Rămâi conectat

Actualitate

Școala de Arte și Meșteșuguri din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba începe noul an școlar cu un număr record de cursanți

Ziarul Unirea

Publicat

în

Școala de Arte și Meșteșuguri din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba începe noul an școlar cu un număr record de cursanți

Școala de Arte și Meșteșuguri din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba începe, luni, noul an școlar, instituția de învățământ vocațional având un număr record de cursanți. Numărul este cu aproape 50% mai mare față de numărul de cursanți de anul trecut și reprezintă totodată un record în activitatea de peste 50 de ani a școlii.

Școala de Arte și Meșteșuguri a organizat în această toamnă înscrierilor pentru clasele care funcționează sub tutela instituției, fiind vorba despre zeci de specializări cultural-artistice. Durata cursurilor este de 2, 3 sau 4 ani, în funcție de specializare, pe trei nivele de studii: începător, mediu și avansat. Toate specializările de meșteșuguri tradiționale se desfășoară fără a fi percepute taxe de școlarizare, cu scopul conservării și promovării meșteșugurilor respective, dezvoltării și operaționalizării de mecanisme de intervenție pentru stimularea consumului de produse meșteșugărești autentice.

 

Elit - Gustul Desăvârșit

Anul acesta, Școala de Arte și Meșteșuguri are unnumăr record de solicitări de înscriere, peste 250 de cursanți aplicând pentru una dintre specializările din cadrul școlii. Numărul este cu aproape 50% mai mare față de numărul de cursanți de anul trecut și reprezintă totodată un record în activitatea de peste 50 de ani a școlii.

„Școala de Arte și Meșteșuguri din Alba vine și în acest an cu o ofertă educațională variată cu specializări diverse în domeniul artistic, creație sau meșteșuguri tradiționale. Le mulțumim tuturor celor care au aplicat pentru înscrierea la una dintre specializările artistice și ne bucurăm că avem un record de cursanți în activitatea de peste 50 de ani a școlii. Viitorilor noștri cursanți le promitem cursuri de calitate, profesionalism, responsabilitate și implicare, în condiții stricte de siguranță în contextul epidemiologic actual. În cei peste 50 de ani de activitate, școala a pregătit peste 10.000 de cursanți, iar mulți dintre aceștia reprezintă la ora actuală repere culturale și artistice în domeniile pe care le-au aprofundat în cadrul școlii noastre”, a spus Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” din Alba.

Pandemia COVID-19 a fost tratată cu deplină seriozitate de echipa Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba și, încă de anul trecut, au fost stabilite proceduri speciale cu măsuri menite să ofere cursanților și profesorilor condiții de siguranță pentru activitatea educațională și de pregătire. Astfel, cursurile se vor desfășura cu respectarea celor mai stricte măsuri de prevenire și combatere a răspândirii virusului Sars-Cov-2.

Pentru spațiile de desfășurare a cursurilor s-a decis dotarea fiecărei încăperi cu purificator de aer cu lampă UV și cărbune activ, cu funcție de ionizare, gel antibacterian, panouri de protecție separatoare din plexiglas pentru clasele cu presiune mare a aerului utilizată în emisia sonoră (cânt vocal, instrumente de suflat), deodorante sterilizante, șervețele umede antibacteriene pentru suprafețe (mese, scaune, pupitre, clape instrumente etc.) și respectiv măști de unică folosință. De asemenea intrarea în instituție a fost dotată cu dozatoare de dezinfectanți, termometre non-contact pentru termoscanare obligatorie, covorașe dezinfectante, stâlpi ghidare cu bandă retractabilă pentru ghidare/restricționare acces (vor fi folosite două căi de acces diferite pentru intrare și ieșire din instituție)

Pentru profesori s-a stabilit distanțarea fizică de 2 metri între aceștia și cursanți, dezinfectarea frecventă, ori de câte ori este necesar, a mâinilor, termoscanarea temperaturii, efectuarea triajului observațional, purtarea măștii de protecție (acolo unde este necesară, iar la cânt vocal/instrumente de suflat, se folosesc panourile separatoare din plexiglas între profesor și cursant), amplasarea cursanților pe rânduri: față în spate și stânga-dreapta, niciodată față în față, dezinfectarea echipamentelor specifice folosite înainte de fiecare oră de curs. De asemenea unde este posibil, cursurile se pot organiza și online (arte plastice, meșteșuguri tradiționale).

Pentru cursanți măsurile impun dezinfectarea pe mâini la intrarea în instituție, dezinfectarea tălpilor pe covorașele dezinfectante, purtarea măștii de protecție pe toată durata în care se află în interiorul instituției (pentru cânt vocal/instrumente de suflat, se folosesc panourile separatoare din plexiglas între profesor și cursant, reenunțându-se la mască doar în timpul cursului respectiv), termoscanare la intrarea în instituție, utilizarea/respectarea căilor de acces și ieșire semnalizate corespunzător.

Pentru activitățile/proiectele cu cursanții se recomandă susținerea activităților în aer liber cu respectarea normelor de protecție impuse de lege și cel puțin a următoarelor: distanțare fizică de 2 m între persoane, dezinfectarea mâinilor la urcarea în scenă, termoscanarea temperaturii, efectuarea triajului observațional, purtarea măștii de protecție până la începerea propriu-zisă a programului artistic, amplasarea cursanților pe rânduri, dacă este cazul: față în spate și stânga-dreapta, niciodată față în față, utilizarea unei intrări și unei ieșiri din spațiul de desfășurare, dezinfectarea spațiului de desfășurare și a echipamentelor specifice folosite înainte de fiecare program artistic, păstrarea unei distanțe de cel puțin 4 m între marginea scenei și publicul prezent la eveniment

Pentru susținerea activităților în interior sunt impuse normele de protecție stabilite de lege precum distanțare fizică de 2 m între persoane, dezinfectarea mâinilor la urcarea în scenă, termoscanarea temperaturii, efectuarea triajului observațional, purtarea măștii de protecție până la începerea propriu-zisă a programului artistic, amplasarea artiștilor pe rânduri: față în spate și stânga-dreapta, niciodată față în față, utilizarea unei intrări și unei ieșiri din spațiul de desfășurare, dezinfectarea spațiului de desfășurare și a echipamentelor specifice folosite înainte de fiecare program artistic, păstrarea unei distanțe de cel puțin 4 m între marginea scenei și publicul prezent la eveniment, utilizarea pe scenă a unui purificator de aer pe toată durata evenimentului, utilizarea de separatoare din plexiglas între instrumentele de suflat cu emisie directă spre public și presiune mare a coloanei de aer necesară emisiei sonore (trompetă, taragot).

***

Școala de Arte și Meșteșuguri a fost înființată în anul 1969, iar de peste 10 ani funcționează ca serviciu în cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena”, venind în întâmpinarea cererilor tot mai numeroase de formare continuă și petrecere a timpului liber, dar și a necesității de a conserva, promova și valorifica meșteșugurile tradiționale românești. Printre disciplinele din cadrul școlii amintim: Instrumente de suflat / Orgă – acordeon / Pian / Chitară / Canto – muzică ușoară / Muzică vocală tradițională / Arte plastice: pictură/grafică/design vestimentar / Artă fotografică și video / Arte decorative / Actorie / Muzică de fanfară – Fanfara Transilvania Junior / Dansuri populare și dansuri moderne / Dansuri de societate / Țesături tradiționale / Teoria muzicii / Pictură tradițională ,,Școala de la Laz” / Instrumente tradiționale – cântat din tulnic / Gastronomie tradițională / Confecționare lespezi de piatră / Confecționare tulnice / Arta lemnului / Confecționare draniță (șindrilă din lemn de brad) și stâlpi funerari / Dogărie – confecționare de doage / Cojocărie / Olărit / Cizmărie / Metode de cercetare, culegere și transcriere a folclorului muzical / Muzică vocală tradițională solistică / Muzică asistată de calculator – înregistrare și editare audio / Sonorizare evenimente – operator sunet / Scriere de partituri asistată de calculator / Interpretare muzicală instrumente rare – braci / Muzică clasică la acordeon / Limba germană aplicată – domeniul artistic / Limba engleză aplicată – domeniul artistic / Limba franceză aplicată – domeniul artistic / Armonizarea folclorului muzical / Editare foto asistată de calculator / Editare video asistată de calculator / Coregrafie / Fanfara Județului Alba Junior / Ansamblul Folcloric al Județului Alba Junior. De la înființare și până în prezent, peste 10.000 de cursanți au luat parte la cursurile educative, mulți dintre aceștia reprezentând la ora actuală repere culturale și artistice în domeniile pe care le-au aprofundat în cadrul instituției.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Mai aveţi zile de concediu din 2021 şi vreţi să nu le pierdeţi? Vedeţi aici ce se întâmplă cu perioada de concediu de odihnă neefectuată

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Mai aveţi zile de concediu din 2021 şi vreţi să nu le pierdeţi? Vedeţi aici ce se întâmplă cu perioada de concediu de odihnă neefectuată

Discuţiile legate de ceea ce se întâmplă cu concediile de odihnă apar frecvent în rândul angajaţilor când aceştia constată că nu şi-au efectuat toate zilele de concediu disponibile pentru anii anteriori.

Angajaţii care nu şi-au luat cele 20 de zile legale minime de concediu de odihnă în 2021 pot solicita angajatorului să le acorde până la jumătatea anului 2023.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ce prevede Codul muncii pentru angajaţi, în ceea ce priveşte concediile de odihnă:

Art. 144. Intangibilitatea dreptului la concediu de odihnă
(1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

Art. 146. Efectuarea si compensarea concediului de odihnă
(1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
(2) In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.
(3) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.

Conform prevederilor Codului Muncii, zilele de concediu neefectuate în anul 2021 se pot lua până la data de 30 iunie 2023.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

GREVA profesorilor din România: Se caută soluţii privind încheierea situaţiilor şcolare la clasele a XII-a

Ziarul Unirea

Publicat

în

GREVA profesorilor din România: Se caută soluţii privind încheierea situaţiilor şcolare la clasele a XII-a

Ministerul Educaţiei anunţă pentru astăzi o întâlnire cu reprezentanţii elevilor, ai părinţilor şi ai sindicatelor, pentru a găsi soluţii privind încheierea situaţiilor şcolare la clasele a XII-a, scrie Rador.

Secretarul de stat Sorin Ion a declarat la Radio România Actualităţi că prioritară este în acest moment organizarea la termen a examenului de Bacalaureat. El nu a exclus, însă, modificarea acestor date dacă nu se ajunge la un consens. Mai multe detalii pe această temă în radiojurnalul orei 10:00.

Elit - Gustul Desăvârșit

Elevii ar fi trebuit să se întoarcă în clase marți, 6 iunie, după minivacanța de Rusalii, dar școlile vor rămâne închise din cauza grevei generale. Sindicatele din învățământ au respins toate propunerile făcute până acum de Guvern, iar acțiunea de protest intră în a treia săptămână. Secretarul general FSLI, Cornelia Popa Stavri care este și profesoară a declarat la Euronews România că liderii sindicali vor continua și marți greva declanșată în urmă cu trei săptămâni.

”Semnalul pe care-l avem de la colegii noștri lideri de sindicat este că greva continuă și mâine (n.red – marți). Deci noi ne menținem procentul de lucru, fără nicio discuție. Mâine (n.red – marți) este o zi de lucru, mâine (n.red – marți) sperăm ca Guvernul să respecte articolul 162 din legea Dialogului Social care spune foarte clar ca în timpul grevei părțile au obligația de a continua negocierile în vederea soluționării revendicărilor care formează obiectul conflictului colectiv de muncă”, a menționat Cornelia Popa Stavri.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Cum poți face compost acasă? Din ce alimente se face și ce alte obiecte poți folosi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum poți face compost acasă? Din ce alimente se face și ce alte obiecte poți folosi

Puțini oameni știu că multe dintre alimentele pe care le aruncă pot fi transformate în compost.

Iată ce este compostul și cum îl poți obține din resturile alimentare.

Ce este compostul?

Compostul este o formă de îngrășământ organic obținut prin procesul de descompunere a materiilor organice. Această descompunere se realizează în mod natural prin acțiunea bacteriilor, fungilor și a altor organisme microscopice.

Elit - Gustul Desăvârșit

Compostul este obținut prin amestecarea și compostarea resturilor vegetale și animale, cum ar fi frunzele căzute, resturile de legume și fructe, resturile de iarbă tăiată, paie, gunoi de grajd și alte materiale organice similare. În timpul procesului de compostare, microorganismele descompun aceste materii organice în nutrienți valoroși, cum ar fi azotul, fosforul și potasiul.

Acest îngrășământ natural obținut prin compostare are multiple beneficii. Compostul îmbunătățește structura solului, crește capacitatea de reținere a apei, stimulează activitatea microbiană benefică, furnizează nutrienți plantelor și ajută la menținerea echilibrului pH-ului în sol. De asemenea, folosirea compostului în grădină reduce necesitatea de a utiliza îngrășăminte chimice și contribuie la reducerea cantității de deșeuri organice care ajung la gropile de gunoi.

Cum poți face compost acasă

Realizarea propriului compost poate părea dificilă pentru cei care se gândesc că au nevoie de aparate scumpe, sau de cunoştinţe în agricultură. Ei bine, nu este chiar așa. Îți poți face propriul compost chiar dacă locuiești într-un apartament la oraș și nu ai propria grădină.

Trebuie precizat că atunci când produci compost acasă folosind următoarea metodă, poți utiliza resturi de fructe și legume, coji de ouă, zaț de cafea, pliculețe de ceai și chiar tăieturi de la plantele de apartament. Toate acestea pot fi adăugate în compostul tău. Este important să ai în vedere că unele materiale mai rezistente, cum ar fi cojile de ananas, citricele și sâmburii de avocado, se descompun mai lent decât altele, conform Oddbox.co.uk.

Evită să adaugi grăsimi, carne, pește, ulei sau produse lactate. În cazul în care totuși dorești să faci compost din aceste alimente, poți încerca metoda foarte simplă a compostului Bokashi, însă va trebui să ai un spațiu exterior în care să îngropi compostul ulterior.De ce ai nevoie pentru a face compost

Pentru a produce compost în casă, ai nevoie de un recipient cu capac. Recipientul poate fi suficient de mic încât să încapă pe blatul de bucătărie, sau suficient de mare, în funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție și de cantitatea pe care vrei să o folosești. Un coș obișnuit sau o cutie de plastic cu capac închis sunt perfecte.

Mai ai nevoie de un spațiu în care să amplasezi coșul de compost, ar fi sub sub chiuvetă sau într-un colț mai retras al bucătăriei tale. De asemenea, e nevoie de un burghiu pentru a face găuri în coș, un sac mic de pământ de sol, dar și de materiale uscate, cum ar fi ziare vechi sau cartoane rupte de la rolele de hârtie igienică.

După ce ai făcut rost de materialele necesare, începe prin a face găuri în capacul recipientului. Acest lucru permite circulația aerului, ceea ce încurajează microorganismele să descompună resturile alimentare.

Pentru a evita musculițele de fructe, poți acoperi găurile cu un material permeabil, precum țesătura de cânepă. Pune un strat de pământ de sol în partea de jos a recipientului, după care adaugă un strat de ziare mărunțite și apoi adaugă resturile de bucătărie deasupra. Materialele uscate ajută la menținerea echilibrului între umed și uscat în compost și împiedică apariția unui miros neplăcut. Închide ermetic recipientul cu capacul și lasă-l să-și facă magia.

Adaugă resturile alimentare în coș pe măsură ce avansezi. Taie bucățile mai mari de alimente în bucăți mai mici, cu cât bucățile sunt mai mici, cu atât se vor descompune mai repede. Când adaugi resturi alimentare, trebuie să adaugi și materiale uscate, precum ziare mărunțite.

Ca regulă generală, ai nevoie de un echilibru bun între materiale uscate, bogate în carbon, precum ziare, bucăți de carton, frunze uscate, coji de ouă, filtre de cafea sau bucăți de lemn, și materiale verzi (resturile tale alimentare) care furnizează azot. Un compost sănătos trebuie să conțină mult mai mult carbon decât azot. O regulă simplă este să folosești o treime materiale verzi și două treimi materiale uscate.

Adaugă pulbere pentru sol și amestecă compostul o dată pe săptămână.

Timpul necesar pentru ca compostul să fie gata poate varia între 6 săptămâni și câteva luni, în funcție de dimensiunea coșului de compost. Va avea o culoare închisă și un miros pământos.

Un miros neplăcut nu este un semn bun! Adaugă mai multe materiale uscate bogate în carbon, precum ziare (menționate mai sus), pentru a echilibra materialele verzi și umede. De asemenea, poate fi necesar să faci mai multe găuri în capac.

Cum poate fi folosit compostul

Poți folosi compostul pentru a replanta resturile de legume pe care le ai în casă. Pentru a-l folosi, amestecă-l cu pământ obișnuit. Plantele care au rădăcini pot tolera mai mult compost decât semințele. Așadar, aici utilizează o parte compost și două părți pământ.

De asemenea, mai poți folosi compostul pentru a revigora plantele aflate în ghiveci. Îndepărtează câțiva centimetri din pământul din ghiveci și adaugă compostul. Poți face acest lucru și pentru plantele de apartament.

Din ce alimente se face compostul

Există o varietate de alimente care pot fi utilizate pentru a face compost. Iată câteva exemple:

Resturi de legume și fructe: bucățile de legume și fructe, cojile, semințele, cojile de cartofi, de mere, de pere etc.

Coji de ouă: cojile de ouă zdrobite adaugă calciu și alte minerale în compost.

Zaț de cafea și pliculețe de ceai: acestea pot fi adăugate în compost pentru a furniza azot și alte substanțe benefice.

Frunze și iarbă tăiată: acestea pot fi folosite pentru a adăuga material vegetal verde și umed în compost.

Paie și fân: aceste materiale uscate și fibroase sunt utile pentru menținerea echilibrului dintre umed și uscat în compost.

Resturi de pâine și cereale: bucățile mici de pâine sau cereale pot fi adăugate în compost, dar trebuie să fie utilizate cu moderare.

Coji de nuci: cojile de nuci, cum ar fi alune, migdale sau nuci, se pot descompune în compost.

Care sunt beneficiile compostului?

Compostul homemade are o mulțime de beneficii, potrivit Epa.gov. Iată câteva dintre acestea:

Reducerea deșeurilor alimentare

Compostul făcut în casă oferă o modalitate eficientă de a reduce cantitatea de deșeuri alimentare care ajung la gropile de gunoi. Prin compostarea resturilor de legume, fructe și alte materii organice în loc să le arunci, poți transforma aceste deșeuri într-un îngrășământ valoros.

Economisirea banilor

Prin producerea propriului compost, nu mai este nevoie să cumperi îngrășăminte comerciale. Acest lucru poate duce la economii semnificative pe termen lung.

Îmbunătățirea solului din grădină

Compostul făcut în casă este o sursă excelentă de substanțe nutritive pentru sol. Îl poți adăuga în grădină pentru a îmbunătăți fertilitatea solului, a hrăni plantele și a promova creșterea sănătoasă.

Reducerea necesității de îngrășăminte chimice

Utilizarea compostului făcut în casă poate reduce sau chiar elimina necesitatea utilizării îngrășămintelor chimice în grădină. Compostul furnizează o gamă completă de nutrienți și ajută la menținerea echilibrului natural al solului.

Protejarea mediului înconjurător

Prin compostarea resturilor de bucătărie acasă, contribui la reducerea impactului asupra mediului înconjurător. Se reduce cantitatea de deșeuri care trebuie transportate și eliminată în gropile de gunoi, iar îngrășămintele organice înlocuiesc îngrășămintele chimice poluante.

Sursa: stirileprotv.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare