STAREA PÂRTIILOR în ALBA, în weekend: Zăpadă bună de schiat la Arieşeni şi Şureanu

Weekend-ul acesta, 16-18 ianuarie, iubitorii sporturilor de iarnă sunt aşteptaţi pe pârtii la Arieşeni şi Şureanu. Sezonul continuă în condiții foarte bune la Șureanu, zăpada pe pârtii e suficientă, iar vremea se anunţă plăcută.  Stratul de zăpadă bătătorită măsoară între 30-50 cm iar cel natural, din afara pârtiilor, între 60-80 cm. Sezonul continuă satisfăcător şi la Arieșeni, unde zăpada s-a păstrat pe pârtii în condiții bune. Urmează vreme rece, care va conserva în continuare zăpada pe pârtii.

Vă prezentăm mai jos informaţii despre starea pârtiilor, căile de acces în staţiunile montane, condiţiile meteo, drumuri şi  programul instalaţiilor de cablu, furnizate de Serviciul Turism al Consiliului Judeţean Alba pentru perioada 16 – 18 ianuarie.

ELIT

Domeniul Schiabil Şureanu
Pârtii: 9 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_2; C_3; C_4; S_1; S_2)
Lungime: 11 km
Altitudine maximă: 2.010 m
Tunuri de zăpadă: nu
Webcam: da (http://live.schisureanu.ro)
Nocturnă: nu
Pârtie pentru sănii: da
Semnal mobil: în principal Telekom
Informații despre pârtii: 0258 738 121; 0258 738 102

Evaluare generală: sezonul continuă în condiții foarte bune la Șureanu, în ciuda faptului că săptămâna trecută a fost marcată de viscol, de furtuni de ninsoare, de ploi și de încălziri bruște, care au afectat drumul dintre lacul Oașa și pârtii. În special ziua de Duminică (11 ianuarie) a fost dezamăgitoare în ceea ce privește accesul la pârtii; datorită încălzirii, zăpada s-a topit pe drum și a creat ambuteiaje dese. Din fericire, însă, situația s-a redresat semnificativ în ultimele zile, drumul este din nou într-o stare bună, zăpada pe pârtii e suficientă, vremea e plăcută iar sezonul se află în plină desfășurare.
Acces: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h.
Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa (și anume pe șoseaua Transalpina): drumul este asfaltat aproape în totalitate (excepție făcând o serie de mici porțiuni între lacul Tău și lacul Oașa) și este practicabil de către orice tip de autovehicul.
Starea drumului între lacul Oașa și Domeniul Schiabil Șureanu (pe o distanță de 18 km): drumul este deszăpezit și practicabil de către orice tip de mașină. Sunt absolut necesare lanțurile, pe care trebuie să le montați când ajungeți la barajul Oașa. Vremea s-a răcit din nou, ceea ce a făcut ca zăpada așternută la începutul săptămânii să se păstreze pe drum. Astfel, drumul este neted, înghețat și ușor de parcurs. Deși există refugii din loc în loc, păstrați atenția sporită la porțiunile înguste!
Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: din cele nouă pârtii, cinci sunt funcționale (C_1, C_3, A_1, A_2, A_3). Stratul de zăpadă bătătorită măsoară între 30-50 cm iar cel natural, din afara pârtiilor, între 60-80 cm. Pârtia A_1 prezintă în continure mici porțiuni de pietre în partea superioară, abruptă, datorită viscolului care a spulberat zăpada. Cu toate acestea, suprafața pârtiilor este schiabilă în condiții foarte bune. Din cele trei instalații, funcționează teleschiul „Curmătura” și telescaunul. Dacă, însă, viscolul va fi mult prea puternic, cel puțin telescaunul va fi oprit. Urmăriți zilnic cele trei camere web de pe site-ul www.schisureanu.ro Zona de off-piste pentru freeride este accesibilă.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (http://freemeteo.ro/vremea/muntii-surean/7-zile/meteograma/?gid=665721&language=romanian&country=romania), la Șureanu nu va mai ninge în weekend, ci doar pe sfârșitul zilei de Duminică, urmând ca ninsorile și lapovița să continue toată săptămâna următoare. Cerul va fi parțial înnorat iar temperaturile se vor încadra între -2 și 3 grade Celsius. Vremea nu va afecta vizibilitatea pe pârtii.
Servicii turistice: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; monitor de schi în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; monitor de schi & snowboard la baza pârtiilor; centru de închirieri schi & snowboard în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; centru de închirieri schiuri la baza pârtiilor; trei après-ski-uri pe Domeniul Schiabil Șureanu; unități de cazare în Poarta Raiului, în Luncile Prigoanei și pe malul lacului Oașa.
Sfatul Serviciului Turism:
– nu vă încredeți excesiv în puterea mașinii d-voastră;
– faceți acasă o probă de montare a lanțurilor pentru roți;
– țineți cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor de schi.

Arieşeni (Vârtop și Nucet)
Pârtii: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)
Lungime: 2 km
Altitudine maximă: 1.400 m
Tunuri de zăpadă: da
Webcam: da (http://www.arieseni.info/external/camera-web-vartop.html)
Nocturnă: da
Pârtie pentru sănii: da
Semnal mobil: toate rețelele
Informații despre pârtii: 0256 227 955

Evaluare generală: sezonul continuă satisfăcător și la Arieșeni, unde zăpada s-a păstrat pe pârtii în condiții bune. Urmează vreme rece, care va conserva în continuare zăpada pe pârtii. Urmăriți camerele web și contactați personalul de la pârtii pentru actualizări zilnice.
Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.
Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.
Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: în prezent, stratul de zăpadă de pe pârtiile Vârtop 1 și Vârtop 2 măsoară circa 40 cm și este perfect practicabil pentru schi și snowboarding. Instalațiile de transport pe cablu funcționează conform programului. De asemenea, zona de off-piste este accesibilă, deși stratul de zăpadă nu este foarte consistent.
Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (www.freemeteo.com), la Arieșeni nu va mai ninge în weekend. Cerul va fi parțial înnorat, cu temperaturi între -6 și 4 grade Celsius, urmând ca săptămâna viitoare să apară lapoviță și ninsoare. Vizibilitatea pe pârtii nu va fi afectată de condițiile meteo.
Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & snowboards la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.
Sfatul Serviciului Turism:
– evitați teribilismul și vitezele mari pe pârtie;
– atenție la pârtia de sănii;
– țineți cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor de schi.

Alexandra MATEȘ

Email: ale_mates@yahoo.com
Tel: 0722.661.325

Te-ar putea interesa și:

FOTO| Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba a fost RENOVATĂ pentru iubitorii de carte, cu dizabilități

Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba este instituția publică de cultură care are rolul de a gestiona documente și baze de… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

13 ianuarie: Exponatul lunii la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. Depozitul de bronzuri de la Gâmbaș

Miercuri, 13 ianuarie 2021, ora 1100, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia va fi vernisat exponatul lunii ianuarie: Depozitul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

67 de persoane sancționate de către polițiștii din Alba pentru nerespectarea măsurilor și normelor de protecție împotriva COVID-19. Activățile de verificare ale IPJ Alba continuă

Continuă activitățile Inspectoratului de Poliție Județean Alba în vederea verificării modului în care se respectă prevederile Legii nr 55 din… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Nevoie URGENTĂ de donatori la Centrul de Transfuzie Alba: Ce grupe de sânge au stoc insuficient

Centrul de Transfuzie Sanguină Alba face un apel către cetățenii județului, pentru a dona de urgență sânge, în special cei… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Pacienții cu COVID-19 vor fi preluați și la Spitalul Municipal Aiud, de miercuri: Ce zone rămân funcționale pentru pacienții non-COVID

Pacienții infectați cu noul coronavirus vor fi preluați și la Spitalul Municipal din Aiud, începând de miercuri, 27 ianuarie, au… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

FOTO| Veteranul de război Gheorghe Tamaș din Daia Română, sărbătorit la 98 de ani de reprezentanți ai Armatei Române și oficialități

Veteranul de război Gheorghe Tamaș din Daia Română a fost omagiat la împlinirea venerabilei vârste de 98 de ani de… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro