Ziarul Unirea

„Schi Weekend”, pe pârtiile din Arieşeni şi Şureanu. Stratul de zăpadă măsoară peste 50 de cm

Weekend, zăpadă şi distracţie! Acestea sunt trei motive pentru iubitorii muntelui şi sporturilor de iarnă să iasă  în această perioadă din casă. La Arieşeni şi Şureanu stratul de zăpadă măsoară peste 50 de centimetri iar temperaturile variază între – 6 şi -1 grad Celsius. Nici de distracţie nu vor duce lipsă. La Şureanu se organizează în acest sfârşit de săptămână – „Serbările Zăpezii” (vezi programul aici), iar cei care vor fi prezenţi pe pârtie vor avea parte de concerte, foc de tabără, foc de artificii şi multe alte surprize. De asemenea, vor putea participa la concursuri precum: trasul cu frânghia pe zăpadă, concurs cu obiecte neomologate, bătaie cu zăpadă, etc.

Iată  informaţiile despre starea actuală a pârtiilor de schi din Arieşeni şi Şureanu, transmise de Serviciul Turism din cadrul Consiliului Judeţean Alba:

ELIT

Domeniul Schiabil Şureanu
Pârtii: 9, lungime totală 10 km
Altitudine maximă: 2.010 m

Acces: Sebeş – Şugag – lacul Oaşa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oaşa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Şureanu (DJ 704). Distanţă faţă de Sebeş: 82 km, care pot fi parcurşi în aproximativ 2 h.
Starea drumului: singura porţiune de drum care pune unele probleme de accesibilitate şoferilor e cea care încheie drumul înspre Domeniul Schiabil Şureanu, şi anume tronsonul dintre barajul Oaşa şi pârtii (DJ 704), pe o lungime de 18 km. Drumul prezintă unele porţiuni de carosabil accidentat şi îngust. Totuşi, e accesibil oricărui tip de autovehicul, fiind obligatorii anvelopele de iarnă şi lanţurile pentru roţi, date fiind ninsorile abundente care urmează.
Pârtii şi strat de zăpadă: având în vedere Serbările Zăpezii care vor avea loc la Şureanu, toate cele 9 pârtii vor fi funcţionale (A_1, A_2, A_3, C_1, C_2, C_3, C_4, S_1, S_2). Stratul de zăpadă măsoară, acum, aproximativ 60 cm grosime. În continuare predomină zăpada de tip powder, ideală pentru freeride şi snowboard.
Meteo şi vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (www.freemeteo.com), la Şureanu va ninge slab vineri, sâmbătă şi duminică. Temperaturile se vor încadra între -6 şi -2 grade Celsius. La altitudini de peste 1.900, vântul va sufla cu putere. Important e faptul că stratul de zăpadă este mai mult decât suficient şi va creşte în continuare, fiind ideal pentru orice tip de alunecare pe pârtie. Cât despre vizibilitatea pe pârtie, aceasta va fi limitată de norii care vor acoperi muntele, în timpul ninsorilor.
Instalaţii de cablu: telescaunul şi cele două teleschiuri vor funcţiona în regim normal, de marţi până Duminică, între orele 10.00 – 17.00. În cazul în care viteza vântului va depăşi 60 km / oră, telescaunul va fi oprit.
Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; instructor de schi în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; instructori de schi & snowboard la baza pârtiilor; centru de închirieri schiuri & snowboards în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; centru de închirieri schiuri la baza pârtiilor; trei afterski-uri la baza pârtiilor; unităţi de cazare la Oaşa, în Luncile Prigoanei şi în Poarta Raiului.
Sfatul Serviciului Turism pentru acest weekend: respectaţi-vă reciproc pe pârtie şi reduceţi viteza când vă deplasaţi pe lângă grupurile de elevi care se află în timpul lecţiilor de schi/snowboard. De asemenea, cereţi şi respectaţi sfatul instructorilor de schi ori de câte ori aveţi nevoie pentru o bună coborâre pe pârtie. Evitaţi vitezele mari şi folosiţi echipamentele de protecţie (cască, apărători etc.). Evitaţi săriturile la trambulina instalată pe pârtia C_2, dacă nu aveţi un control deplin asupra alunecării. Nu vă aventuraţi în alte zone alpine pentru freeride, în condiţii de vizibilitate redusă, întrucât la Şureanu există şanse reale de rătăcire.
Eveniment special: în acest weekend (15-17 februarie 2013) vor avea loc, la Şureanu, Serbările Zăpezii (ediţia a II-a).

Arieşeni, staţiunea Vârtop
Pârtii:2, lungime totală 1,5 km
Altitudine maximă: 1.400 m

ADEZIUNE PLUS ALBA

Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieşeni (DN 75). Distanţă faţă de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurşi în aproximativ 2 h 30 min.
Drum: este accesibil oricărui tip de autovehicul.
Pârtii şi strat de zăpadă: stratul de zăpadă atinge aproximativ 50 cm, fiind foarte potrivit pentru practicarea sporturilor de iarnă. Ambele pârtii (Vârtop 1 şi Vârtop 2) sunt funcţionale şi sunt dotate cu instalaţii de nocturnă. De asemenea, zonele exterioare pârtiilor, pot fi folosite pentru freeride, având în vedere că acolo predomină zăpada de tip powder.
Meteo şi vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (www.freemeteo.com), la Arieşeni va ninge slab vineri, sâmbătă şi Duminică. Temperaturile se vor încadra, în weekend, între -5 şi -1 grad Celsius. Vizibilitatea pe pârtie va fi limitată, în funcţie de intensitatea precipitaţiilor.
Instalaţii de cablu: cele două teleschiuri funcţionează în regim normal, de marţi până Duminică, între orele 09.00 – 17.00.
Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; şcoală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & snowboards la baza pârtiilor; restaurante şi unităţi de cazare la baza pârtiilor şi în staţiune.
Sfatul Serviciului Turism pentru acest weekend: la Arieşeni, pârtiile sunt de obicei aglomerate. Evitaţi vitezele mari şi alunecarea fără a efectua ocoliri, în special în zona de sosire. Folosiţi echipament adecvat pentru sporturile de iarnă (cască, apărători, armuri pentru coloana vertebrală etc.) şi nu consumaţi în exces băuturi alcoolice, în special înainte de a coborî pe pârtie.

Alexandra MATEȘ

Email: ale_mates@yahoo.com
Tel: 0722.661.325

Te-ar putea interesa și:

Haos la Ministerul Sănătății: Un angajat a trimis spitalelor o somație greșită privind vaccinarea

Haos la Ministerul Sănătății după ce un angajat a trimis spitalelor o somație greșită privind vaccinarea. La câteva ore după… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Liderii USR PLUS vor cere SCHIMBAREA premierului Florin Cîțu, în ședința de luni. Declarațiile lui Iulian Bulai

Iulian Bulai a declarat, sâmbătă, la Digi24, că liderii USR PLUS, Dan Barna și Dacian Cioloș, vor merge luni la… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIOLENȚELE din SUA: Primul polițist DECEDAT la protestele de la Washington. Bilanțul ajunge la 5 MORȚI

Brian D. Sicknick a fost rănit miercuri, într-o confruntare cu protestatarii, şi a revenit la biroul diviziei, unde i s-a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Restricții mai DURE de intrat în Marea Britanie. Prezentarea testului COVID negativ și carantinarea, necesare

Începând cu săptămâna viitoare, este nevoie de prezentarea unui test COVID negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

INFOTRAFIC: Restricții de circulație, vineri, pe Valea Oltului, pentru decolmatarea șanțurilor de aluviuni . Recomandări pentru șoferi

Traficul se va desfășura dirijat, vineri, 8 ianuarie, pe Valea Oltului, DN7 Râmnicu Vâlcea – Sibiu, între kilometrii 227 și… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Simulările pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat vor avea loc și în acest an! Ministerul Educației: „Din simulări va rezulta nivelul cunoștințelor elevilor”

Anunțul a fost făcut de Ministerul Educației, iar președintele Consiliului Național al Elevilor a declarat că propunerea acceptată de Minister… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Unii patroni anunță că nu îi vor primi la muncă pe cei nevaccinați. 5 milioane de angajați își așteaptă rândul la vaccinare

Angajatorii sunt cei care îi înscriu pe liste pe angajați, 5 milioane dintre aceștia își așteaptă rândul la vaccinare. Romania… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

4 Comentarii

gelu 17 februarie 2013 at 18:46

pe facebook pe contul ‘domeniului schiabil sureanu’ nu este pusa nici-o poza de la ‘serbarile zapezilor’…sunt convin ca au fost atat de putini turisti incat le-a fost jena sa mai puie poze…daca luni in ziarul Unirea nu este niciun subiect pe temaserbarile sapezii e clar…

pt gelu 17 februarie 2013 at 19:56

Gelucule, au fost in jur de 500 oameni si sambata si duminica. Mai mult de 5 min nu ai stat la coada nici la teleschi nici la telescaun. Unii prefera 2000 oameni pe 1,5 km si cozi de 30min sau 3h ca pe Valea Prahovei. Eu chiar daca drumul de la Oasa la Sureanu este mai greu, prefer linistea si neaglomeratia de la Sureanu. Cand se va face drumul va incepe sa apara si cocalarimea. Avantaje si dezavatantaza!

gelu 17 februarie 2013 at 21:59

sincer nu vreau sa schiez pe acceasi partie cu tine.
imi dau seama dupa limbaj cata minte ai.
cocalarimea…auzi de ce nu pot unii sa doarma noaptea.

pt gelu 17 februarie 2013 at 22:24

Atunci, daca ai tu ma multa minte, fa-ti propria partie, parcheaza-ti masina la baza ei, umple-o de PET-uri si seminte si schiaza tu cu prietenii tai Guta si Salam. C-asa te simti tu bine.. in haita.

Comentariile sunt oprite