Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Starea naţiunii | Mircea Hava: drumul spre iad e pavat cu bune intenţii!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Departe de a avea încărcătura politică sau semnificaţia economică pe care le au discursurile despre „starea naţiunii” rostite de preşedinţii americani, exerciţiul de comunicare executat joi seara de Victor Ponta a fost o palidă copie. De la formă la fond, de la teza de doctorat la măsurile de guvernare, premierul nu reuşeşte să fie original niciodată. Întâlnirea la ceas de seară a premierului cu opinia publică a fost o şezătoare lungă, plictisitoare şi inutilă. Am aflat într-o oră de discurs ceea ce putea fi transmis într-un simplu comunicat de presă. La acest al treilea bilanţ triumfalist (doar pe hârtie!) am aflat doar o sumedenie de cifre şi bune intenţii, dar nimic concret. Şi drumul spre Iad e pavat cu bune intenţii! Luna de miere a premierului Ponta cu poporul român s-a consumat acum o jumătate de an, timp în care am tot aşteptat să vedem că se iau măsuri astfel încât realitatea să corespundă promisiunilor. Am aşteptat degeaba.
„Starea naţiunii” în varianta Victor Ponta a fost o nouă încercare de amăgire a românilor, o tentativă de a ascunde în spatele cifrelor o realitate neplăcută: românii o vor duce prost în 2013, datoria externă va creşte, absorbţia fondurilor europene va fi slabă, investiţiile publice modeste. Dar parcă Victor Ponta trebuia să-i scape pe români de toate astea! Aşa le-a promis! Abia acum, după alegeri, premierul are curaj să le spună românilor adevărul pe care mulţi l-au înţeles deja după cele opt luni de guvernare în care, dacă ar fi fost posibil, USL ar fi avut timp să schimbe situaţia – în 2013 nu sunt posibile creşteri de salarii şi pensii. Şi lucrurile nu se vor schimba pentru că dacă în opt luni Ponta şi guvernele sale n-au putut face nimic înseamnă că nu prea aveau ce face şi au criticat fără responsabilitate măsurile de austeritate ale guvernelor precedente. Şi Victor Ponta vorbeşte în continuare, aduce justificări pentru imobilismul unui guvern care nu a reuşit să ia nicio măsură economică eficientă şi concretă (cu atât mai mult una impopulară) dar care la capitolul promisiuni e tare ca piatra. Multe dintre promisiunile din campania electorală au fost amânate sau abandonate şi lucrurile nu se vor opri aici. N-am aflat nimic despre renunţarea la cota unică şi introducerea impozitului progresiv, despre scăderea TVA la alimente şi pe tot lanţul agricol, despre reducerea CAS, despre mărirea salariului minim. Am aflat însă că exploatarea gazelor de şist este o oportunitate pentru România.
Chiar aşa? Ce întoarcere de 180 de grade a făcut USL după ce înainte de alegeri încuraja mitingurile de protest pe această temă! Acesta este doar un exemplu pentru că lista răzgândirilor este lungă. Câteva le-am amintit deja mai sus.
Ca să vedeţi cât de riguros, corect este guvernul USL, vă spun că Legea pensiilor prevede indexarea pensiilor cu 4,6 la sută, rata inflaţiei. Victor Ponta a anunţat cu mândrie o indexare cu 4 la sută. Unde este restul? Sau rata inflaţiei este negociabilă? Nici nu mai spun că, pornit pe calea măririlor, pentru că fac ce au promis, (nu aşa este sloganul lor?) au uitat că trebuie să adauge la o eventuală corectă mărire şi diferenţa de creştere reală a salariului mediu brut.
Preocupat de utilizarea unei surse de finanţare, guvernul USL îşi propune atragerea a 2,5 miliarde de euro din fondurile europene în 2013. Cât optimism pentru un guvern care a absorbit foarte puţini bani de când este la guvernare şi ăia atraşi au fost pe proiectele începute de guvernele PDL! Cel mai încurajator este recordul absolut atins de guvernul Ponta în luna septembrie 2012 – zero euro atraşi!
În schimb, s-a schimbat atitudinea faţă de Fondul Monetar Internaţional. Premierul ne-a vorbit în termeni laudativi de acordul României cu FMI şi recunoaşte că acesta a produs efecte pozitive. A uitat că în urmă cu un an, din Opoziţie, ne asigura că împreună cu colegii săi liberali va rupe acordul cu FMI.
Şi totuşi, Victor Ponta a spus joi seara un adevăr. A informat populaţia că la preluarea guvernării a găsit 6000 de investiţii publice începute. La instalarea primului guvern PDL erau începute 46.000 de investiţii publice. Fără să vrea a recunoscut meritul guvernărilor PDL, care au reuşit să facă o adevărată prioritizare a cheltuirii banilor publici. Astfel de recunoaşteri vor mai urma.

Mircea HAVA,
preşedintele PDL Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Opinii - Comentarii

2 octombrie: Sfântul Sfinţit Mucenic Ciprian şi Sfânta Mucenică Iustina. Cum a fost adus un mare vrăjitor la credinţa creştină de către o fecioară

Ziarul Unirea

Publicat

în

La 2 octombrie, sunt pomeniţi împreună în calendarul creştin ortodox, Sfântul Sfinţit Mucenic Ciprian şi Sfânta Mucenică Iustina fecioara.

Sfântul Ciprian a fost filosof şi mare vrăjitor în Antiohia Siriei şi a trăit în timpul împăratului roman Decius (249-251), cel care a declanşat prima persecuţie împotriva creştinilor extinsă în tot imperiul.

Născut din părinţi necredincioşi, de neam din Cartagina, Sfântul Ciprian a fost dat din copilărie spre a sluji zeului Apolon. A învăţat magia în Atena, Egipt, Caldeea şi dobândise o mare faimă printre închinătorii la idoli.

Elit - Gustul Desăvârșit

În Antiohia a mers când era desăvârşit în tot răul: vrăjitor şi fermecător, pierzător de suflete, mare prieten şi credincioasă slugă a stăpânitorului iadului, cu care singur faţă în faţă a vorbit.

Despre acest lucru a mărturisit singur, spunând: „Să mă credeţi pe mine că singur pe diavol l-am văzut. (…) Era chipul lui ca o floare de iarbă şi capul îi era încununat cu o coroană prefăcută, nu adevărată, ci nălucire de aur şi pietre luminoase, care lumina chipul acela şi hainele lui erau minunate. Iar când se întorcea încoace sau încolo se cutremura tot locul acela şi mulţi stăteau lângă scaunul lui cu fel de fel de rânduieli ale duhurilor răutăţii, întru mare supunere.” (Vieţile Sfinţilor).

Aceasta a spus-o singur Sfântul Ciprian despre sine după întoarcerea sa la Dumnezeu.

La credinţa creştină a fost adus de către Iustina fecioară şi creştină, care pe toate demonicele lui lucrări ca pe o pânză de păianjen le-a sfărâmat.

Iustina era din Antiohia şi pentru frumuseţea ei un tânăr Aglaid a mers la vrăjitorul Ciprian pentru a-l ajuta să câştige dragostea ei.

Mare vrăjitor şi fermecător, Ciprian şi-a pus tot meşteşugul în acţiune, dar eforturile sale s-au dovedit zadarnice.

Înţelegând bine că puterile pe care el le credea de neînvins nu pot trece de semnul crucii şi de numele lui Hristos, şi-a venit în fire şi a zis către diavol: „Pierzătorule şi al tuturor înşelătorule, vistierule a toată necurăţia şi înşelăciunea, acum ţi-am cunoscut neputinţa, că dacă de umbra crucii te temi şi de numele lui Hristos te cutremuri, apoi ce vei face când singur Hristos va veni asupra ta? Dacă pe cei ce se însemnează cu crucea nu-i poţi birui, apoi pe cine vei scoate din mâinile lui Hristos? Acum am cunoscut că nu eşti nimic şi nu poţi nimic şi nu ai putere de izbândire” (Vieţile Sfinţilor).

A renunţat la magie şi s-a convertit la creştinism: „schimbându-şi obiceiul, din zi în zi mai strâmtă îşi făcea calea vieţii, totdeauna plângând pentru faptele sale cele rele de mai înainte şi a mers din putere în putere şi din bunătate în bunătate” (Vieţile Sfinţilor).

Sfântul Ciprian a fost denunţat autorităţilor că a devenit creştin şi din vestit slujitor al zeilor s-a întors la Hristos. Odată cu Sfântul Ciprian a fost întemniţată şi Sfânta Iustina, fiind împreună supuşi la chinuri şi apoi omorâţi prin tăierea capului în Nicomidia, din ordinul împăratului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

1 octombrie – Tradiții în prima zi a lui Brumărel. Ce este bine să faci de Sfântul Procoavă, sfântul care le dă păr bogat fetelor bune de măritat

Ziarul Unirea

Publicat

în

1 octombrie – Tradiții în prima zi a lui Brumărel. Ce este bine să faci de Sfântul Procoavă, sfântul care le dă păr bogat fetelor bune de măritat

Prima zi a lui Brumărel, aşa cum este cunoscută luna octombrie în popor, era consacrată, cu zeci de ani în urmă, unui sfânt acum aproape necunoscut românilor: Sfântul Procoavă

Numele lui vine din slava veche și înseamnă „văl”, iar, sub influența bisericii, acesta este identificat cu vălul cu care Maica Domnului își acoperea capul.

Citește și: Acoperământul Maicii Domnului. Sărbătoare cu cruce roşie pentru creştini

De aceea, în multe zone din Moldova, fetele se roagă de „Procoave” și Maicii Domnului pentru a le „înveli” cât mai curând cu vălul imaculat de mireasă. Se povestește că, în această zi, Sfântul Andrei a văzut-o pe Maica Domnului plutind în văzduh, cu mâinile întinse, rugându-i-se lui Dumnezeu pentru neamul omenesc, iar de atunci oamenii o roagă, la rândul lor, să îi acopere cu milă sa și să-i păzească de toate relele.

Elit - Gustul Desăvârșit

Această sărbătoare era considerată una a femeilor. Fetele care nu prea aveau păr se rugau Sfântului Procoavă pentru a le acoperi capul cu păr. Ele credeau că în acest fel vor deveni mai atrăgătoare pentru flăcăi și se vor mărita mai repede.

Primul lucru care trebuie spus e că a existat o mare grijă pentru păr, această grijă izvorând din convingerea omului de pe vremuri că întreaga sa putere se află în părul de pe cap sau în cel al bărbii. Astfel, se considera că părul rămâne în legătură cu trupul chiar și după ce a fost tăiat. De aceea, părul tăiat nu se aruncă, ci trebuia neapărat să fie ars; o cauză a acestei interdicții venea și din faptul că vrăjitoarele ar fi putut face mult rău unei persoane dacă avea numai câteva șuvițe din părul acesteia.

Citește și: Mesaje de Sfânta Parascheva  • Urări și felicitări de bine care pot fi transmise prin SMS pentru Sf. Paraschiva

Dacă frunzele cad repede, anul viitor e roditor Specialiştii în Etnografie şi Folclor de la Muzeul Dunării de Jos din Călăraşi spun că de luna octombrie se leagă multe superstiţii. “Bătrânii mai cred şi acum că, dacă frunzele pomilor se îngălbenesc şi cad repede, e semn că anul care urmează va fi roditor. Tradiţia populară spune că, dacă în luna octombrie este multă brumă sau zăpadă, frig sau ger, luna ianuarie va fi blândă şi mai caldă”, spun specialiştii de la Muzeul Dunării de Jos.

Prima ninsoare în ţara noastră în această lună, conform meteorologilor, a fost înregistrată la 15 octombrie 1970, iar primul strat de zăpadă s-a aşternut la 26 octombrie 1988. Luna octombrie este luna în care ţăranii se preocupă în special de treburile gospodăriei. Se culeg poamele, se strânge porumbul, cartofii, napii, se răsădesc zmeura şi căpşunii. Este, de asemenea, luna în care se fac arăturile şi însămânţările de toamnă, se curăţă pomii şi grădina.

Citește și: MESAJE de SFÂNTUL ANDREI. SMS-uri, urări, felicitări pe care le poţi trimite celor care îşi sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei

Recolta de gutui spune cum va fi iarna Pentru creştinii ortodocşi, luna octombrie abundă în sărbători şi în ritualuri importante. Prima şi cea mai importantă este sărbătoarea Sf. Cuvioasa Parascheva, celebrată pe 14 ocotmbrie. Se spune că, aşa cum va fi vremea în această zi, aşa va fi până la Sf. Dumitru şi aşa va fi şi în celelalte sărbători ale anului.

Se mai spune în tradiţia populară că, dacă până acum n-a plouat, iarna va veni curând. Tot în această zi se organizează târguri pentru valorificarea produsele oilor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

1 octombrie, Acoperământul Maicii Domnului, sărbătoare sfântă pentru creștinii ortodocși

Ziarul Unirea

Publicat

în

Creștinii ortodocși sărbătoresc pe 1 octombrie, „Acoperământul Maicii Domnului”, zi sfântă marcată cu cruce roșie în calendar.

Sărbătoarea amintește de arătarea Maicii Domnului în biserica din Vlaherne: pe 1 octombrie al anului 911, se făcea priveghere în această biserică, pentru salvarea cetății care era asediată.

La ora patru dimineața, Maica Domnului s-a arătat înaintea poporului, stând în văzduh și rugându-se cu lacrimi. Sfântul Acoperământ era ținut în mâini deasupra capetelor credincioșilor. În jurul ei se aflau apostolii, sfinții și mucenicii.

Elit - Gustul Desăvârșit

Citește și: MESAJE de CRACIUN. Texte frumoase cu urări de Crăciun şi felicitări de Crăciun pe care le puteţi trimite celor dragi

Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos a zis către ucenicul său iubit, Epifanie: „O vezi, frate, pe Împărăteasa și Doamna tuturor cum se roagă pentru întreaga lume?” Iar Epifanie a zis: „O văd, Părinte, și mă minunez! ”

Acesta este evenimentul pe care îl prăznuieste Biserica pe 1 octombrie, spre a ne aminti că prin rugăciune putem primi și noi, în greutățile vietii noastre, neîncetatul ajutor al Maicii Domnului.

Sărbătoarea „Acoperământul Maicii Domnului” este marcată în calendar cu cruce roșie. În această zi credincioșii nu au voie să muncească, să spele sau să facă curățenie prin gospodării.

Există o credință printre bătrânele de la țară, conform căreia, dacă este tăiat azi, părul rămâne în legătură cu corpul. Din acest motiv nu trebuie aruncat și nici ars, fiindcă poate fi luat de vrăjitoare sau de oamenii răi, care fac diverse farmece.

În ziua prăznuirii Acoperământului Maicii Domnului nu se mănâncă de dulce. Cei care își doresc să fie sănătoși și feriți de rele țin post.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea