Senatul a adoptat Programul de investiții pentru înființarea centrelor de colectare a laptelui în zona montană

Senatul a adoptat, miercuri, o propunere legislativă privind aprobarea Programului de investiții pentru înființarea centrelor de colectare a laptelui în zona montană, în valoare totală de 60 de milioane de euro.

Proiectul a fost adoptat cu unanimitate de voturi.

Programul vizează realizarea de investiți pentru înființarea de centre de colectare lapte în localitățile din județele care au incidență asupra zonei montane.

Inițiatorii, parlamentari PSD și PMP, printre care liderul social-democraților Liviu Dragnea, spun că din cauza distanțelor mari și a calității slabe a infrastructurii de transport, dar și a lipsei concentrării ofertei, produsele din zona de munte nu sunt valorificate la întreaga lor valoare. Lipsesc în mare parte unitățile de colectare a laptelui în interiorul zonei montane.

Investițiile din program au ca obiectiv valorificarea superioară a produselor din zona montană, limitarea declinului sectorului de producție primară, în scopul asigurării consumului intern și stoparea depopulării zonei montane, se arată în expunerea de motive.

Potrivit textului legislativ propus, programul va contribui la creșterea și stabilizarea cantitativă și calitativă a producțiilor de materii prime, la echilibrarea balanței veniturilor și cheltuielilor producătorilor agricoli, ajutându-i să se reașeze într-o poziție mai stabilă și mai echilibrată în raport cu partenerii de afaceri, dezvoltarea de noi capacități de producție, creșterea locurilor de muncă și obținerea de venituri suplimentare la bugetul de stat prin valorificarea în întregime a producției.

Valoarea totală a programului este de 60 de milioane de euro, bani care se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, se mai arată în documentul citat.

În zona montană din România trăiesc 3.354.041 de locuitori, reprezentând 15,08% din populația țării.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...