Rămâi conectat

Actualitate

„Schi Weekend”, pe pârtiile din Arieşeni şi Şureanu. Stratul de zăpadă măsoară peste 50 de cm

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Weekend, zăpadă şi distracţie! Acestea sunt trei motive pentru iubitorii muntelui şi sporturilor de iarnă să iasă  în această perioadă din casă. La Arieşeni şi Şureanu stratul de zăpadă măsoară peste 50 de centimetri iar temperaturile variază între – 6 şi -1 grad Celsius. Nici de distracţie nu vor duce lipsă. La Şureanu se organizează în acest sfârşit de săptămână – „Serbările Zăpezii” (vezi programul aici), iar cei care vor fi prezenţi pe pârtie vor avea parte de concerte, foc de tabără, foc de artificii şi multe alte surprize. De asemenea, vor putea participa la concursuri precum: trasul cu frânghia pe zăpadă, concurs cu obiecte neomologate, bătaie cu zăpadă, etc.

Iată  informaţiile despre starea actuală a pârtiilor de schi din Arieşeni şi Şureanu, transmise de Serviciul Turism din cadrul Consiliului Judeţean Alba:

Domeniul Schiabil Şureanu
Pârtii: 9, lungime totală 10 km
Altitudine maximă: 2.010 m

Acces: Sebeş – Şugag – lacul Oaşa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oaşa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Şureanu (DJ 704). Distanţă faţă de Sebeş: 82 km, care pot fi parcurşi în aproximativ 2 h.
Starea drumului: singura porţiune de drum care pune unele probleme de accesibilitate şoferilor e cea care încheie drumul înspre Domeniul Schiabil Şureanu, şi anume tronsonul dintre barajul Oaşa şi pârtii (DJ 704), pe o lungime de 18 km. Drumul prezintă unele porţiuni de carosabil accidentat şi îngust. Totuşi, e accesibil oricărui tip de autovehicul, fiind obligatorii anvelopele de iarnă şi lanţurile pentru roţi, date fiind ninsorile abundente care urmează.
Pârtii şi strat de zăpadă: având în vedere Serbările Zăpezii care vor avea loc la Şureanu, toate cele 9 pârtii vor fi funcţionale (A_1, A_2, A_3, C_1, C_2, C_3, C_4, S_1, S_2). Stratul de zăpadă măsoară, acum, aproximativ 60 cm grosime. În continuare predomină zăpada de tip powder, ideală pentru freeride şi snowboard.
Meteo şi vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (www.freemeteo.com), la Şureanu va ninge slab vineri, sâmbătă şi duminică. Temperaturile se vor încadra între -6 şi -2 grade Celsius. La altitudini de peste 1.900, vântul va sufla cu putere. Important e faptul că stratul de zăpadă este mai mult decât suficient şi va creşte în continuare, fiind ideal pentru orice tip de alunecare pe pârtie. Cât despre vizibilitatea pe pârtie, aceasta va fi limitată de norii care vor acoperi muntele, în timpul ninsorilor.
Instalaţii de cablu: telescaunul şi cele două teleschiuri vor funcţiona în regim normal, de marţi până Duminică, între orele 10.00 – 17.00. În cazul în care viteza vântului va depăşi 60 km / oră, telescaunul va fi oprit.
Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; instructor de schi în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; instructori de schi & snowboard la baza pârtiilor; centru de închirieri schiuri & snowboards în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; centru de închirieri schiuri la baza pârtiilor; trei afterski-uri la baza pârtiilor; unităţi de cazare la Oaşa, în Luncile Prigoanei şi în Poarta Raiului.
Sfatul Serviciului Turism pentru acest weekend: respectaţi-vă reciproc pe pârtie şi reduceţi viteza când vă deplasaţi pe lângă grupurile de elevi care se află în timpul lecţiilor de schi/snowboard. De asemenea, cereţi şi respectaţi sfatul instructorilor de schi ori de câte ori aveţi nevoie pentru o bună coborâre pe pârtie. Evitaţi vitezele mari şi folosiţi echipamentele de protecţie (cască, apărători etc.). Evitaţi săriturile la trambulina instalată pe pârtia C_2, dacă nu aveţi un control deplin asupra alunecării. Nu vă aventuraţi în alte zone alpine pentru freeride, în condiţii de vizibilitate redusă, întrucât la Şureanu există şanse reale de rătăcire.
Eveniment special: în acest weekend (15-17 februarie 2013) vor avea loc, la Şureanu, Serbările Zăpezii (ediţia a II-a).

Arieşeni, staţiunea Vârtop
Pârtii:2, lungime totală 1,5 km
Altitudine maximă: 1.400 m

Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieşeni (DN 75). Distanţă faţă de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurşi în aproximativ 2 h 30 min.
Drum: este accesibil oricărui tip de autovehicul.
Pârtii şi strat de zăpadă: stratul de zăpadă atinge aproximativ 50 cm, fiind foarte potrivit pentru practicarea sporturilor de iarnă. Ambele pârtii (Vârtop 1 şi Vârtop 2) sunt funcţionale şi sunt dotate cu instalaţii de nocturnă. De asemenea, zonele exterioare pârtiilor, pot fi folosite pentru freeride, având în vedere că acolo predomină zăpada de tip powder.
Meteo şi vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (www.freemeteo.com), la Arieşeni va ninge slab vineri, sâmbătă şi Duminică. Temperaturile se vor încadra, în weekend, între -5 şi -1 grad Celsius. Vizibilitatea pe pârtie va fi limitată, în funcţie de intensitatea precipitaţiilor.
Instalaţii de cablu: cele două teleschiuri funcţionează în regim normal, de marţi până Duminică, între orele 09.00 – 17.00.
Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; şcoală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & snowboards la baza pârtiilor; restaurante şi unităţi de cazare la baza pârtiilor şi în staţiune.
Sfatul Serviciului Turism pentru acest weekend: la Arieşeni, pârtiile sunt de obicei aglomerate. Evitaţi vitezele mari şi alunecarea fără a efectua ocoliri, în special în zona de sosire. Folosiţi echipament adecvat pentru sporturile de iarnă (cască, apărători, armuri pentru coloana vertebrală etc.) şi nu consumaţi în exces băuturi alcoolice, în special înainte de a coborî pe pârtie.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vagoane suplimentare la unele trenuri în minivacanța de 1 Mai și Paști 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Vagoane suplimentare la unele trenuri în minivacanța de 1 Mai și Paști 2024 Din cele 20 de trenuri introduse temporar spre litoral, niciunul nu oprește în județul Alba *Călătoria cu trenurile CFR de la Oradea la Mangalia, lungă „cât o zi de post”! În perioada 30 aprilie/1 mai – 6/7 mai, cu prilejul minivacanței de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea