Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Senatorul de Alba Daniel Breaz sprijină elevii din învățământul preuniversitar ce urmează studiile în altă localitate decât cea de domiciliu

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Actul normativ pentru modificarea art. 84 alin. (3)  din Legea educației naționale nr.1/2011, inițiat de mine și de colegii mei social-democrați reglementează transportul pentru elevii din învățământul preuniversitar.

Astfel, elevilor care nu sunt școlarizați în localitatea de domiciliu li se decontează  cheltuielile de transport din bugetul local, prin bugetul unității de învățământ la care sunt școlarizați, pe bază de abonament, în limita a 50 km, sau li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus – întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă.

Dacă până în prezent beneficiau de decontarea navetei doar acei elevi care nu puteau fi școlarizați în localitatea de domiciliu, conform legii vor fi eligibili și elevii care, deși pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu nu și-au găsit specializarea dorită la respectiva unitate de învățământ.  Beneficiarii acestei măsuri vor fi în special liceenii din mediul rural, care deși în localitatea de domiciliu au un liceu, acesta nu le poate oferi profilul și specializarea dorită de cele mai multe ori. Până în prezent, aceștia au fost discriminați, nefiindu-le decontat costul abonamentului lunar, aspect care a afectat bugetul și așa redus al multora dintre familiile elevilor în cauză. Fidel principiului egalității de șanse voi continua să militez pentru sprijinirea elevilor din mediul rural în așa fel încât performanța școlară să nu fie influențată de imposibilitatea ajungerii la școală a elevilor din acest mediu de rezidență.

Cheltuielile aferente facilităților acordate elevilor și studenților privind transportul local în comun vor fi finanțate de la bugetele locale pentru transportul în interiorul localităților, și de la bugetele județene pentru transportul între localități, în conformitate cu prevederile art. 42 din Legea serviciilor de transport public local nr. 97/2007, cu modificările și completările ulterioare.

În ceea ce privește transportul interjudețean în comun, cheltuielile aferente facilităților acordate elevilor și studenților vor fi finanțate de la bugetul Ministerului Transporturilor, conform prevederilor Legii nr. 97/2007, cu modificările și completările ulterioare.

In urma prezentarii in plenul Senatului a proiectului legislativ acesta a intrunit 93 de voturi pentru si un singut vot impotriva.

DANIEL BREAZ, Senator PSD


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO „Transapuseana”, șoseaua spectaculoasă din sudul Munților Apuseni, tot mai aproape de finalizare: Primul lot a fost recepționat

Ziarul Unirea

Publicat

în

„Transapuseana”, șoseaua spectaculoasă din sudul Munților Apuseni, tot mai aproape de finalizare: Primul lot a fost recepționat Vineri, 26 aprilie 2024, a avut loc recepția lucrărilor pe lotul 1 al Transapusenei care totalizează nu mai puțin de 43 de kilometri. Un drum de poveste, emblematic pentru județul Alba și pentru România. Citește și: FOTO Cum […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea