Rămâi conectat

Actualitate

Solstițiul de iarnă în 2024 | Când debutează iarna astronomică: Ziua este cea mai scurtă din an, iar noaptea cea mai lungă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Solstițiul de iarnă în 2024 | Când debutează iarna astronomică: Ziua este cea mai scurtă din an, iar noaptea cea mai lungă

Solstițiul de iarnă 2024 marchează începutul iernii astronomice. Mai exact, solstițiul de iarnă este cea mai scurtă zi din an. În fiecare an, în ziua solstițiului de iarnă, românii respectă și acum numeroase tradiții și superstiții.

Debutul iernii astronomice este marcat de solstițiul de iarnă 2024. La data solstițiului de iarnă, ziua este cea mai scurtă din an, iar noaptea cea mai lungă.

Citește și: Prognoza meteo pentru iarna 2024-2025: Când vor cădea primii fulgi de zăpadă în România

Ce se întâmplă când e solstițiu de iarnă

Atunci când e solstițiul de iarnă, axa Pământului este înclinată la maximum față de Soare, iar emisfera nordică primește cea mai mică cantitate de lumină solară. Acest lucru are loc de obicei între 20 și 23 decembrie. În ziua solstițiului de iarnă, Soarele atinge cel mai jos punct pe cer.

După solstițiul de iarnă, zilele încep treptat să se lungească, iar nopțile să se scurteze, pe măsură ce Pământul continuă să se rotească în jurul Soarelui. Acest fenomen simbolizează, în multe culturi, renașterea și speranța.

Când e solstițiul de iarnă în 2024 și anii următori

Solstițiul de iarnă 2024 va avea loc pe 21 decembrie, la ora 11:20. La această dată, este cea mai scurtă zi a anului. În următorii ani, solstițiul de iarnă are loc pe:

2025 – 21 decembrie, ora 17:03
2026 – 21 decembrie, ora 23:50
2027 – 22 decembrie, ora 04:42
2028 – 21 decembrie, ora 10:20
2029 – 21 decembrie, ora 16:14
2030 – 21 decembrie, ora 22:09

Superstiții legate de solstițiul de iarnă 2024

Una dintre cele mai cunoscute superstiții este aceea că în noaptea solstițiului de iarnă, spiritele rele devin traversează poarta dintre cele două lumi și ajung printre oameni. De aceea, în multe sate, oamenii obișnuiau să aprindă focuri sau lumânări pentru a alunga spiritele rele și pentru a aduce noroc în casele lor.

Se spune că animalele încep să vorbească în noaptea solstițiului de iarnă. Cei care le aud sunt sortiți unui destin plin de ghinion.

Cum se sărbătorește în alte țări solstițiul de iarnă

Solstițiul de iarnă este sărbătorit în întreaga lume. În Scandinavia, de exemplu, se celebrează Yule, o sărbătoare păgână care marchează nașterea Soarelui și în care se aprind focuri mari pentru a simboliza victoria luminii asupra întunericului.

În Marea Britanie, mulți se adună la Stonehenge pentru a vedea răsăritul soarelui în ziua solstițiului de iarnă, considerat un moment de conexiune spirituală. În Japonia, solstițiul de iarnă este întâmpinat cu obiceiul „Toji”, când oamenii fac băi în apă caldă cu fructe yuzu pentru sănătate și prosperitate în noul an.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România, la coada clasamentului în UE la creșterea economică: Ce spun cifrele Eurostat

Ziarul Unirea

Publicat

în

România, la coada clasamentului în UE la creșterea economică: Ce spun cifrele Eurostat În trimestrul al doilea al anului 2024, economia zonei euro și a Uniunii Europene a crescut ușor față de trimestrul anterior, însă România a avut cea mai modestă performanță economică din blocul comunitar, potrivit Eurostat. Conform datelor, Produsul Intern Brut al celor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii