Rămâi conectat

Politică Administrație

Silviu Vințeler: ” Vom merge până la acțiune în instanță pentru stoparea tăierilor de arbori din pădurea Banța”

Ziarul Unirea

Publicat

în

primar vinteler silviuÎn Sala de Sedințe a Primăriei orașului Ocna Mureș a avut loc o întâlnire referitoare la tăierile de pe dealul Banța. La discuții au participat reprezentanți ai Prefecturii, Direcției Silvice Alba, Ocolului Silvic Aiud și a firmei care exploateaza cei 584 mc de masa lemnoasă contractată.

În prima parte a întâlnirii au fost prezentate toate actele care atestă legalitatea activității de tăiere de arbori ce are loc pe dealul Banța. De asemenea au fost prezentate motivele și justificările Direcției Silvice Alba și Ocolului Silvic Aiud în ceea ce privește această acțiune.

Deplasarea în teren a celor care au participat la întâlnire, precum și a reprezentanților presei a dus la constatarea că au fost tăiați aproximativ 150 mc.

Din discutiile care au avut loc au reieșit următoarele:

 masa lemnoasă, conform planului decenal al Ocolului Silvic Aiud pe parcela respectivă, este de 556 mc;

numărul de arbori ce ar trebui tăiați pentru cantitatea de 584 mc contractată de firma contractantă este de 3.308 bucăți, conform fișei de exploatare pusă la dispoziție de Ocolul Silvic Aiud;

– elaborarea planului decenal de exploatare a parcelei respective și a celor existente pe dealul Banța nu a ținut cont de condițiile specifice orașului Ocna Mureș (zonele respective sunt pe lentile de bentonită la mică adâncime cu risc ridicat de alunecări de teren, retenția apelor de către arbori în condițiile în care orașul Ocna Mureș se află pe un munte de sare);

– planul decenal a fost elaborat numai în baza faptului că solul este considerat degradat;

– deplasarea utilajelor și transportul materialului lemnos nu poate fi efectuat pe străzile cu restricții de tonaj;

– din observațiile vizuale asupra arborilor tăiați se constată că, în special la cei de esență rășinoasă, nu toate cioatele au vizibil marcat amprenta dispozitivului de marcat folosit, atât în ce privește seria cât și culoarea vopselei;

– marea majoritate a copacilor tăiați, îndeosebi cei de foioase, nu erau uscați la momentul tăierii.

Primarul Silviu Vințeler a solicitat ca în procesul verbal să fie notat că „Restricția de tonaj pentru transportul auto este foarte clar definită și nu este negociabilă. Consider că acea exploatare trebuia făcută în cantități mult mai mici, în limita arborilor uscați. Acea zonă este o zonă de protecție a orașului.”

Administrația locală a solicitat ca drumurile deja existente pe dealul Banța să nu fie deteriorate de exploatarea masei lemnoase (acces utilaje și transport).

Direcția Silvică Alba și Ocolul Silvic Aiud au solicitat pentru firma care exploatează masa lemnoasă de pe dealul Banța ca în data de 06.03.2014 să fie stabilite traseele de transport a lemnului până la drum public.

Din discuțiile avute cu specialiști în domeniu, ne opunem în totalitate acestei exploatări. Dacă nu vom găsi înțelegere la cei de la Romsilva, vom merge până la acțiune în instanță și obținerea ordonanței prezidențiale pentru stoparea tăierilor.

Considerăm că Ocna Mureș este un caz special care nu a fost luat în calcul la momentul întocmirii amenajamentului silvic.

Biroul de preă al Primăriei Ocna Mureș


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comuna Ocoliș achiziționează un microbuz electric pentru transportul în comun: Valoarea totală a proiectului este de peste 1,2 milioane lei

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comuna Ocoliș achiziționează un microbuz electric pentru transportul în comun: Valoarea totală a proiectului este de peste 1,2 milioane lei Comuna Ocoliș în parteneriat cu comuna Sălciua urmează să cumpere un microbuz electric destinat transportului în comun. Acesta urmează să parcurgă curse regulate între cele două comune. „Urmează să achiziționăm un microbuz electric, care va […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea