Rămâi conectat

Sănătatea și natură

Şi locuitorii din Alba refuză să-şi mai vaccineze copii

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

* Din cauza dezinformărilor şi a legendelor urbane, copiii neimunizaţi vor deveni pe parcursul vieţii lor potenţiale focare epidemice

 Ideea unei Săptămâni Europene a Vaccinării (SEV) a venit în 2004, ca o consecinţă a eforturilor  de a contracara stagnarea programelor de imunizare, în contextul izbucnirilor sporadice dar importante epidemii de rujeolă în mai multe ţări din Regiunea europeană. În această perioadă se acţionează pentru combaterea percepţiilor greşite ale populaţiei şi  personalului medical care au ca rezultat  comportamente ce determină o acoperire vaccinală  deficitară şi (re) apariţia unor boli infecţioase.

          La DSP Alba a fost marcat acest eveniment prin susţinera unei conferinţe de presă la care au participat directorul executiv, dr. Horea Timiş, dr. Olimpia Candrea (compartiment de promovare a sănătăţii), dr. Elena Sava (epidemiologul care răspunde de vaccinările din judeţul Alba), dr. Cristina Galoş, PR la Spitalul Judeţean Alba.

          Cei prezenţi au făcut publice principalele direcţii de acţiune, repectiv: Creşterea nivelului educaţional şi de informare al grupurilor ţintă în scopul asigurării unui nivel optim de acoperire vaccinală a tuturor grupurilor populaţionale;Creşterea nivelului încrederii populaţiei privind siguranţa vaccinurilor şi creşterea ratei de acceptare a vaccinării; Evaluarea la nivel judeţean a măsurilor pentru prevenirea epidemiilor de rujeolă şi rubeolă în 2011 şi elaborarea de planuri de acţiune pentru prevenţie în viitor. Dr. Candrea a ţinut să pecizeze că vaccinarea reprezintă un instrument puternic de prevenire a unor boli grave cu condiția unui efort susținut de menținere a acoperirii la un nivel înalt în fiecare grup al populației. “După decenii de “uitare” a unor boli, datorită progreselor vaccinării, teama de îmbolnăvire tinde să fie înlocuită de teama de vaccinare. Percepțiile greșite ale unor populații, care nu s-a mai confruntat zeci de ani cu ravagiile unor boli controlate/eradicate prin vaccinare, amenință acoperirea vaccinală și conduc la reapariția îmbolnăvirilor” trage un semnal de alarmă dr. Olimpia Candrea.

          Potrivit epidemiologului dr. Elena Sava, acum judeţul Alba, implicit Transilvania şi România se află în mijlocul unei epidemii de rubeolă, care a izbucnit încă din 2011. În urma anchetei epidemiologice efectuată la nivel naţional, se pare că focarul a fost localizat în mijocul unei comunităţi de romi nomazi, care au plecat din Maramureş prin toată Transilvania.  Cauzele izbucnirii acestei epidemii ţin exclusiv de acţiunile oamenilor, trecute prezente şi viitoare în sensul că, acum 15 ani nu se făceau vaccinuri antirubeolice pentru că acestea…. împovărau suplimentar costurile Ministerului Sănătăţii; din 2004 se fac aceste vaccinuri (anul în care a fost maximul incidenţei acestei boli, peste 800 de cazuri la 100 de mii de locuitori), dar sunt extrem de multe persoane care refuză să-şi mai vaccineze copii iar în anul de graţie 2011 (482 de cazuri), în focarele de rubeolă depistate, adolescenţii afectaţi de posibila contaminare au refuzat efectiv vaccinarea. Tot în 2011, şi rujeola a cunoscut o explozie, cu 319 cazuri înregistrate. “Am întâlnit cazuri când mamele veneau în maternitate, după ce au născut, cu hârtie de la avocat prin care refuzau vaccinările, la anumite tipuri de vaccinuri, cu declaraţii pe propria răspundere. Oamenii sunt foarte reticenţi acum la vaccinuri, deşi acestea îi feresc de epidemii şi boli mult mai grave. Este greşită concepţia că “lasă să facă boala, pentru că dobândeşte o imunitate mai bună”. Boala aceea se poate solda cu sechele grave, pe viaţă, pentru copil. De aceea au fost inventate vaccinurile, pentru a nu ne pune copii sau pe noi în faţa unor riscuri absolut inutile” precizează dr. Elena Sava.

  “Încerc să-l înţeleg pe părintele care refuză vaccinarea copilului dar este extrem de deranjant când acel copil, îmbolnăvindu-se, contaminează alţi 20 de copii. Pentru aceştia cine îşi mai asumă responsabilitatea?” subliniază dr. Candrea. În acest context, dr. Olimpia Candrea a explicat că rolul medicului de familie, a asistentului medical comunitar este major, aceştia putându-le clarifica pacienţilor rolul şi importanţa fiecărei vaccinări.

          Cei care au neclarităţi în legătură cu vaccinarea, efecte adverse sau probleme întâlnite pot să adreseze întrebări la adresa de email: [email protected].

Nicoleta IDITA-TOMUŢA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sănătatea și natură

Sănătatea și natură

15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului

Mădălina Opriș

Publicat

în

15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului O delicioasă și relaxantă ceașcă de ceai este binevenită oricând, dar mai ales pe 15 decembrie, ziua dedicată acestei băuturi, ce ocupă locul doi în lume după apă, într-un top al băuturilor consumate. Ziua internațională a ceaiului a fost marcată pentru prima dată în 2005, în India, ca urmare […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea