Rămâi conectat

Politică Administrație

Simone Albani: Oportunităţi judeţene pentru proiectul Alba Iulia – Capitală Culturală Europeană. Azi: Ocna Mureş

Publicat

în

    Am început acum o lună prezentarea a ceea ce are judeţul Alba mai bun şi ce poate fi pus pe o hartă turistică a acestui judeţ. E vorba în primul rând de proiectul Alba Iulia 2020 – Capitală Culturală Europeană care are nevoie de toate aceste locuri şi monumente pentru a stârni mai mult interes, pentru a aduce sutele de mii de turişti pe care ni-i dorim atât de mult. E nevoie de o colaborare între toţi cei care au ceva de spus în acest judeţ pentru un bine comun.
Colegi liberali şi alţi primari sufletişti au venit rapid, încă din septembrie 2011, lângă noi spunând că judeţul poate ajuta „capitala” Alba Iulia să obţină acest titlu. E la urma urmei şi interesul lor. Turiştii şi banii atraşi de turism îi vor ridica şi pe ei. Tot atunci din păcate, cei care conduc judeţul, Ion Dumitrel şi PDLiştii săi din Consiliul Judeţean au luat peste picior atât organizatorii cât şi intenţiile generoase ale primarilor şi oamenilor din judeţ.
Tot din păcate de o lună de când am lansat această campanie simplă de promovare a obiectivelor turistice din judeţ nimeni de la Consiliul Judeţean nu a pus măcar mâna pe telefon să spună: „da, hai să colaborăm, avem şi noi idei”. Noi ştim că Dumitrel are interdicţie de la „partid” şi de la Hava să ridice vreun deget pentru proiectul Capitală Culturală Europeană. Doar că îi reamintim şi pe această cale că el conduce pentru oamenii din judeţul Alba şi nu pentru Hava şi prietenii de la partid sau de la Consiliul Judeţean. Sperăm ca pe Dumitrel şi colegii săi să îi ducă mai mult capul pentru a nu lăsa asemenea ocazie să treacă. Chiar dacă ei probabil vor fi schimbaţi, majoritatea, la alegerile din toamna asta. E totuşi un an, 2012, care nu trebui pierdut!
Chiar dacă PDL, Dumitrel şi Hava se pregătesc să plece de la putere după alegeri îi rugăm să nu îşi bată joc de ideile bune venite dinspre alţii decât sponsorii lor pentru care fac bani. Mai existăm şi noi, oamenii din Alba, pentru care se strâng acele taxe, nu doar camarila de partid. Chiar dacă nu au găsit în aceste 4 luni o modalitate să ne fure ideea şi să tragă pe partea lor beneficiile electorale, îi rugăm să ridice mâna şi să se pună la treabă: pentru albaiulieni, nu pentru altcineva, că de aia sunt aleşi.
Continuăm ideile pozitive şi generoase. Al cincilea „episod” al serialului nostru e dedicat zonei Ocna Mureş. Iată în continuare o listă de evenimente şi locuri din zonă care pot fi incluse în traseele judeţene ale campaniei Capitală Culturală Europeană. Mai mult probabil decât în alte zone, potenţialul turistic de aici trebuie promovat masiv şi venit cu investiţii fără de care zona moare definitiv ca turism.
– Un potenţial balneo-turistic – băi sărate calde şi reci – ce e a fost identificat în sec. 19 dar care îşi are originea din epoca romană, un sit cunoscut sub numele de „Salinae”.
– Se adaugă complexul de tratament şi potenţialul de tratament cu nămol din Lacul „Tăul fără fund”.
– Dealul Banţa ce se poate transforma într-o zonă de promendă pentru turişti şi pacienţii veniţi aici.
– Monumente: Castelul Teleki ce ar putea deveni chiar un hotel de lux în zonă; Ruinele castelului Mikes din Cisteiul de Mureş.
– Biserica romano-catolică din sec XVIII; Biserica de lemn din Cisteiu de Mureş.
– Pentru români, un simbol al istoriei noastre: Stejarul Unirii, dar şi Monumentul care comemorează luptele lui Mihai Viteazul din anul 1600 de la Mirăslău, cu pădurea stejari pufoşi din apropiere.
– Valea Mureşului care în această zonă oferă posibilităţi foarte frumoase de recreere.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

Publicat

în

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

PSD vine din nou cu măsuri concrete în beneficiul celor cu venituri reduse! Proiectul PSD privind acordarea voucherelor pentru alimente se implementează în ritm accelerat. Recent s-au semnat contractele pentru tipărirea voucherelor, iar Poșta Română a fost desemnată pentru a le distribui. Peste 3 milioane de persoane, din categorii vulnerabile, vor primi un ajutor de 250 de lei, odată la două luni, timp de un an și jumătate.

Beneficiarii proiectului vouchere pentru alimente sunt:

Elit - Gustul Desăvârșit

– pensionarii cu venituri nete lunare mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri nete lunare proprii mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile monoparentale cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social oferit de stat;
– persoanelor fără adăpost.

Jumătate din cele 3,1 miliarde de lei, necesare pentru voucherele de alimente, vor veni din fonduri europene.

Încă o dată realitatea îi contrazice pe cei de la USR care susțineau despre acest program că „este doar un powerpoint” care nu va fi acceptat de Comisia Europeană. PSD este alături de cei mulți, care au nevoie în această perioadă de sprijin concret!

Purtător de cuvânt PSD Alba,
Radu Cristian


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Publicat

în

Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Am participat, în aceste zile, alături de o delegație din România, la întâlniri oficiale dar cordiale cu președintele Parlamentului din Republica Moldova, Igor Grosu, președintele comisiei de administrație publica și amenajarea teritoriului, Larisa Voloh, secretarul general al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării, Lidia Dabija și secretarul general adjunct al guvernului, Svetlana Țurcanu.

Cu această ocazie, a fost semnat un acord de cooperare între comisiile parlamentare permanente ale Parlamentului Republicii Moldova și a Camerei Deputaților din Parlamentul României. Documentul a fost semnat de către președinții comisiilor de administrație publică și amenajarea teritoriului (din care fac parte), mai exact de către parlamentarii Simona Bucura Oprescu  și Larisa Voloh

Între altele, acordul prevede că cele două state vor pleda pentru modernizarea administrației publice, vor coopera în vederea îmbunătățirii cadrului normativ și celui de reglementare vizând organizarea și funcționarea administrației publice, planificarea spațială și dezvoltarea regională. De asemenea, România și Moldova vor sprijini colaborarea și vor contribui la stabilirea relațiilor de fraternitate între colectivitățile noastre locale. Nu în ultimul rând, vom sprijini realizarea prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană cu referire la administrația publică ce are ca finalitate ajustarea sistemului administrativ din Republica Moldova la Spațiul Administrativ European.

Elit - Gustul Desăvârșit

Îmi reiterez, cu această ocazie, susținerea necondiționată pentru parcursul european al Republicii Moldova, pentru continuarea reformei administrative și, nu în ultimul rând, a efortului nostru comun pentru asigurarea securității regiunii și sprijinirii refugiaților ucraineni.

Oamenii din Republica Moldova sunt frații noștri de peste Prut! Avem același idealuri și credințe, vorbim aceeași limbă, iar inimile noastre bat la fel. Doar uniți, împreună, putem fi mai puternici!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Senatul a adoptat ieri cadrul legal ce va permite finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a centralei nucleare de la Cernavodă, făcând astfel încă un pas important spre dobândirea independenței energetice a României. Obiectiv energetic de importanță națională, termocentrala de la Iernut se afla într-un stadiu de execuție de circa 90% dar, din cauza unor probleme ale constructorului spaniol, contractul a fost reziliat și investiția s-a blocat.

În condițiile actuale de criză energetică, marcată de un context geopolitic complicat și imprevizibil, în care invazia rusă în Ucraina are efecte negative asupra întregului sistem energetic european, era necesară identificarea și adoptarea unor soluții legislative care să permită finalizarea în timp util a unor obiective energetice de o importanță deosebită, așa cum este și centrala de la Iernut, care va furniza o importantă cantitate de electricitate în sistemul național. În discuțiile și negocierile pe care le-am avut ieri cu colegii mei senatori, atât în comisiile reunite de specialitate, cât și la votul din plenul Senatului, am căzut de acord să creăm cadrul legal astfel încât, în situația obiectivelor de investiții nefinalizate, de acest tip, entitățile contractante să poată aplica procedura de negociere fără invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare pentru atribuirea contractelor sectoriale, pentru restul de executat, dacă acesta este de maxim 40% din stadiul fizic aferent proiectului de investiții. Astfel, modificând în Senat Legea 250/2022, de aprobare a OUG 54/2022, care modifica Legea 96/2016, privind achizițiile sectoriale, am flexibilizat cadrul legal privind achizițiile, permițând reluarea lucrărilor la Iernut, unde sperăm ca prima din cele 2×1 unități (215MWe) să fie pusă în funcțiune până la finele anului viitor.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, am introdus și o altă prevedere care se referă la energia nucleară și care va permite Statului Român să atribuie contractul pentru finalizarea centralei de la Cernavodă printr-o procedură de negociere fără invitație prealabilă, indiferent de stadiul fizic de realizare al proiectului de investiții.

Având în vedere că, în mai puțin de 5 ani, reactorul 1 de la Cernavodă, cu o putere de 700 MWh, va intra în revizie și retehnologizare pentru 2 ani, iar din 2029 și reactorul 2 va intra în același proces de retehnologizare, era nevoie de un cadru legal care să răspundă acestei situații de urgență extraordinară, generată de conflictul armat din vecinătatea granițelor României și de criza energetică din Europa. Este bine-cunoscut că licitațiile în România și mai ales procedurile lungi și greoaie de contestare, sunt o mare problemă și fără un astfel de cadrul legal am fi riscat să ne aflăm într-o situație periculoasă, în care licitațiile s-ar fi extins pe ani de zile, iar România nu ar mai fi avut energie suficientă.

Sorin Ioan BUMB,
Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare