Rămâi conectat

Actualitate

Starea de alertă ar putea fi înlocuită cu starea de criză, în România: Ce presupune instituirea măsurii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
Starea de alertă ar putea fi înlocuită cu starea de criză, în România: Ce presupune instituirea măsurii

În România ar putea exista o tranziție de la starea de alertă la starea de criză.

Este o măsură pe care o pregătește Guvernul și pe care ar putea să o instituie în clipa în care teritoriul, populația, sănătatea sau mediul ar fi amenințate în vreun fel.

Desigur că măsura are legătură cu războiul de la granițele țării și ar putea fi chemați la ordine bărbații cu vârste între 18 și 60 de ani. După aprobarea proiectului, intrarea în starea de criză poate fi decisă doar de Consiliul Suprem de Apărare a Țării.

Surse politice susțin că a fost dorința premierului ca România să aibă o lege prin care s-ar putea institui starea de criză. O eventuală intrare în stare de criză va fi însă decisă la cel mai înalt nivel – prin hotărâre a Consiliul Suprem de Apărare a Ţării.

Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale: ”Guvernul nu introduce starea de criză, aceasta nu este în nomenclatorul, să spunem, constituțional, criza există. Va trebui să facem niște adaptări legislative pentru a putea să mergem mai departe cu lucruri care țin și de dezvoltările care vin din Ucraina, managementul refugiaților.”

Măsura de intrare în stare de criză ar putea fi adoptată în situațiile în care populația, teritoriul, sănătatea, mediul, stabilitatea politică, economică sau socială ar fi amenințate.

Marcel Ciolacu, președinte PSD: ”România nu are niciun motiv de a intra într-un conflict armat cu Rusia și nu cred că România va intra într-un conflict armat cu Rusia, dar cu toții știm ce se întâmplă în Ucraina și considerăm că ceea ce face Vladimir Putin și la ce instigă să facă poporul rus e inadmisibil în 2022.”

Potrivit legii, în cazul unui conflict militar, sunt înrolaţi doar bărbaţi apţi medical de până în 55 de ani, inclusiv cei care nu au apucat să facă stagiul militar. Surse politice susțin că Guvernul se gândește să extindă categoria celor care ar putea fi chemați la ordine de la 18 la 60 de ani. Măsura nu este pusă pe hârtie, dar ar putea să completeze legile privind pregătirea populaţiei pentru apărare.

Noile reglementari se referă şi la detaşarea medicilor, în cadrul spitalelor militare, de pildă. Iar achiziţiile, precum cele de aparate de zbor, ar putea fi accelerate la nevoie. O altă măsură se referă la militarii români, care ar putea să treacă sub coordonarea altei țări membre a NATO. Proiectul de lege, odată aprobat de Guvern, are nevoie şi de girul parlamentarilor.

O decizie finală a Guvernului ar urma să fie luată în această săptămână.

Sursa: stirileprotv.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Examenul de BACALAUREAT | Schimbare importantă pentru cei care au obținut note mici: Ar putea avea posibilitatea de a-și mări notele

Ziarul Unirea

Publicat

în

Examenul de BACALAUREAT | Schimbare importantă pentru cei care au obținut note mici: Ar putea avea posibilitatea de a-și mări notele Absolvenții de liceu care au dat examenul de Bacalaureat și l-au luat cu o medie de cel puțin 6, 5 la toate materiile, ar putea avea posibilitatea de a-și mări notele. Un proiect a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea