Rămâi conectat

Curier Județean

Specialiștii Camerei Agricole Județene Alba s-au întâlnit cu producătorii agricoli din Șona

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

CAJ Alba01Specialiştii Camerei Agricole Judeţene Alba  continuă şirul întâlnirilor  cu producătorii agricoli. De aceasta dată  acțiunea  a  avut  în localitatea  Şona la iniţiativa inginerului Anghel Gheorghe de la Centrul de consultanţă agricolă locală,  care a  dorit să facă cunoscută celor prezenţi o alternativă la agricultura tradiţională – vaca de carne  din rasa Angus.

Folea Cornel,  agricultor cu iniţiativă, deschis la nou şi dornic să dezvolte afacerea cu vaci de carne,  este proprietarul a 16 capete de bovine din rasa mai sus menţionată de care este foarte mândru  şi despre care  ne–a vorbit cu multă pasiune.

Gazda noastră deţine în proprietate şi în arendă o suprafaţă de păşune suficientă pentru ca în doi ani să-şi dubleze efectivul de animale.  Mărturiseşte că s-a hotărât să investească  în această afacere după ce s-a documentat bine în privinţa caracteristicilor rasei şi anume: carnea bovinelor Angus are un gust fin şi consistent, este fragedă şi marmorată, foarte căutată în gastronomia de vârf şi în sectorul premium. Bovinele sunt crescute şi îngrăşate liber pe păşune, aceasta fiind o condiţie esenţială pentru  carnea de vită de calitate. Producţia de carne din furajare naturală pe păşune este mai economică şi mai utilă din punct de vedere ecologic.

În acest fel managementul bovinelor este mai simplu iar costurile mai scăzute faţă de îngrijirea convenţională. Rugat să vorbească despre  avantajele creşterii şi îngrăşării vacilor din această rasă, Folea Cornel a punctat următoarele:  vaca Angus este  o rasă rustică cu trăsături naturale alese, temperament liniştit, docilă, longevivă, fără coarne, culoare roşu sau negru. Foarte robustă, extrem de adaptabilă la condiţiile de mediu, rezistă la frig excesiv, umiditate şi căldură, nu necesită adăposturi sofisticate. Păşunează toată perioada anului ,iarbă verde şi uscată. Precoce: vârsta la prima montă 14 – 15 luni   ( minim 350 kg), vârsta la primul viţel 24 – 27 luni. Prolifică: 1 viţel pe an. Randament crescut de îngrăşare a viţeilor doar din laptele mamei şi iarba de pe păşune.

Fermierul Florea Cornel speră ca pe baza creşterii cererii de carne din producţie naturală, preţul cărnii de vită premium va înregistra o creştere semnificativă în viitor.

Fermierii prezenti  au fost foarte receptivi la cele prezentate şi împreună cu specialiştii CAJ au făcut un calcul simplu şi rapid.

Dacă un fermier mic , obţine 3000 de l lapte de vacă şi îl  vinde cu 1 leu/l , înseamnă că obţine 3000 de lei după o vacă de lapte. Un viţel Angus la 500 de kg  dacă îl  vinzi cu minimum 10 lei/kg ,ajungi să încasezi 5000 de lei; deci o sumă mai mare decât banii obţinuţi din lapte, iar munca e mult mai uşoară la vaca de carne.

Astfel de întâlniri organizate de către CAJ Alba  au loc săptămânal în diferite zone din judeţ.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Grevă la Registrul Comerțului. Nemulțumiți de salarii, angajații protestează începând de astăzi

Unirea Ziarul

Publicat

în

Grevă la Registrul Comerțului. Nemulțumiți de salarii, angajații protestează începând de astăzi Sindicatul Angajaţilor din Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (SAONRC) intră joi în grevă japoneză, la nivel naţional, solicitând Guvernului demersuri urgente pentru majorarea salariilor cu 15%, ONRC fiind „instituţia publică cu cel mai mic nivel de salarizare din justiţie”, potrivit unui comunicat remis […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea