Rămâi conectat

Societate

Sprijin pentru elevii cu părinți aflați la muncă în străinătate

Publicat

în

În urmă cu câteva zile, reprezentanți ai Ministerului Educației au semnat un acord de parteneriat privind implementarea proiectului ”Te iubește mama”, demers care apartine L’Assocazione delle Donne Romene in Italia – A.D.R.I. Un proiect care are menirea de a-i ajuta pe elevii români să ia legătura cu părinții lor aflați la muncă peste hotare.

Concret, fiecare dintre copii va putea să acceseze aplicația virtuală Skype, disponibilă în bibliotecile publice, pentru a putea comunica audio și video cu cei dragi. Ministerul Educației se angajeaza să susțină astfel, prin mijloacele pe care le are la dispoziție, promovarea în teritoriu a acestei facilități și să acorde sprijinul necesar derulării proiectului. Acordul de parteneriat are o valabilitate de doi ani.

Electrica Furnizare Discount

Proiectul se înscrie în eforturile Ministerului Educației de a crea condițiile unei dezvoltări sănătoase din punct de vedere emoțional și social pentru copiii care, lipsiți de prezența permanentă a părinților lor, pot deveni vulnerabili. Prin Programul Biblionet, un copil din România a cărui mamă muncește în Italia poate merge la biblioteca publică din satul, comuna, orașul în care locuiește și poate dialoga, gratuit, prin Skype, cu mama sa.

Scopul principal este acela de a preveni și diminua numărul de sinucideri în rândul copiilor rămași în România. Potrivit unor informații, dintre cei peste un milion de români care trăiesc în Italia, numai în nord sunt circa 130.000 de femei cu vârsta medie de 40 de ani, care și-au lăsat copiii în grija celuilalt părinte, a bunicilor sau a unor rude. Numărul copiilor lăsați acasă în România se ridică, potrivit acelorași surse, la aproximativ 400.000. (C.P.)

Publicitate

Opinii - Comentarii

CODUL BUNELOR MANIERE: Reguli de conduită pentru participanții la o înmormântare

Publicat

în

CODUL BUNELOR MANIERE: Reguli de conduită pentru participanții la o înmormântare

Decesul unei persoane reprezintă unul dintre evenimentele triste care fac parte din viața noastră. În cazul în care ne aflăm în situația de a participa la înmormântarea unei persoane trebuie să respectăm anumite reguli de conduită.

Prima este aceea ca în momentul în care aflăm vestea morții unei persoane cunoscute să telefonăm familiei pentru a prezenta condoleanțe. Nu sunt necesare multe cuvinte în astfel de situații, e suficient să spunem ”Îmi pare rău, Dumnezeu să-l/s-o ierte!”.

Citește și: CODUL BUNELOR MANIERE: Cum trebuie să te comporți la masă? Ce tacâmuri folosești, ce faci cu șervetul, cum trebuie să te așezi și alte reguli de politețe

Putem întreba cu ce putem ajuta, cum putem fi de folos, fie că ne punem automobilul la dispoziție, fie că dăm o mână de ajutor la cumpărături. Dacă persoana decedată este apropiată, este chiar firesc să ajutăm familia defunctului.

Dacă mergem acasă la persoana decedată sau la capela unde este depusă, vom da mâna cu membrii familiei decedatului și vom spune câteva cuvinte frumoase despre persoana pe care au pierdut-o. Sunt momente dificile, în care e greu să găsești cuvintele potrivite pentru a exprima părerea de rău, compasiunea. În niciun caz nu vom pune întrebări nepotrivite: ”Cum a murit?”, ”S-a chinuit?”, dar nici nu vom rosti cuvinte care pot răni familia, cum ar fi ”Bine că a luat-o Dumnezeu, că prea se chinuia cu boala!”, chiar dacă decesul a venit după o perioadă lungă de boală/suferință.

Vom merge cu flori, de obicei număr par, și cu lumânări. Vom pune florile în vasele pregătite pentru acest lucru și vom aprinde lumânarea pe care o vom ține în mână câteva minute, apoi o punem în suportul/vasul pentru lumânări. În cazul în care aduceți o coroană sau o jerbă de flori, aceasta va fi lăsată în locul rezervat coroanelor. Mare atenție la mesajul scris pe panglica de pe coroană! Un mesaj simplu e cel mai potrivit.

Vom alege o ținută în culori închise, nu neapărat negru, se poate alege și o ținută bleumarin, gri închis, maro, verde închis, kaki, mov închis. Hainele vor fi decente, fără accesorii — ținte, lanțuri, capse, imprimeuri cu mesaj. Este penibil să apari la o înmormântare cu un tricou negru pe care e inscripționată o reclamă, un desen sau un mesaj nepotrivit. Mai bine alegeți un tricou de altă culoare închisă, fără inscripții.

Citește și: Codul Bunelor Maniere: Top 40 de reguli de bază

La astfel de evenimente există obiceiul de a se prinde fiecărui participant la înmormântare, de reverul hainei, o bucată de pânză sau catifea neagră. Nu trebuie să refuzați persoana care vine să pună acest însemn al doliului. Îl veți păstra prins la haină până la încheierea ceremoniei.

Dacă între participanții la înmormântare sunt persoane care discută detalii despre viața defunctului, evitați să participați la discuție. În cazul în care cineva vă adresează direct o întrebare despre persoana decedată, veți aminti un moment frumos din viața acesteia.

Există situații în care unul dintre membrii familiei ar putea dori să vă spună ceva despre decedat. Ascultați-l. Sunt momente în care simte nevoia să spună cuiva ce simte, scrie agerpres.ro

Citește și: Mesaje de dragoste • Mesaje de iubire • Declarații de dragoste • Declarații de iubire

După înmormântare, dacă sunteți invitați să participați la masa de pomenire a defunctului, nu veți refuza. Familia s-a pregătit special și uneori cu eforturi financiare pentru acest lucru. E neplăcut pentru un membru al familiei să fie refuzat. Veți merge la masă, veți sta la locul unde vi se spune să vă așezați, dar veți evita să transformați masa de pomenire într-o petrecere. Nu se dă noroc cu paharul de băutură în astfel de situații, ci se varsă un strop din conținutul paharului, de obicei în farfurie sau pe o felie de pâine (nu pe jos, nici pe masă), în memoria persoanei decedate. La masă puteți vorbi despre persoana care a decedat, amintindu-vă momente frumoase petrecute alături de aceasta.

La plecare vă veți lua rămas bun de la membrii familiei, exprimându-vă regretul pentru pierderea persoanei dragi.

Publicitate

Este frumos să dați un telefon a doua zi sau în zilele următoare, să întrebați din nou dacă puteți ajuta cu ceva membrii familiei. (Z.U.)

Sursa: agerpres.ro

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

Codul Bunelor Maniere: Top 40 de reguli de bază

Publicat

în

Codul Bunelor Maniere: Top 40 de reguli de bază

Codul bunelor maniere nu a apărut ca o invenție a unui om excentric sau ca niște reguli impuse de aristocrația vremurilor (cum mulți oameni ar crede), el a apărut ca un răspuns firesc, natural, la probleme cotidiene ale societății.

Bazele sale își au originea în antichitate, în spațiile civice, cum ar fi agora, teatrul sau forumul, fiind utilizat des în arta oratorică, prin care oamenii erau învățați cum să conviețuiască, fără a avea comportamente deranjante pentru cei din jurul lor. Sunt reguli care stau la baza oricărei societăți sănătoase, civilizate.

Citește și: Mesaje de dragoste • Mesaje de iubire • Declarații de dragoste • Declarații de iubire

Iată 40 dintre cele mai importante reguli:

1. La spectacole de teatru, operă, gale sau expoziții, vom merge îmbrăcați elegant.

2. Când ne întâlnim cu cineva pe stradă, nu vom rămâne în mijlocul străzii sau în mijlocul trotuarului.

3. Nu ne vom întrerupe niciodată interlocutorul, în cadrul unei discuții.

4. Autoprezentarea se obișnuiește frecvent, în diferite ocazii: într-o societate mai numeroasă, la solicitarea unei vizite, la prezentarea în fața superiorului pe care încă nu l-ai cunoscut.

5. Într-un restaurant sau bar, bărbatul va intra mereu primul.

6. Când strănutăm, tușim sau căscăm, se pune întotdeauna mâna la gură, indiferent de distanța sau de relația pe care o avem cu o persoană. Este indicat să purtăm mereu la noi șervețele sau batistă.

7. La intrarea în mijloacele de transport în comun, întâi sunt lăsați să iasă afară cei care coboară, după care vor intra ceilalți pasageri.

Citește și: Mesaje de condoleanțe. Mesaje comemorare prin care ne exprimăm. Exemple de anunțuri de deces și de rămas bun

8. La masă, se va aplica „Regula gheișei”: Nu suflați în mâncare/ceai/cafea! Așteptați să se răcească!

Publicitate

9. De fiecare dată când o doamnă se ridică de la masă sau se așază, toți bărbații trebuie să se ridice odată cu ea.

10. O doamnă nu va intra niciodată singură într-un bar sau local în care se vând cu predilecție băuturi acoolice.Codul bunelor maniere - salutul

11. Bărbatul este prezentat femeii, cel mai tânăr celui mai în vârstă, iar gradul mai mic celui superior.

12. În mijloacele de transport în comun: Dacă o doamnă este însoțită de un bărbat, acesta îi va cumpăra biletul și îi va oferi locul de lângă geam. Dacă există doar un singur loc liber, el va fi oferit doamnei, iar domnul va rămâne lângă ea în picioare. Niciodată nu o va părăsi, grăbindu-se să prindă un loc liber când se ivește ocazia.

13. A nu răspunde la gestul celui care întinde mâna este în sine o ofensă, chiar mai gravă decât cea de a nu saluta.

Citește și: MESAJE pentru copii. FELICITĂRI și URĂRI de La mulți ani pentru copii de ziua copilului din partea părinților, bunicilor

14. Punctualitatea, atunci când suntem invitați la masă este deosebit de importantă.

14. Nu așezați coatele pe masă! Dacă folosiți doar o mână, așezați-o în poală.

16. Întotdeauna, salutul trebuie însoţit de un zâmbet. Când salutăm trebuie să-l privim în ochi pe cel salutat, nu salutăm o persoană stând cu spatele către persoana respectivă sau privind spre cer sau pământ.

17. Nu vorbiți cu gura plină! Mestecați cu gura închisă! Mulțumiți chelnerului când vă servește!

18. Cum se taie mâncarea din farfurie: Bucata de mâncare trebuie tăiată exact lângă furculiță. În plus, se taie numai pentru o înghițitură, nu se fac „soldăței”.

19. Nu vorbiți la telefon în timpul mesei. Dacă primiți un apel foarte important, trebuie să vă scuzați și să vă ridicați de la masă.

Publicitate

20. Nu salutăm ţinând mâinile în buzunare sau cu gura plină. Nu salutăm făcând gesturi ample, nefireşti.

Citește și: mesaje de Crăciun, urări de Crăciun

21. După ce terminați de mâncat, nu împingeți farfuria spre colțul mesei! Așteptați să vină chelnerul să o ia.

22. Nu se apelează oamenii la telefon înainte de 10 dimineața, între orele 13-17 și după ora 21, cu excepția celor apropiați, cărora le știți programul.

23. O convorbire convențională nu trebuie să depășească 5 minute!

24. Dacă un cadou nu ne place, ne vom ascunde nemulțumirea

25. Ambalajul unui dar este foarte important.

26. Nu se duc flori bărbaților decât dacă sunt la spital.

27. Nu salutăm grăbit şi cu aerul că suntem preocupaţi de ceva.

28. Băieţii trebuie să-şi scoată căciula de pe cap când salută. Formulele cele mai des folosite sunt: „ Bună ziua!”, „Bună seara!” , „Bună dimineaţa!”. Între prieteni sau colegi se folosesc de regulă „Bună!”, „Salut!” Niciodată nu vom saluta o persoană mai în vârstă cu „Bună!” sau „Salut!”

29. Se salută cu „Bună dimineaţa!” până la ora 11 dimineaţa, cu „ Bună ziua !” după ora 11 şi până la lăsarea serii, iar apoi cu „Bună seara!”

Publicitate

30. Când se intonează imnul de stat în locuri publice, ne ridicăm în picioare, luăm o poziţie decentă, băieţii îşi scot căciulile şi se ascultă în perfectă linişte.

Citește și: mesaje de anul nou, urări de anul nou

31. Prețul de pe cadouri va fi înlăturat cu grijă. Excepție fac discurile și cărțile, de pe acestea prețul nu se șterge. Cartea nu se atinge!

32. Florile se oferă fără ambalajul în care le-am cumpărat, chiar dacă este foarte frumos.

33. Florile primite trebuie așezate imediat într-un vas cu apă.

34. Cel care primește un dar îl va deschide în fața musafirului și nu-i va strica bucuria protestând că este prea scump, că nu trebuia sau mai rău, că nu-i place, nu-i trebuie, că nu-l poate accepta.

35. Când distanţa sau zgomotul nu ne permit să salutăm verbal, atunci salutăm printr-o uşoară înclinare a capului.

36. Băieţii salută primii fetele, bărbaţii salută primii femeile, copiii sau persoanele mai tinere salută persoanele mai în vârstă. Când intrăm într-o încăpere îi salutăm pe cei aflaţi deja acolo. Când ne prezentăm unui grup salutăm primii. După ce ne salutăm, nu întrerupem discuţia în care sunt antrenaţi membrii grupului.

Citește și: mesaje de dragoste

37. Întotdeauna cel care merge îl salută pe cel care stă pe loc, iar cel care se află într-o maşină pe cel care este pieton, dar întotdeauna, nu trebuie să ne sfiim să salutăm primii, chiar dacă regula cere să fim salutaţi. A saluta este o dovadă de politeţe. A aştepta să fii salutat este o dovadă de impoliteţe.

38. Bărbatul va merge întotdeauna la marginea dinspre stradă a trotuarului, în momentul în care merge alături de o femeie sau mai multe femei. Dacă sunt doi bărbați și o femeie, atunci aceasta va sta la mijloc.

39. Întotdeauna se întreabă unde este toaletă și nu se folosesc alte cuvinte referitoare la aceasta, cum ar fi „baia”.

Publicitate

40. „O femeie nu poate fi lovită nici măcar cu o floare!”, nici măcar în glumă și nici nu se poate insinua lovirea unei femei. (Z.U.)

De asemenea, copiii își formează bunele maniere mult mai ușor dacă le văd la părinții lor, astfel, câteva reguli bine de urmat pentru a ajuta la dezvoltarea celor mici sunt:

1.Înainte de masă este obligatoriu să ne spălăm mâinile.

2.La masă ne așezăm la locul nostru și nu începem să mâncăm decât după ce s-au așezat și ceilalți și au fost serviți. Nu ne ridicăm până când nu au terminat toți să mănânce.

3. Masa începe cu „Poftă bună!”.

4. Pe durata mesei trebuie să stăm așezați, nu ne băgăm sub masă, nu dăm din picioare, nu balansăm scaunul.

5. Mâncăm cu gura închisă, nu plescăim. Nu vorbim cu gura plină. Nu fredonăm, nu scoatem sunete de niciun fel.

6. Dacă copilul vrea un platou din celălalt capăt al mesei, învață-l să ceară de la ceilalți, spunând „Te rog!” și „Mulțumesc!” atunci când primește. Nu ne întindem peste masă.

7. Copiii pot participa la discuții, dar nu trebuie să-i întrerupă pe ceilalți.

8. Nu este manierat să criticăm felurile de mâncare servite.

9. Dacă mâncăm acasă, copiii trebuie să fie implicați în strângerea mesei.

Publicitate

10. Încheiem masa mulțumind persoanei care a gătit, pentru efortul depus.

Citește mai mult

Societate

Biserica nu dorește să se implice în campania de vaccinare: „Nu este imunizare, este propagandă“

Publicat

în

Biserica nu dorește să se implice în campania de vaccinare: „Nu este imunizare, este propagandă“

În timp ce cazurile de infectare cu noul coronavirus se dublează de la o zi la alta, iar numărul pacienţilor nevaccinaţi internaţi la ATI creşte constant, mai-marii Bisericii resping un parteneriat între Guvern şi Biserica Ortodoxă Română (BOR) pentru campania de vaccinare.

Reprezentanţii Bisericii au făcut acest anunţ după ce Executivul a căutat sprijin la BOR pentru a „pune umărul” la campania naţională de vaccinare, mai ales în mediul rural.

Mai exact, vicepremierul Dan Barna a spus că un parteneriat cu Biserica ar fi soluţia pentru impulsionarea campaniei de vaccinare, dând exemplul pozitiv al Greciei.

„Voi propune premierului, în şedinţa de Guvern, la nivelul Guvernului să avem un dialog cu Biserica Ortodoxă şi un parteneriat cu BOR, ca partener pentru vaccinare. Dacă Biserica Ortodoxă din Grecia a făcut acest lucru şi Grecia a trecut de 50% rată de vaccinare, cred că e posibil. Sunt convins – şi am încredere în înţelepciunea şi a Părintelui Patriarh, şi a celorlalţi ierarhi din cadrul BOR – că acest mesaj e timpul să fie dat, tocmai pentru ca românii să afle pe o cale alternativă, la fel de credibilă, cât de important este să ne vaccinăm. Un astfel de parteneriat cu Biserica, în urma căruia de la nivelul vârfului Bisericii să se transmită un mesaj către toţi preoţii să-i încurajeze pe enoriaşi să se vaccineze, cred că ar putea să aibă un impact care să mai ridice rata naţională de vaccinare”, a declarat Dan Barna.

Biserica i-a îndemnat pe clerici să se informeze

Răspunsul Bisericii nu s-a lăsat aşteptat. „Biserica Ortodoxă Română şi-a afirmat şi explicitat deja de nenumărate ori poziţia favorabilă, firească şi clară faţă de actul vaccinării într-o pandemie, îndemnându-i pe clerici şi laici să ia cu adevărat în serios boala, să se informeze temeinic din surse cu adevărat credibile, să se sfătuiască cu medicii şi să-şi configureze astfel o opţiune corect întemeiată în legătură cu un act medical de care depinde sănătatea şi protejarea lor şi a celor dragi. Aceasta este o atitudine fundamental etică izvorâtă din virtutea bunului-simţ, dar şi din libertatea personală care presupune responsabilitatea comunitară pentru care Biserica pledează permanent. Implicarea cultelor religioase într-un demers persuasiv pe o temă extra-religioasă şi într-o problematică – în care exclusiv competenţa medicală este adecvată şi relevantă – nu poate transgresa, însă, limitele contextului celor menţionate mai sus”, a precizat pe un ton neutru purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu.

În acest context s-a aflat şi că şeful Bisericii Ortodoxe nu s-a vaccinat anti-COVID. Preotul Vasile Bănescu a spus că Patriarhul este, „ca fiecare dintre noi”, o persoană cu un profil medical personal, „care s-a sfătuit în mod sigur cu medicul său” şi care a reflectat la „caracterul voluntar al actului de vaccinare, precum şi la faptul că acesta este un drept, nu o obligaţie”.

Acesta ar putea fi şi motivul pentru care Patriarhul a purtat mască în permanenţă la ceremonia de la Palatul Cotroceni din 22 iulie, atunci când ÎPS Daniel a fost decorat de către preşedintele Klaus Iohannis cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Colan. La ceremonie, toţi participanţii au purtat măşti de protecţie, deşi ele nu sunt obligatorii la interior dacă toate persoanele sunt vaccinate.

Teodosie a respins parteneriatul

Mai vocal decât oficialul BOR, ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a respins categoric un parteneriat între autorităţile statului şi Biserică pe tema vaccinării.

„Cum să fim noi deasupra ştiinţei medicale? De aceea, noi ţinem pe enoriaşi cu vaccinul credinţei şi a liturghiei, acesta este vaccinul nostru. Nu ne implicăm în propaganda pentru vaccinare, care este atât de diversă şi controversată. Nu se spune la nivel naţional câte prejudicii au avut cei vaccinaţi în diferite părţi”, a transmis înaltul prelat.

Exemplul Bisericii Ortodoxe elene

În tot acest timp, Sinodul Bisericii Ortodoxe a Greciei a anunţat că se implică în campania de vaccinare şi că preoţii vor citi în biserică o circulară cu 12 întrebări şi răspunsuri pe tema imunizării anti-COVID-19. „Vaccinurile împotriva coronavirusului nu conţin microcipuri. Acestea sunt teorii nerealiste bazate pe campanii de dezinformare (care circulă) pe internet”, se arată printre altele în document. O teorie a conspiraţiei populară în Grecia este una potrivit căreia vaccinurile conţin celule de la embrioni: nu este cazul niciunui vaccin, informează Sinodul Bisericii Ortodoxe elene.

Publicitate

Ce fac preoţii în lipsa unei poziţii clare a BOR

În lipsa unui mesaj clar din partea BOR, preoţii din satele şi comunele României fac cum cred de cuviinţă: unii se implică direct în campania de vaccinare, alţii i se opun cu vehemenţă. Un exemplu pozitiv este Cristian Preda, preot paroh la Biserica Vidra, care mergea din poartă în poartă, în luna aprilie, pentru a-i informa pe credincioşi că s-a deschis un centru de vaccinare în comună.

„Din păcate, acest virus, şi-n localitatea noastră a răpus mulţi oameni, nu foarte înaintaţi în vârstă. De aceea, cel care nu crede în acest virus este asemănător celui care nu crede în Dumnezeu!”, declara preotul Cristian Preda.

Pe de altă parte, alţi preoţi îi sperie pe credincioşi cu tot felul de mesaje apocaliptice. „După vaccinare, după o perioadă mică de timp şi în combinaţie cu noua boală, pielea oamenilor se va umple de solzi ca la peşti”, le spunea enoriaşilor stareţul unei mănăstiri din Neamţ.

sursa: adevarul.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2021 Ziarul Unirea