Rămâi conectat

Actualitate

Simulare Bacalaureat 2022: Astăzi se susține proba obligatorie a profilului. Subiectele și baremele, pe edu.ro

Ziarul Unirea

Publicat

în

Simulare Bacalaureat 2022: Astăzi se susține proba obligatorie a profilului. Subiectele și baremele, pe edu.ro

Elevii claselor a XII-a şi a XIII-a (seral/frecvenţă redusă) de liceu susțin, miercuri, proba la alegere a profilului  din cadrul simulării examenului de bacalaureat, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei.

CITEȘTE ȘI: SUBIECTE Simulare Bacalaureat 2022 la Matematică: Cerințele primite de elevii de profil REAL

Elevii din partea minorităţilor naţionale vor susţine pe 31 martie probă scrisă la Limba şi literatura maternă.

Rezultatele vor fi afişate pe 14 aprilie

Marţi, proba a început la ora 9,00, moment în care, în fiecare sală, au fost distribuite subiectele. Accesul elevilor în săli a fost permis până la ora 8,30.

Elit - Gustul Desăvârșit

Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Subiectele şi baremele se vor publica în fiecare zi a simulării la ora 15,00 pe edu.ro.

Rezultate simulare Bacacalureat 2022

Rezultatele obţinute de elevi la simulare sunt analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ în care acestea s-au desfăşurat, prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare.

CITEȘTE ȘI: SUBIECTE Simulare Bacalaureat 2022 la Istorie: Ce au avut de rezolvat elevii de UMAN

Rezultatele obţinute la simulare nu se contestă şi nu se trec în catalog. Totuşi, în situaţiile excepţionale în care se doreşte consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesaţi.

119.486 de elevi prezenţi la simularea probei de Limba română la Bac 2022

Un număr de 119.486 de elevi dintre cei peste 150.000 înscrişi la începutul anului şcolar în clasele a XII-a/zi şi a XIII-a seral/frecvenţă redusă au participat, luni, la simularea probei la Limba română a Bacalaureatului.

CITEȘTE ȘI: SUBIECTE simulare Bacalaureat 2022, la Limba Română: Ce au avut de rezolvat elevii, la profilul UMAN și REAL

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Educaţiei, au fost eliminaţi pentru tentativă de fraudă opt elevi.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

GREVA profesorilor, sub semnul întrebării: Câți bani au obținut în plus sindicaliștii, la ultimele negocieri

Ziarul Unirea

Publicat

în

GREVA profesorilor, sub semnul întrebării: Câți bani au obținut în plus sindicaliștii, la ultimele negocieri

În plus față de ultima negociere, sindicaliștii au obținut cinci procente și o sumă fixă de 1.500 de lei acordată de Ziua Educației până în 2027. E tot ce au câștigat liderii sindicali la finalul celei de-a treia săptămâni de grevă generală în învățământ, cu mii de profesori și învățători în marș prin Capitală. Între timp, Ministerul Educaţiei vine cu o propunere pentru probele de competenţe de la Bacalaureat.

Protestatarii din domeniul educație vor decide dacă vor continua sau nu greva. Oferta făcută vineri de Guvern a fost transmisă în teritoriu, către toți angajații. Răspunsul lor întărzie mai mult decât cele primite în urma negocierilor anterioare. Liderii sindicali explică întărzierea prin faptul că profesorii au ajuns târziu la domiciile lor în urma amplului protest organizat vineri, în Capitală.

Elit - Gustul Desăvârșit

Citește și: GREVA profesorilor: Angajații greviști NU vor primi salariu pentru zilele în care au lipsit de la catedră

Duminică, la ora 10.00, Guvernul are programată o ședință în care va adopta un proiect de ordonață de urgență. Trei puncte din acest document sunt extrem de importante: probele de competențe de la Bacalaureat 2023 se echivalează cu notele din timpul liceului , iar Evaluarea Națională la Limba Română, Matematică şi ştiinţe, de la finalul clasei a VI-a, ar putea fi anulată. De asemenea va fi anulată proba practică din cadrul examenului de titularizare 2023, adică inspecția la clasă.

Ministerul Educației a invocat protejarea „interesele legitime ale elevilor” când a apropus aceste trei măsuri.

La finalul celei de-a treia săptămâni de grevă generală în învățământ, liderii sindicatelor au obținut vineri ceva în plus pentru salariați. 5 procente în plus față de precedenta negociere (adică o majorare cu 45% a veniturilor) și o sumă fixă de 1.500 de lei, acordată de Ziua Educației, până în 2027. Pentru un debutant, majorarea ar însemna aproximativ 500-600 de lei în plus la salariu, de la 1 ianuarie.

Sursa: stiri.tvr.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Un polițist, mesaj pe grupurile de WhatsApp: ‘Sor-mea este manipulant la Lidl și ia 4.000 de lei și trebuie să aibă grijă să nu cadă borcanele din raft’

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Un polițist, mesaj pe grupurile de WhatsApp: ‘Sor-mea este manipulant la Lidl și ia 4.000 de lei și trebuie să aibă grijă să nu cadă borcanele din raft’

Tot mai mulți polițiști sunt tentați să părăsească sistemul de Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională, a atenționat, pentru Bugetul.ro, Vasile Zelca, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din Ministerul de Interne.

Vasile Zelca, liderul sindicatului care numără circa 40.000 de membri, ne-a prezentat o frântură dintr-o discuție de pe grupurile de WhatsApp ale polițiștilor.

Elit - Gustul Desăvârșit

Un polițist a dezvăluit că sora sa câștigă 4.000 de lei de la Lidl, ca manipulant, în vreme ce el, stând în zăpadă, are același salariu.

„Sor-mea este manipulant la Lidl și ia 4.000 de lei și trebuie să aibă grijă să nu cadă borcanele din raft”
„Vă dau o frântură dintr-o discuție de pe grupurile de WhatsApp. Zice un coleg: sor-mea este manipulant la Lidl și ia 4.000 de lei și trebuie să aibă grijă să nu cadă borcanele din raft.

Eu iau 4.000 de lei și stau până la brâu în zăpadă, pe verde. La Poliția de Frontieră încă mai avem segmente de frontieră care nu pot fi digitalizate, nu pot fi supravegheate cu sisteme de supraveghere și se duc oamenii și patrulează în segmentele acelea. Și se numesc pe verde.

Sunt elemente pe care oamenii trebuie să le cunoască”, a mai declarat, pentru Bugetul.ro, Vasile Zelca, liderul SNPPC.

Cu cât au crescut salariile polițiștilor de la 1 iunie?

„370 de lei net – creșterea la MAI. Pe noua grilă de salarizare, nu știm nimic, că nu au discutat nimic cu noi. Habar n-avem ce vor să facă pe noua grilă, pentru că nu au discutat nimic cu noi. Creșterea este de 374 de lei, sumă netă, media. Această creștere trebuia să se producă de la 1 ianuarie 2022.

De la 1 ianuarie 2023, coeficientul fiecărui polițist, militar, pompier, jandarm, familia ocupațională, trebuia înmulțit cu salariul minim pe economie. Prin înmulțirea coeficientului cu salariul minim pe economie, decuplăm salarizarea bugetarului de la decizia politică.

Asta înseamnă să aplici Legea 153 – Legea salarizării – în integralitate. Este un sistem adoptat în Uniune. De acolo este împrumutat acest mecanism. Tocmai în ideea de a decupla salarizarea bugetarilor de decizia politică, pe care și noi o susținem, pentru că este un mod sănătos de a rezolva sinecuri, solicitări, o putere a politicului asupra unui segment important de bugetari. Iată că noi am rămas, de exemplu, în urmă. Suntem ultima familie ocupațională care intră în grila din 2022.

Dar trebuie să privim și să abordăm sănătos problema, nu populist, nu cum îmi pică mai bine mie ca politician. Cum îmi pică mie mai bine ca politician? Păi, dau în polițiști, dau în bugeteri, că or să mă iubească cei din privat. Da, dar iată că, din cauza acestei politici, am ajuns la dezastrul pe care azi îl înregistrăm în Poliție. Din 1.880 de locuri, la școlile de agenți Câmpina, Cluj, Oradea s-au ocupat 900.

Știți ce înseamnă? Tinerii sunt interesați de salarizare, de carieră, de pensionare, de predictibilitate. Sunt trei segmente importante: vreau să știu ce salariu voi avea, ca polițist, vreau să știu până la ce nivel pot să acced în carieră și vreau să știu ce pensie îmi oferă statul pentru sacrificiile pe care eu le voi face, pentru ca acest sistem să meargă.

Noi de aceea am spus: Scoateți pensiile militare de acolo, că nu au ce căuta! Toate țările membre NATO au pensii militare de stat”, a punctat Vasile Zelca.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Ce riști să pățești dacă mesteci gumă: Pericolul ascuns în spatele acestui obicei

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Ce riști să pățești dacă mesteci gumă: Pericolul ascuns în spatele acestui obicei

Să mesteci gumă în public este considerat un gest de evitat, dar există și un alt motiv pentru care este bine să te abții de la acest obicei. Cum te poate afecta consumul substanțelor din guma de mestecat, fără să îți dai seama.

Cel mai important lucru la guma de mestecat este acela că, așa cum îi spune și denumirea, ea nu trebuie înghițită, ci doar mestecată. În fapt, guma de mestecat este o substanță moale, cauciucată, care conține rășină, îndulcitori, aromatizanți și conservanți. Ca orice produs, și guma de mestecat consumată în exces produce efecte secundare, care pot afecta sănătatea, în special pe termen lung.

Elit - Gustul Desăvârșit

Zaharurile din guma de mestecat sunt și ele periculoase, așa cum la fel de periculos este consumul excesiv de gumă de mestecat fără zahăr. Specialiștii susțin că mestecarea unei cantități mari de gumă fără zahăr ar putea provoca tulburări digestive și diaree. Pe lângă acestea, toți alcoolii de zahăr sunt FODMAP-uri, care pot cauza probleme digestive persoanelor cu sindromul colonului iritabil.

Ce conține o gumă de mestecat
Gumă. Aceasta este baza cauciucată nedigerabilă, folosită pentru a da guma de mestecat.

Rășină: Aceasta se adaugă de obicei pentru a întări guma și pentru a o ține împreună.

Umpluturi. Umpluturile, cum ar fi carbonatul de calciu sau talcul, sunt folosite pentru a da textură gumei.

Conservanți. Aceștia sunt adăugați pentru a prelungi durata de valabilitate. Cea mai populară alegere este un compus organic numit butilhidroxitoluen butilicat (BHT).

Înmuiere. Aceștia sunt folosiți pentru a reține umiditatea și a împiedica întărirea gumei. Aceștia pot include ceruri precum parafina sau uleiuri vegetale.

Îndulcitori. Zahărul din trestie de zahăr, zahărul din sfeclă și siropul de porumb sunt îndulcitori populari. Gume fără zahăr folosesc alcooli de zahăr, cum ar fi xilitolul, sau îndulcitori artificiali, cum ar fi aspartamul.

Aromatizanți. Se adaugă arome naturale sau sintetice pentru a da gumei gustul dorit.

Specialiștii spun că există și beneficii atunci când mesteci gumă, dar trag un semnal de alarmă în privința celor care exagerează ciu acest obicei. Persoanele care mestecă gumă în mod excesiv pot avea, în timp, probleme cu maxilarul și prezintă un risc mai mare să fie afectate de bolile gastro-intestinale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare