Sculptura ”Unitate”, adusă de la Bruxelles, va fi amplasată în clădirea Primăriei Alba Iulia

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

Pe ordinea de zi a ședinței CL extraordinare, din 21 noiembrie, se află solicitarea de aprobare a documentației ”Amplasare sculptură Unitate în holul principal al Primăriei Municipiului Alba Iulia”. Totodată, se cere și aprobarea plății cheltuielilor ocazionate de efectuarea transportului respectivului obiect din Bruxelles, precum și a cheltuielilor ocazionate cu cazarea persoanei care se deplasează pentru participarea la Ceremonia de Dezvelire a sculpturii.

În documentul administrativ nu sunt precizate sumele necesare, însă este descrisă opera de artă care ”reprezintă un ADN sculptural cu patru spirale în loc de două, pentru a reprezenta cele patru provincii: Moldova, Muntenia, Transilvania și Dobrogea, care prin unirea lor au conturat o noua naţiune: România”.

Pro România - Misiunea ieșirii din criză

Materialul din care este executată sculptura este marmură albă iar dimensiunile ei sunt de 150 x 30 x 30 cm. Materialul din care este executat soclul de susţinere este granit belgian, dimensiunea fiind de 50 x 50 x 50 cm. Greutatea sculpturii este apreciata la aproximativ 600 de kilograme.

Potrivit reprezentanților administrației locale, ”aceasta lucrare pune în evidență originea și unitatea milenară a Neamului Românesc. Originea și existența majoritară, în timp, a naţiunii române este dovedită genetic, în sec. XXI, prin probe de ADN. Unitatea limbii române în cele patru provincii este dovedită dintotdeauna, prin graiul comun al populaţiilor existente. Această sculptură aduce un omagiu în 2018, trecutului și viitorului României în cadrul Europei”.

În şedinţa Comisiei de organizare și dezvoltare urbanistică și în şedinţa Comisiei tehnice de urbanism, ambele din data de 12.11.2018, s-a primit aviz favorabil, fără condiţii, pentru amplasarea obiectului de artă.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419