Rămâi conectat

Actualitate

Situație paradoxală în România: Pesta porcină ieftinește carnea de porc la poarta fermei, dar românii o cumpără mai scumpă din magazine

Ioana Oprean

Publicat

în

Carnea de porc la poarta fermei s-a ieftinit, în medie, cu 17% doar în ultima lună din cauza epidemia de pestă porcină care a cuprins în ultimele luni România și care îi lasă pe fermierii autohtoni la mâna abatoarelor, care le impun să scadă prețurile, amenințând că în caz contrar apelează la importuri. Scăderea nu se regăsește și la rafturile magazinelor, pentru că nici procesatorii și nici retailerii nu sunt dispuși să renunțe la prețuri, ba dimpotrivă, oferta mai mică de pe piață va conduce la importuri mai mari și, implicit, la scumpiri.

Această situație, explică președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc, Ioan Ladoși, influențează prețul cărnii de porc în piață, având un efect negativ asupra acestuia, mai ales pentru cei care au ferme în zonele aflate sub supraveghere și în județele care sunt considerate contaminate.

El arată că numărul de focare de pestă porcină crește vertiginos de la o săptămână la alta și că, potrivit autorităților, s-ar fi depășit deja 712 focare, număr dublu față de acum o lună.

Această situație, adaugă reprezentantul asociației, influențează prețul cărnii de porc în piață, având un efect negativ asupra acestuia, mai ales pentru cei care au ferme în zonele aflate sub supraveghere și în județele care sunt considerate contaminate. „Ei se află absolut la discreția abatoarelor, care le spun: Eu atâta îți dau, dacă vrei, bine, dacă nu, du-te unde vrei”. Numai că n-ai cum să te duci unde vrei, pentru că nu te lasă în aceste condiții să transporți carne de porc dintr-un județ în altul. Ești captiv acolo”, explică Ladoși.

Din datele asociației, doar în ultima lună prețul cărnii de porc a coborât de la 5,6 lei pe kilogram în viu la 4,6-4,8 lei, ceea ce înseamnă o scădere de 17%. Potrivit lui Ladoși, asta nu înseamnă că aceste scăderi de prețuri se regăsesc și pe rafturile magazinelor alimentare. „Nici procesatorii și nici lanțurile de retail nu ieftinesc carnea de porc. Este o oportunitate cinică pe care o exploatează”, explică acesta.

Mai mult decât atât, deși mai ieftină la porta fermei, carnea de porc începe să se scumpească pe rafturile magazinelor. România importă în mod curent pentru procesare 60% din necesarul de carne de porc, iar ponderea a crescut în ultima perioadă.

La începutul lunii, Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) anunța că există 547 de focare în 98 de localități, în creștere față de ultimul bilanț. Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire. Pentru oameni, acest virus are, însă, impact la nivel economic și social.

Sursa: capital.ro

Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA în România până la sfârșitul lunii noiembrie 2025: Ger, zăpadă și precipitații în mai multe zone din țară. PROGNOZA METEO de la ANM pentru următoarele două săptămâni

Ioana Oprean

Publicat

în

Cum va fi VREMEA în România până la sfârșitul lunii noiembrie 2025: Ger, zăpadă și precipitații în mai multe zone din țară. PROGNOZA METEO de la ANM pentru următoarele două săptămâni Vremea se răcește brusc în toate regiunile țării, se arată în prognoza pentru perioada 17-30 noiembrie 2025, publicată de Administrația Națională de Meteorologie. Banat […]

Citește mai mult

Actualitate

Avertisment venit de la BNR pentru turismul din România: 5 miliarde de euro cheltuim mai mult ca români în afara ţării, decât cheltuiesc străinii la noi

Bogdan Ilea

Publicat

în

Avertisment venit de la BNR pentru turismul din România: 5 miliarde de euro cheltuim mai mult ca români în afara ţării, decât cheltuiesc străinii la noi Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) atrage atenția că românii cheltuiesc cu 5 miliarde de euro mai mult în vacanțe în străinătate […]

Citește mai mult

Actualitate

Economistul Radu Georgescu despre decimarea angajaților: „Dacă nu facem profit, plecăm toți acasă”

Rebecca Buzdugan

Publicat

în

Economistul Radu Georgescu despre decimarea angajaților: „Dacă nu facem profit, plecăm toți acasă” Economistul Radu Georgescu, cu experiență vastă în mediul corporativ, explică cum funcționează „decimarea” angajaților, metoda aplicată de Jack Welch la General Electric pentru a elimina anual cei mai puțin performanți și a recompensa top 10% dintre angajați. Prin prisma experienței sale, acesta […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea