Rămâi conectat

Ştirea zilei

”Statu’ la vase în Lunea Paştelui” , obiceiul de la Șugag, unic în țară. 12 perechi de tineri căsătoriți vor primi cadouri pentru întemeierea noii gospodării, în 2018

Alexandra Mates

Publicat

în

”Statu’ la vase în Lunea Paştelui” , obiceiul de la Șugag, unic în țară. 12 perechi de tineri căsătoriți vor primi cadouri pentru întemeierea noii gospodării, în 2018.

Unul dintre cele mai vechi obiceiuri populare româneşti, se păstrează, în a doua zi de Paşti, la Şugag, sărbătoarea fiind organizată şi în acest an de comunitatea locală şi Consiliul Judeţean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena”. Este vorba despre “Statu’ la vase în lunea Paştelui”, un ceremonial inedit, despre care localnicii spun că este unic în țară.

Sărbătoarea va începe luni, 9 aprilie 2018, la ora 11.00, în curtea Bisericii Ortodoxe din Şugag, acolo unde se vor aduna pentru „Statu’ la vase” 12 familii tinere care s-au căsătorit în decursul ultimului an: Achimescu Petru și Costina, Avram Victor și Ileana, Barbu Petru și Mirela, Bișboacă Marius și Adelina Maria, Cernat Dumitru și Tatiana, Cânda Nicolae și Mihaela, Duvlea Emil Nicolae și Ileana Paula, Grosu Petru și Ioana, Jinariu Nicolae și Elena, Jinariu Cristian și Mădălina, Lucan Nicolae și Adelina, Puiac Ioan Marius și Ioana.

Conform tradiției, acestea vor primi lucruri şi vase necesare pentru întemeierea noii gospodării.

Tradiția de la Şugag va fi completată, de la ora 13,00, la Căminul Cultural, de un spectacol folcloric cu îndrăgiţi artişti din Judeţul Alba, precum Roxana Reche, Maria Filimon, Floricica Moga, Cătălin Haşa, Dorina Nariţa, Nicolae Plută şi Cătălin Haşa, ansamblului de dansuri și orchestra Ansamblului Folcloric ,,Augustin Bena” al Județului Alba, coregrafia Alexandra Oargă și Flaviu Mîrza, conducerea muzicală – dirijor Alexandru Pal.

Spectacolul se bucură şi de prezenţa invitaţilor Ionela Sterp şi Doinel Hândorean, dar şi a Formaţiei de fluieraşi a Căminului Cultural din Şugag.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Supermarket-urile NU vor fi închise în weekend: Ciolacu – ”Nu este oportun, nu mai suntem în pandemie”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Supermarket-urile NU vor fi închise în weekend: Ciolacu – ”Nu este oportun, nu mai suntem în pandemie” Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. Programul de funcționare a supermarketurilor din România nu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea