Sticlele și borcanele vor fi taxate cu 2 lei. Ministerul Mediului vrea să încurajeze colectarea selectivă

Ministerul Mediului vrea să plătim cu doi lei mai mult pentru fiecare apă minerală, compot și suc care se vând în sticle sau borcane. Argumentul pentru taxarea recipientelor e acela de a încuraja colectarea selectivă.

Proiectul prevede o taxă suplimentară de doi lei pentru fiecare produs pe care îl cumpărăm şi care este ambalat într-un recipient de sticlă. Banii ar urma să-i recuperăm în momentul în care ne întoarcem la magazin cu recipientele.

Ideea e primită cu oarecare deschidere. În primul rând nu e clar dacă sticlele şI borcanele trebuie returnate în acelaşi magazin din care au fost cumpărate. Proiectul e în dezbatere publică. Specialiștii cred că lipsesc răspunsuri esenţiale.

“Ce se întâmplă, spre exemplu, dacă eu iau borcanul dintr-un magazin şi-l duc în altul ? Să zicem că ăla primeşte o mie de borcane şi el nu a vândut decât trei şi a reţinut garanţia. De unde returnează banii respectivi, cine-i dă lui banii respectivi înapoi?” – reprezentant Asociația Ecoteca, Rul Pop.

O altă problemă privește infrastructura. Patronii spun că nu au unde să depoziteze recipientele. Momentan, Ministerul Mediului rămâne rezervat în declaraţii.

2020 bate la uşă şi de atunci vor începe să curgă şi amenzile pentru gunoiul pe care nu reuşim să-l reciclăm.

Sursa: stiri.tvr.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

2 Comentarii

apoliticul 7 februarie 2018 at 12:35

Pariu ca o dispara ambalajele din sticla ?

hehehe 7 februarie 2018 at 18:59

ne da 4 lei daca dam borcanu gol ? sau il aruncam pe strada daca nu ne dau ca doar nu platim fara sa ne si dea ceva banii hehehe

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...