Rămâi conectat

Ştirea zilei

Senatul a RESPINS obligativitatea certificatului verde la locul de muncă: PSD și AUR au votat împotrivă. Proiectul merge la Camera Deputaților

Publicat

în

Senatul a RESPINS obligativitatea certificatului verde la locul de muncă: PSD și AUR au votat împotrivă. Proiectul merge la Camera Deputaților

Senatorii au dezbătut și votat, miercuri, proiectul de lege care prevede obligativitatea prezentării certificatului verde la locul de muncă. După scandalul făcut cu o zi în urmă de parlamentarii AUR în comisiile de specialitate, nici ședința de plen nu a fost lipsită de incidente. Legea nu a strâns suficente voturi pentru a fi adoptată. Senatul este prima cameră seziată. Proiectul merge la Camera Deputaților, care este cameră decizională.

Proiectul a fost respins de Senat cu 67 de voturi „pentru” și 60 de voturi „împotrivă”. Pentru adoptare, fiind vorba de o lege organică, erau necesare 69 de voturi. PSD și AUR au votat împotriva proiectului de lege.

Proiectul merge la Camera Deputaților, care e cameră decizională.

Electrica Furnizare Discount

Proiectul prevedea ca certificatul COVID să fie cerut pentru angajații de la stat și privat. Raporturile de serviciu în baza cărora îşi desfăşoară activitatea personalul din unităţile publice şi private care nu prezintă certificatul digital al UE privind COVID-19 se suspendă de drept, fără plata drepturilor salariale, pe o perioadă de 30 de zile, mai precizează proiectul. După 30 de zile contractul de muncă poate fi desfăcut.

De asemenea, costul testelor COVID-19 este suportat de către personalul unităţilor publice.
Dezbatere cu scandal

Partidul Social Democrat, prin vocea senatorului Streinu Cercel, a anunțat că nu susține proiectul de lege pentru că ar fi „greșit conceptual”. „Atât cei vaccinați, cât și cei nevaccinați se pot infecta la fel de ușor. Noi introducem discriminare prin vaccinare”, a declarat Cercel, în plenul Senatului.

Senatorul AUR Claudiu Târziu a declarat că parlamentarii „votează împotriva poporului”. „Ne întoarcem în dictatură. Reglementările de azi sunt expresia unui stalinism feroce. Dacă veți vota această lege veți declanșa o criză socială cu potențial exploziv. (…) Mor oameni vaccinați, atenție cum votați. Vaccinul este un tratament experimental”, a declarat Târziu.

O declarație controversată a avut și senatoare independentă Diana Șoșoacă: „Ați întors România în epoca hitleristă. Numai evreii mai erau obligați să prezinte un act să intre la alimentară”, a spus aceasta, moment în care președinta Senatului Anca Dragu i-a tăiat microfonul.

PNL, USR și UDMR au anunțat că susțin proiectul. „Măsurile propuse sunt simple și eficiente. Nu încalcă drepturile românilor. USR va vota acest proiect”, a anunțat de la plenul Senatului Simona Spătaru. „Dacă OMS, state mai dezvoltate au hotărât că asta e o metodă să scădem rata infectării, nu văd de ce am avea altă poziție. Sunt de acord cu testare cât mai mare, dar cred că în momentul de față vaccinarea e cea mai importantă”, a declarat și senatorul PNL Gheorghe Carp.

Comisiile reunite juridică şi de sănătate au aprobat, marţi, cu majoritate de voturi, propunerea legislativă privind introducerea certificatului digital COVID pentru angajații unor unităţi publice şi private.

Ce prevede proiectul de lege

-propunerea legislativă stipulează că certificatul atestă îndeplinirea uneia dintre următoarele condiţii: trecerea a cel puţin 10 zile de la vaccinarea cu schema completă împotriva virusului SARS-CoV-2; trecerea prin boală şi încadrarea între a 15-a şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu acest virus şi rezultatul negativ certificat al unui test RT-PCR (valabilitate 72 ore) sau antigen rapid (48 de ore).

-personalul unităţilor sanitare publice şi private, aflate în subordinea sau coordonarea Ministerului Sănătăţii, din cadrul caselor de asigurări de sănătate, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne şi unităţilor subordonate, precum şi din cadrul laboratoarelor de analize medicale este obligat să prezinte certificat digital al UE privind COVID-19.

-personalul unităţilor de asistenţă medicală profilactică şi curativă şi persoanele fizice care activează ca furnizori de servicii medicale, de dispozitive medicale şi de medicamente este obligat să prezinte certificat digital al UE privind COVID-19.

-se aplică şi autorităţilor, instituţiilor publice şi de interes public, de utilitate publică şi celorlalte unităţi publice, centrale şi locale, regiilor autonome, operatorilor economici care îşi desfăşoară activitatea în clădiri de birouri private cu mai mult de 50 de persoane simultan. În cadrul entităţilor publice şi private, obligaţia prezentării certificatului digital al UE privind COVID-19 revine membrilor Camerei Deputaţilor şi ai Senatului, persoanelor care ocupă funcţii publice sau de demnitate publică, precum şi tuturor categoriilor de personal care îşi desfăşoară activitatea în cadrul respectivelor entităţi.

-și vizitatorii acestor instituţii trebuie să se supună aceloraşi reguli.

-costurile privind activitatea de testare pentru virusul SARS-CoV-2 sunt suportate de către personalul unităţilor publice.

Sancțiuni prevăzute în proiect

raporturile de serviciu în baza cărora îşi desfăşoară activitatea personalul din unităţile publice şi private care nu prezintă certificatul digital al UE privind COVID-19 se suspendă de drept, fără plata drepturilor salariale, pe o perioadă de 30 de zile. Suspendarea se constată prin dispoziţia scrisă a organului de conducere al unităţii. În situaţia în care personalul din unităţile publice cumulează 30 de zile de suspendare, raportul de serviciu încetează de drept.

suspendarea de drept nu operează sau, după caz, încetează în cazul persoanei vaccinate cu cel puţin o doză de vaccin. În acest caz persoana vaccinată beneficiază de testarea gratuită la locul de muncă exclusiv până la încheierea la termen a schemei complete de vaccinare, având obligaţia încheierii schemei complete în termenul stabilit de normele medicale. Dovada efectuării primei doze de vaccin se face cu adeverinţa de vaccinare.

Sursa: digi24.ro

Publicitate

Ştirea zilei

26 ianuarie 2022, COVID-19 în Alba. 344 de infectări și un deces, în ultimele 24 de ore în județ

Publicat

în

26 ianuarie 2022, COVID-19 în Alba. 344 de infectări și un deces, în ultimele 24 de ore în județ

La nivelul județului Alba, miercuri, 26 ianuarie 2022, s-au înregistrat 344 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 potrivit datelor transmise de DSP Alba. Raportul prezintă și incidența actualizată și cazurile active de coronavirus pe localități.

Citește și: 26 ianuarie 2022: RECORD ABSOLUT. PESTE 34.000 cazuri de COVID, raportate în România – bilanț parțial

Citește și situația cazurilor din Alba, de ieri, 24 ianuarie 2022: 198 de infectări și un deces, în ultimele 24 de ore în județ

În ultimele 24 de ore la nivelul județului Alba un deces al unei persoane infectate cu COVID-19 a fost înregistrat:

Electrica Furnizare Discount

Barbat, 76 de ani, din Sebes, nevaccinat și cu comorbidități.

Astfel, numărul total al cazurilor înregistrate ajunge la 38328 de persoane confirmate, 34188 persoane vindecate, 1146 decese.

Marți, în județul Alba au fost prelucrate în total 1985 de teste, 907 PCR și 1078 de teste rapide. Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 388308 mai exact, 315105 de teste PCR și 73203 de teste rapide.

Citește și situația cazurilor din România, de ieri, 24 ianuarie 2022: 19.685 cazuri noi de coronavirus și 44 decese, în ultimele 24 de ore

Localitățile din care provin cele 344 de noi cazuri de coronavirus:

ALBA IULIA – 131
ABRUD – 2
AIUD – 17
BAIA DE ARIES – 1
BLAJ – 18
CAMPENI – 6
CUGIR – 26
OCNA MURES – 7
SEBES – 21
TEIUS – 3
ZLATNA – 2
BISTRA – 6
BUCERDEA GRANOASA – 1
BUCIUM – 1
CALNIC – 2
CIUGUD – 6
CIURULEASA – 1
CRACIUNELU DE JOS – 1
CRICAU – 1
DAIA ROMANA – 2
GALDA DE JOS – 2
GARBOVA – 1
IGHIU – 6
JIDVEI – 1
LUNCA MURESULUI – 1
LUPSA – 1
METES – 5
MIHALT – 5
PIANU – 3
RADESTI – 2
SASCIORI – 2
SIBOT – 1
SONA – 2
SPRING – 1
STREMT – 2
SUGAG – 1
UNIREA – 3
VADU MOTILOR – 1
VIDRA – 2
VINTU DE JOS – 2
+ o anchetă epidemiologică în desfășurare

Cazuri de reinfectare:

ALBA IULIA – 16
ABRUD – 1
AIUD – 4
BLAJ – 1
CUGIR – 8
OCNA MURES – 1
SEBES – 4
BISTRA – 1
CIUGUD – 1
CRICAU – 1
METES – 2
SALISTEA – 1
SONA – 1
VINTU DE JOS – 1
+ o anchetă epidemiologică în desfășurare.

Lista cazurilor active de COVID-19 și INCIDENȚA LOCALITĂȚILOR din județul Alba:

Citește mai mult

Ştirea zilei

UPDATE FOTO| ACCIDENT rutier la Alba Iulia: O șoferiță a ajuns la spital după o coliziune între două autoturisme

Publicat

în

UPDATE FOTO| ACCIDENT rutier la Alba Iulia: O șoferiță a ajuns la spital după o coliziune între două autoturisme

Un accident rutier a avut loc în cursul serii de marți, 25 ianuarie, în jurul orei 17.30, pe Calea Moților din Alba Iulia.

Din primele informații se pare că în accident sunt implicate trei autoturisme, în zona Kaufland din municipiul Alba Iulia.

UPDATE: La data de 25 ianuarie 2022, în jurul orei 17.30, la intersecția străzilor Calea Moților cu Bayonne, un bărbat de 33 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, a intrat în coliziune cu un autoturism, condus de o femeie, de 32 de ani, din Sebeș.

Electrica Furnizare Discount

În urma accidentului, conducătoarea auto a suferit leziuni corporale ușoare și a fost transportată la spital.

Conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.

Cercetările sunt continuate, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

Citește mai mult

Ştirea zilei

CONFLICTUL din Ucraina: De ce unii rezerviști au primit hârtie de prezentare

Publicat

în

CONFLICTUL din Ucraina: De ce unii rezerviști au primit hârtie de prezentare

Ministrul Vasile Dîncu a fost întrebat dacă se va lua în calcul „reactivarea rezerviștilor”, în contextul tensiunilor din Ucraina.

„Reactivarea rezerviștilor se face în fiecare an, prin rotație. (…) În niciun caz, nu s-a discutat în acest moment despre activarea rezerviștilor. Nu suntem într-o asemenea situație”, a spus ministrul.

Amintim că preşedintele Klaus Iohannis a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), pentru miercuri, începând cu ora 13.00, la Palatul Cotroceni. Pe ordinea de zi a şedinţei sunt incluse subiecte referitoare la situaţia de securitate în Zona Extinsă a Mării Negre şi pe Flancul Estic al NATO, conform Administraţiei Prezidenţiale.

Electrica Furnizare Discount

Participanții vor discuta măsurile privind dezvoltarea capacităților de răspuns la noile provocări ale mediului de securitate.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat în mai multe rânduri că Alianţa Nord-Atlantică susţine suveranitatea Ucrainei şi va riposta prin sancţiuni economice şi financiare în cazul unei agresiuni a Rusiei. Totuși, Stoltenberg a subliniat că nu va exista o ripostă militară. „Garanţiile de securitate ale NATO nu se aplică Ucrainei”, a declarat Jens Stoltenberg.

În ultima perioadă, Rusia a mobilizat zeci de mii de militari în apropierea frontierelor Ucrainei, iar administraţia de la Kiev se teme de o invazie.

CITEȘTE ȘI: Angajări în armată 2022: MApN, în căutare de soldați pe fondul crizei din Ucraina. Care sunt condițiile de admitere și salariul

Radu Tudor a făcut o analiză înainte de şedinţa Consiliul Suprem de Apărare a Ţării. De asemenea, a transmis și un îndemn pentru români, „să nu fie speriați”, pentru că „facem parte din cea mai importantă alianță”.

„Elementele care vor fi prezentate în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării prezintă cel puțin trei componente esențiale. Șeful Statului Major al Apărării va prezenta membrilor CSAT situația militară reală, pe baza informațiilor obținute de la aliați. Toți membri CSAT trebuie să știe elementele concrete de pe teren și ce decizii trebuie luate la noi, în România, după aceste informații esențiale. În al doilea rând, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, și ministrul Apărării, Vasile Dîncu, vor prezenta toate datele de legătură și decizii cu Cartierul General al NATO. În permanență, România este în contact cu toți aliații. Urmează ca, în scurt timp, Cartierul General al NATO să decidă dacă va activa forța de răspuns a NATO, care să întărească flancul de est al alianței, flanc pe care se află și România”, a spus Radu Tudor, miercuri dimineață, într-o intervenție telefonică la Antena 3.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare