Rămâi conectat

Actualitate

Soldații și gradații din Armată, aceleași drepturi cu subofițerii și ofițerii, inclusiv la pensie – PROIECT

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Mai mulți deputați și senatori au inițiat o propunere legislativă de modificare și completare a mai multe acte normative din domeniul apărării, astfel încât soldații și gradații angajați în armată să aibă aceleași drepturi cu personalul profesionist, mai ales că pe termen lung nu sunt cheltuieli foarte mari pentru buget, în schimb armata ar avea de câștigat prin fidelizarea unor categorii care în momentul de față pleacă destul de repede din sistem:

 “Există o serie de diferențe între drepturile celor două categorii de personal militar, care nu reflectă în proporții corespunzătoare nivelurile de desfășurare a activității, diferențiate în funcție de modul de formare, de volumul, complexitatea și importanța muncii”, mai susțin inițiatorii în expunerea de motive a proiectului legislativ.

“Art. 18.

(1) Soldații și gradații profesioniști au dreptul la pensie militară de stat, potrivit legii.

(2) Soldații și gradații profesioniști, pensionari militari, cărora li s-a conferit semnul onorific «În serviciul Patriei» pentru 15, 20 sau 25 de ani de activitate în domeniile apărării, ordinii publice și securității naționale beneficiază de un spor de 10%, 15% sau, respectiv, 20% din cuantumul pensiei, similar cadrelor militare, potrivit legislației în vigoare.”

Semnul onorific “În serviciul Patriei” va fi acordat în aceleași condiții pentru toate categoriile profesionale din armată: ofițeri, funcționari publici cu statut special, maistru militar, subofițeri, miliar angajat pe bază de contract/jandarm/soldat gradat și gradat profesionist, preot militar.

Anexa nr. 1, art. 7 va avea următorul cuprins:

“Pentru conferirea Semnului onorific În serviciul Patriei ofițerii, funționarii publici cu statut special, cu grade profesionale echivalente cugradele de ofițeri și preoții militari, trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  1. a) Să aibă o vechime în domeniile apărării, ordinii publice și securității naționale de 15, 20 sau 25 de activitate;
  2. b) Să aibă rezultate meritorii în îndeplinirea atribuțiilor și în pregătirea profesională, evdențiate prin calificative de cel puțin “bun” sau “bine”, în ultimii 4 ani premergători anului în care li se conferă semnul onorific.”

Și Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, intrată în vigoare din 2016, este modificată în privința drepturilor pentru angajații din sistemul de apărare, astfel încât pensionarii militari vor avea aceleași beneficii la biletele de tratament gratuite sau parțial suportate de stat, indiferent de categoria din care fac parte.

Inițiativa legislativă a fost adoptată deja de Camera Deputaților, fiind în dezbatere finală la Senat, urmând ca în funcție de votul de aici să se aplice aceste prevederi.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Prognoza METEO de 1 Mai și de Paște 2024. Când se va încălzi vremea?

Unirea Ziarul

Publicat

în

Prognoza METEO de 1 Mai și de Paște 2024. Când se va încălzi vremea? ANM anunță momentul în care se va încălzi vremea: prognoza detaliată de Paște și 1 Mai 2024 Alina Șerban, meteorolog ANM, a explicat că, începând din acest weekend vremea va intra într-un proces de încălzire, iar temperaturile maxime vor ajunge în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea