ei, o metodă necesară, simplă şi utilă de identificare a perioadelor fertile la femei, în scopul prevenirii sarcinilor nedorite şi avorturilor”, a declarat managerul proiectului, Cornelia Paraschiv Scărlătescu.

Proiectul implementat în România de World Vision se derulează pe o perioadă de trei ani în judeţele Vâlcea, Dolj şi Vaslui şi se adresează unui număr de 15.000 de femei cu vârste între 15 şi 40 de ani din 30 de comunităţi rurale.

„Nicio mamă nu trebuie să moară dând viaţă!” este obiectivul acestui program, care dezvoltă un model inovativ de servicii integrate pentru reducerea cazurilor de mortalitate maternă, prin prevenirea sarcinilor nedorite şi prin susţinerea accesului la servicii medicale de calitate prenatale şi maternale.

Proiectul ‘Mame pentru viaţă. Viaţă pentru mame’ are o valoare de 500.000 de dolari şi a fost câştigat de World Vision pentru România ca parte a unui grant global MSD for Mothers, precizează comunicatul.

Fundaţia World Vision România, compania farmaceutică MSD România şi Centrul Naţional de Studii pentru Medicina Familiei au organizat, în cursul acestei săptămâni, „Women Health Medical Launch”, un eveniment pentru medicii de familie din judeţele Dolj, Vâlcea şi Vaslui, în cadrul proiectului „Mame pentru viaţă. Viaţă pentru mame”, program de reducere a mortalităţii materne în ţara noastră, potrivit Agerpres. Potrivit comunicatului, peste 100 medici de familie din cele trei judeţe au participat, în cadrul proiectului, la cursuri de e-learning dezvoltate pe platforma EDU-CNSMF.

Cele trei cursuri vizează aspecte actuale şi bune practici în îngrijirea gravidei de către medicii de familie. Un al patrulea curs este destinat instruirii la distanţă a asistenţilor medicali. Cu acest prilej, World Vision România a lansat aplicaţiile de telefonie mobilă pentru asistenta gravidei şi pentru calendarul menstrual. „Aplicaţiile de telefonie mobilă clasică sunt soluţii simple, eficiente, de tip sms alert, care informează femeile vulnerabile în privinţa calendarului de accesare a serviciilor medicale, gratuit, în perioada sarcinii. A doua aplicaţie, ‘Calendarul ovulaţiei’ este, la rândul ei, o metodă necesară, simplă şi utilă de identificare a perioadelor fertile la femei, în scopul prevenirii sarcinilor nedorite şi avorturilor”, a declarat managerul proiectului, Cornelia Paraschiv Scărlătescu. Proiectul implementat în România de World Vision se derulează pe o perioadă de trei ani în judeţele Vâlcea, Dolj şi Vaslui şi se adresează unui număr de 15.000 de femei cu vârste între 15 şi 40 de ani din 30 de comunităţi rurale.
„Nicio mamă nu trebuie să moară dând viaţă!” este obiectivul acestui program, care dezvoltă un model inovativ de servicii integrate pentru reducerea cazurilor de mortalitate maternă, prin prevenirea sarcinilor nedorite şi prin susţinerea accesului la servicii medicale de calitate prenatale şi maternale. Proiectul ‘Mame pentru viaţă. Viaţă pentru mame’ are o valoare de 500.000 de dolari şi a fost câştigat de World Vision pentru România ca parte a unui grant global MSD for Mothers, precizează comunicatul.
Sursa: realitatea.net

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419