Simone Albani: Oportunităţi judeţene pentru proiectul Alba Iulia – Capitală Culturală Europeană. Azi: Ocna Mureş

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

    Am început acum o lună prezentarea a ceea ce are judeţul Alba mai bun şi ce poate fi pus pe o hartă turistică a acestui judeţ. E vorba în primul rând de proiectul Alba Iulia 2020 – Capitală Culturală Europeană care are nevoie de toate aceste locuri şi monumente pentru a stârni mai mult interes, pentru a aduce sutele de mii de turişti pe care ni-i dorim atât de mult. E nevoie de o colaborare între toţi cei care au ceva de spus în acest judeţ pentru un bine comun.
Colegi liberali şi alţi primari sufletişti au venit rapid, încă din septembrie 2011, lângă noi spunând că judeţul poate ajuta „capitala” Alba Iulia să obţină acest titlu. E la urma urmei şi interesul lor. Turiştii şi banii atraşi de turism îi vor ridica şi pe ei. Tot atunci din păcate, cei care conduc judeţul, Ion Dumitrel şi PDLiştii săi din Consiliul Judeţean au luat peste picior atât organizatorii cât şi intenţiile generoase ale primarilor şi oamenilor din judeţ.
Tot din păcate de o lună de când am lansat această campanie simplă de promovare a obiectivelor turistice din judeţ nimeni de la Consiliul Judeţean nu a pus măcar mâna pe telefon să spună: „da, hai să colaborăm, avem şi noi idei”. Noi ştim că Dumitrel are interdicţie de la „partid” şi de la Hava să ridice vreun deget pentru proiectul Capitală Culturală Europeană. Doar că îi reamintim şi pe această cale că el conduce pentru oamenii din judeţul Alba şi nu pentru Hava şi prietenii de la partid sau de la Consiliul Judeţean. Sperăm ca pe Dumitrel şi colegii săi să îi ducă mai mult capul pentru a nu lăsa asemenea ocazie să treacă. Chiar dacă ei probabil vor fi schimbaţi, majoritatea, la alegerile din toamna asta. E totuşi un an, 2012, care nu trebui pierdut!
Chiar dacă PDL, Dumitrel şi Hava se pregătesc să plece de la putere după alegeri îi rugăm să nu îşi bată joc de ideile bune venite dinspre alţii decât sponsorii lor pentru care fac bani. Mai existăm şi noi, oamenii din Alba, pentru care se strâng acele taxe, nu doar camarila de partid. Chiar dacă nu au găsit în aceste 4 luni o modalitate să ne fure ideea şi să tragă pe partea lor beneficiile electorale, îi rugăm să ridice mâna şi să se pună la treabă: pentru albaiulieni, nu pentru altcineva, că de aia sunt aleşi.
Continuăm ideile pozitive şi generoase. Al cincilea „episod” al serialului nostru e dedicat zonei Ocna Mureş. Iată în continuare o listă de evenimente şi locuri din zonă care pot fi incluse în traseele judeţene ale campaniei Capitală Culturală Europeană. Mai mult probabil decât în alte zone, potenţialul turistic de aici trebuie promovat masiv şi venit cu investiţii fără de care zona moare definitiv ca turism.
– Un potenţial balneo-turistic – băi sărate calde şi reci – ce e a fost identificat în sec. 19 dar care îşi are originea din epoca romană, un sit cunoscut sub numele de „Salinae”.
– Se adaugă complexul de tratament şi potenţialul de tratament cu nămol din Lacul „Tăul fără fund”.
– Dealul Banţa ce se poate transforma într-o zonă de promendă pentru turişti şi pacienţii veniţi aici.
– Monumente: Castelul Teleki ce ar putea deveni chiar un hotel de lux în zonă; Ruinele castelului Mikes din Cisteiul de Mureş.
– Biserica romano-catolică din sec XVIII; Biserica de lemn din Cisteiu de Mureş.
– Pentru români, un simbol al istoriei noastre: Stejarul Unirii, dar şi Monumentul care comemorează luptele lui Mihai Viteazul din anul 1600 de la Mirăslău, cu pădurea stejari pufoşi din apropiere.
– Valea Mureşului care în această zonă oferă posibilităţi foarte frumoase de recreere.

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT
PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Must de Jidvei

6 Comentarii

Aurelian 6 februarie 2012 at 15:18

Ai ramas singur mafiotule cu proiectul, Piticul Atomic, are probleme mult mai importante acum, este ocupat cu „apa de ploaie”!

ardeleanul34 7 februarie 2012 at 12:28

In primul rand Domnul Roman nu este ocupat cu ceea ce zici tu, ci este ocupat de soarta Judetului si a Municipiului Resedinta de Judet, in timp ce voi sunteti preocupati de total altceva, stiti voi si stie si poporul despre ce este vorba, de interesele voastre si atat.
In al doilea rand, faptul ca cineva vine cu asemenea propuneri cum sunt propunerile Domnului Albani nu vad de ce v-ar intriga pe voi cei de la PD-L, pentru ca prin ele se doreste sa se realizeze ceva pentru acest judet, dar se pare ca pentru voi nu conteaza aceste lucruri.Rusine din nou pentru atitudinea pe care o aveti cand cineva vine si propune ceva concret!!!

Aurelian 7 februarie 2012 at 14:19

Da am vazut ca Piticul Atomic, ii acum ca „chiperul”, a lasat Proiectul Faraonic, Alba-Iulia Capitala Europeana Culturala 2020, si se ocupa de „apa de ploaie”, „bagatul in sama” si „taiatul frunzelor la caini”. Atat il duce capul, atata face!

ionion 6 februarie 2012 at 17:02

Sincer prietene ,esti pe constient de ceea ce sustii?? Vise liberale in plin cod portocaliu.

florin 6 februarie 2012 at 17:20

Ba asta suna a compunere de clasa a-III-a:Castelul Teleki e la stadil de ruina,din castelul Mikes nu se mai poate observa nimic, la Tăul fără Fund ajungi f.greu şi vara cd.nu plouă 2-3luni.Stejarul Unirii nu mai există în curtea vechiului gimnaziu.Situl arheologic Salinae cum ar putea fi inclus în circuitul turistic.Arheologie submarină???? ce s-a descoperit în acest loc şi cine a făcut săpăturile de îl numim sit.
D+nule Albani eu mă întreb sincer aţi fost vreodată la Ocna-Mureş. Situl arheologic conţine vestigiile fostului supermarket Plus surpat în dec.2010!!!!!!!!!!!

bibicu 6 februarie 2012 at 17:26

taticule ideile tale in legatura cu ocna muresul nu sunt noi .acestea au existat au fost realizate pina in 1918.dar sa ales praful intr-o singura generatie.de ce ?…

Comentariile sunt oprite