Ședința de informare privind medierea este obligatorie, dar gratuită

Paul Voicu - Primar 2020

BineAtiVenitLaMediereRecent, o femeie din județul Alba mi-a povestit că a fost împreună cu soțul ei la un mediator pentru că dorește de mai mult timp să divorțeze. Nu sunt importante motivele femeii, localitatea sau numele mediatorului. Ce mi se pare important însă este faptul că după discuția avută cu mediatorul, femeia a trebuit să i-a împrumut bani ca să îi plătească onorariul, fără ca cineva să îi fi spus că ședința de mediere obligatorie este gratuită. Și doar atunci când clienții, în cazul de față soț și soție, consideră că pot soluționa diferendele pe calea medierii, vor încheia un contract de mediere și vor plăti onorariul acestuia. Deși a plătit mediatorului partea sa de onorariu, femeia a susținut că va continua procesul în justiție, întrucât nu a ajuns la o înțelegere convenabilă cu soțul său.

Potrivit avocatnet.ro. ședinta de informare privind medierea a devenit obligatorie incepând cu 15 februarie 2013, data de la care s-a instituit obligatia legala pentru parti ca, anterior declansarii unei actiuni in instanta, sa se prezinte la mediator in vederea informarii. Scopul informarii este ca mediatorul sa aduca la cunostinta partilor avantajele, efectele, regulile si limitele medierii adaptat la situatia lor concreta.

ELIT

Sedinta de informare este gratuita, dupa cum se precizeaza si in Legea medierii: „Pentru activitatea de informare si consiliere a partilor cu privire la procedura medierii si avantajele acesteia, indeplinita potrivit legii anterior incheierii contractului de mediere, mediatorul nu poate pretinde onorariu”.

Mihail David - 2020

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

3 Comentarii

bogdan 24 aprilie 2014 at 13:57

Corect, nu se plateste , daca a pretins bani acest individ nu suporta consecinsele?
Ce masuri au fost luate de organele in drept impotriva excrocului?
Cred ca este o stire pe jumatate gandita, ptr bietul pescar dosar penal ptr Voiculescu si altii ca el ,,,,,,,, pauza?De ex medicii , cadrele medii din sectorul sanitar zilnic incaseaza mita , masuri,,,,,,,, pauza.

Horea 24 aprilie 2014 at 15:13

„Ședința de informare privind medierea este obligatorie, dar gratuită”

Cum sa fie medierea un act gratuit?

Adica vine perechea (sot si sotie), imi calca si murdaresc covorul, imi polueaza aerul din incapere, imi consuma din timpul meu (care costa bani, ca a tuturora dealtfel) si in final sa zica doar multumesc (sau poate nici atat)?

Janos Demeter 28 aprilie 2014 at 10:26

Vorbiți în articol despre „ședința de mediere gratuită”, ceea ce este o confuzie gravă între ședința de INFORMARE gratuită privind avantajele medierii și MEDIEREA propriu-zisă.
Doar INFORMAREA este gratuită conform Legii 192/2006 cu modificările și completările ulterioare.

Articolul 2 din legea menționată prevede că:

„Dacă legea nu prevede altfel, părţile, persoane fizice sau persoane juridice, sunt obligate să participe la şedinţa de informare privind avantajele medierii, inclusiv, dacă este cazul, după declanşarea unui proces în faţa instanţelor competente, în vederea soluţionării pe această cale a conflictelor în materie civilă, de familie, în materie penală, precum şi în alte materii, în condiţiile prevăzute de lege.”

Deci nu medierea este gratuită ci doar INFORMAREA asupra avantajelor medierii, informare care poate avea loc atât înaintea declanșării unui proces în instanța de judecată, cât și după declanșarea procesului, cel mai târziu pâna la data primei înfățișări.

Dacă părțile în cauză au convenit și semnat un contract de mediere cu acel mediator(în deplină cunoștiință de cauză, și fără vicii de consimțământ deci), și medierea a eșuat, procedura medierii este făcută conform legii.
Rolul mediatorului este de a ajuta părțile să ajungă la un acord, el este neutru și imparțial pe toată durata medierii, însă nu în toate cazurile se ajunge la un acord.

Janos Demeter,
Mediator

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...