Rămâi conectat

Ştirea zilei

Senatorul PDL Nicolae Dobra, colonel în rezervã, le cere colegilor „în kaki” sã aibã „puþinã” rãbdare

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Nicolae Dobra, senator PDL de Alba şi colonel în rezervă, a arătat multă înţelegere faţă de măsura recalculării pensiilor militare şi le-a cerut colegilor săi „în kaki” să aibă „puţină” răbdare pentru că lucrurile vor reintra în normal în lunile următoare. El a spus că are speranţa ca în februarie „pensiile amânate la plată” şi nu tăiate, aşa cum a ţinut să sublinieze senatorul, vor reveni la normal, chiar dacă nu la nivelul din decembrie 2010. Dobra a spus că el însuşi a fost afectat de recalculare. De la o pensie de circa 4.000 lei pe lună i-a venit o decizie pe care scrie că potrivit legii unitare de pensionare va primi lunar 1.800 lei. „În final, după ce vor fi luate în calcul toate adeverinţele din locurile din ţară unde am activat eu, pensia mea va fi undeva peste 3.000 de lei. Ştiu că voi pierde ceva din pensie dar este normal până la urmă. M-am pensionat la 51 de ani şi nu pot avea pretenţia să am o pensie egală cu cineva care s-a pensionat la 55 de ani”, a explicat Nicolae Dobra ieri, în cadrul conferinţei PDL. El a explicat că s-a ajuns în situaţia în care unii să primească cu până la 70% mai puţin la pensie în luna ianuarie 2011 faţă de decembrie 2010 din cauză că de la 1 ianuarie a intrat în vigoare noua lege a pensionării unitare însă cei care s-au ocupat de centralizarea datelor nu s-au putut mişca suficient de repede. „De la 1 ianuarie a intrat în vigoare noua lege iar pensiile au fost calculate potrivit acestei legi, numai că în foarte multe cazuri dosarul nu a fost complet. Vă dau exemplul meu. Ca militar, am activat în mai multe oraşe ale ţării, inclusiv la Statul Major General (SMG) şi durează până se strâng şi sunt introduse în calculator toate hârtiile şi adeverinţele de peste tot. Le cer şi colegilor mei să aibă puţină răbdare pentru că lucrurile vor intra în normal”, a încercat Dobra să-i liniştească pe foştii militari. El a ţinut să lămurească şi un alt aspect mult discutat în ultimele zile. „Nu-i adevărat că pe noile cupoane nu mai este trecut gradul. E adevărat că nu mai apare în partea de sus ci undeva în partea de jos al cuponului, dar la mine scrie colonel în rezervă Dobra Nicolae”, a mai spus senatorul.
Ioana PITICARIU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO| Semne ascunse în portretele principilor Transilvaniei, aflate la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, descoperite după digitalizare

BONTEA Alexandru

Publicat

în

FOTO| Semne ascunse în portretele principilor Transilvaniei, aflate la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, descoperite după digitalizare

Portretele principilor Transilvaniei aflate în pinacoteca Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia au fost digitalizate printr-o tehnologie nouă denumită fotografie panoramică. Astfel au ieșit la iveală semne ascunse, nemaivăzute.

Semne ascunse, nemaivăzute, au ieșit la iveală, după ce portretele principilor Transilvaniei, aflate în pinacoteca Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia, au fost digitalizate printr-o nouă metodă numită fotografie panoramică.

Elit - Gustul Desăvârșit

Biblioteca Batthyaneum de la Alba Iulia a fost înfiinţată în secolul al XVIII-lea de contele Ignatius Batthyany, episcop romano-catolic.

La fotografierea panoramică a picturilor aflate în pinacotecă au ieșit la iveală lucruri nemaivăzute până atunci. În urma aplicării acestei tehnologii moderne, zoom-ul digital al fotografiei a relevat – spre exemplu – două iniţiale pictate în ochii lui Gabriel Bathory (1608-1613), posibil iniţialele pictorului rămas necunoscut, potrivit reprezentanților bibliotecii.

„Digitalizarea celor 11 portrete de principi ai Transilvaniei s-a încheiat cu nişte rezultate excepţionale. Tehnologia folosită de Călin Şuteu se numeşte fotografie panoramică şi nu seamănă cu nimic din ceea ce ştim că poate fi fotografierea obişnuită”, au transmis cei de la Batthyaneum, filială a Bibliotecii Naţionale a României.

Potrivit acestora, este vorba de o tehnologie specială, extrem de sofisticată, care creează fotografia din imagini compozite cu un câmp vizual uriaş şi cu o rezoluţie a unei asemenea fotografii de mărimea gigapixelilor (1000 Mpx).

„Astfel, am reuşit să vedem pentru prima oară culorile posibile ale acestor tablouri, folosind doar filtre speciale, şi detalii nemaivăzute. Pentru a da un exemplu simplu, în cazul portretului lui Gabriel Bathory, zoom-ul digital al fotografiei a revelat două iniţiale pictate în ochii principelui: în ochiul stâng un A, iar în ochiul drept un I. Să fie oare vorba de iniţialele pictorului rămas necunoscut?”, arată cei de la Batthyaneum, care adaugă că fără folosirea acestei tehnologii nu s-ar fi putut ridica această întrebare.

Despre Gabriel Bathory care a domnit în perioada 1608-1613, se ştie că a fost unul dintre cei mai detestaţi principi ai Transilvaniei, fiind asasinat de propriii soldaţi. Portretul în cauză, al cărui autor nu se cunoaşte, este realizat în ulei pe pânză, probabil în secolele XVII-XVIII, fiind foarte valoros din punct de vedere istoric.

„Merită precizat faptul că toate aceste portrete se înscriu într-o cronologie determinată, marcând poate cea mai importantă perioadă a principatului: Stephanus Bathori (1571-1575), Christophorus Bathori (1575-1581), Sigismundus Bathori (1581-1594, 1594-1598, 1598-1599), Andreas Bathori (1599), Stephanus Botckai (1604-1606), Sigismundus Rakozi (1607-1608), Gabriel Bathori (1608-1613), Gabriel Bethlen (1613-1629), Georgius Rakozi I (1630-1648), Georgius Rakozi II (1648-1657, 1659-1660) şi, în fine, portretul unui principe necunoscut”, se mai menționează în comunicarea bibliotecii.

Principele necunoscut este, cel mai probabil, Kemeny Janos. Acesta din urmă este singurul tablou care nu are nicio inscripţie, aşa cum au toate celelalte: numele principelui, apoi titulatura „Princeps Transilvaniae”, însă detaliile vestimentaţiei şi delicateţea mâinilor sunt remarcabile.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

„INVAZIE” de persoane fără adăpost, într-un cartier din Alba Iulia. Bărbat: „ A fost prima dată când mi s-a făcut frică în orașul ăsta”

URSALEȘ Iulian

Publicat

în

„INVAZIE” de persoane fără adăpost, într-un cartier din Alba Iulia. Bărbat: „ A fost prima dată când mi s-a făcut frică în orașul ăsta”

Municipiul Alba Iulia se confruntă, în acest moment, cu o adevărată „epidemie” de persoane fără adăpost, care deranjează trecătorii.

Aceștia își fac veacul prin diferitele cartiere ale orașului, producând disconfort cetățenilor, prin comportamentul lor.

Elit - Gustul Desăvârșit

O astfel de experiență a fost trăită și de un bărbat care s-a plimbat printr-o zonă intens circulată din Alba Iulia, așa cum a relatat acesta pentru ziarulunirea.ro .

„Dacă tot am făcut o tură seară asta prin Centru, cu câinele, pot să spun că a fost prima dată de când sunt în orașul ăsta când efectiv mi s-a făcut frică în centru, în zona Profi-Lidl-Unirea.

Full de „homleși” beți, drogați cred, extrem de agresivi și foarte mulți.

Se luau de oameni, strigau…Așa ceva…nici în București nu am văzut, cred că au venit de undeva…”, a fost reacția bărbatului, după ce a observat fenomenul întâlnit de mulți albaiulieni în decursul acestor luni.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| Experiență EXTREMĂ pentru bărbați într-un cătun izolat din Apuseni: ”Ne întoarcem la origini, tratăm bărbații ca pe bărbați”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Într-un cătun izolat din Munții Apuseni, nouă bărbați ce „doresc să facă față fricilor și să se reconecteze la adevărata lor natură masculină” participă la o experiență „unică în România”.

„Restartăm modul de a trăi, tratăm bărbații ca pe bărbați, accesăm acea latură lăuntrică și neatinsă care își dorește să trăiască din toată ființa ei. Suntem responsabili pentru noi, suntem capabili și ne vom comporta ca atare”, astfel este prezentat evenimentul de către organizator, Sergiu Oloeriu, creator al comunității Dinastia Bărbaților, un brașovean care promovează un stil de viață sănătos și spartan, ceea ce i-a adus renumele „Omul de zăpadă”.

Elit - Gustul Desăvârșit

Oloeriu spune că nu este nevoie de nici un fel de pregătire specială și „orice persoană fără probleme cardiace, tensiune cu prescripție medicală, epilepsie, angină pectorală, poate să participe la această experiență”.

Cei nouă participanți își „reaprind focul interior” și se „întorc la origini” timp de trei zile în cătunul Pătrăhăițești, comuna Arieșeni, situat la altitudinea de 1.200 metri din inima Munților Apuseni, în Țara Moților.

Satul se găsește la poalele Vârfului Curcubăta Mică din Alba. Aici se găsesc meșteri populari care confecționează tulnice, donițe, ciubere și alte obiecte de lemn. Pentru iubitorii muntelui, de pe creastă se deschide o panoramă superbă spre Valea Arieșului Mare și Valea Arieșului Mic.

Printre experiențele la limită pe care le vor încerca bărbații sunt o baie în apa foarte rece a cascadei Buciniș, plimbarea desculți prin zăpadă, dormitul în podul unui grajd pe fân. Pe parcursul unei zile, participanții îi vor ajuta pe localnicii din cătun la treburile gospodărești, oricare ar fi ele, de la crăpatul lemnelor până la construcția unui beci.

De asemenea, este programată o drumeție la lumina torțelor pe vârful Bihor, sau Curcubăta Mare cum mai este denumit, cel mai înalt vârf al Carpaților Occidentali, cu o altitudine de 1849 de metri.

„Un loc unde ne întoarcem la origini, ieșim din zona de confort, dăm frâu liber sentimentelor înlănțuite, accesăm adevăratul nostru potențial și experimentăm cu propriile simțuri magia prezentului. Reaprindem focul interior, stăm departe de soțiile și iubitele noastre, ca la final să ne întoarcem către ele mai iubitori, mai deschiși, mai susținători, mai dornici și plini de viață”, se mai susține în prezentarea evenimentului.

O primă aventură s-a desfășurat în luna ianuarie, iar a doua este programată pentru februarie.

Foto: Facebook/ Sergiu Oloeriu


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea