Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Schemă de sprijin pentru dezvoltarea producției interne de materiale de construcții, publicată în Monitorul Oficial. Câți bani se vor aloca

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Schemă de sprijin pentru dezvoltarea producției interne de materiale de construcții, publicată în Monitorul Oficial. Câți bani se vor aloca

O schemă de sprijin financiar a producției interne de produse și materiale de construcții din România urmează să intre în vigoare, după ce a fost aprobată printr-o Ordonanță de Urgență și publicată în Monitorul Oficial. Proiectele care aduc un element inovatic în acest domeniu au prioritate.

Potrivit unui comunicat al ME, schema de ajutor de stat vizează susţinerea financiară a investiţiilor private pentru înfiinţarea şi/sau dezvoltarea capacităţilor de producţie pentru produse şi materiale de construcţii. Finanţarea va contribui la echilibrarea balanţei comerciale şi la dezvoltarea de noi capacităţi de producţie în zonele defavorizate.

Prin intermediul acestor finanțări este sprijinită, totodată, și achiziţia de licenţe şi de brevete, fiind stimulată proprietatea intelectuală, astfel încât constructorii români să fie mai implicaţi în partea de cercetare-dezvoltare pe materiale noi, cu un ciclu de producţie integrat în economia circulară, materiale verzi, sustenabile conforme cu noile cerinţe ale Comisiei Europene.

Câți bani se vor aloca și când

Schema de ajutor de stat este multianuală, iar acordarea ajutoarelor de stat se realizează cu încadrarea în creditele de angajament pentru perioada 2023-2026 şi creditele bugetare pentru perioada 2024 – 2026, aprobate prin legile bugetare anuale. Bugetul alocat pentru anul 2023 este de aproximativ 150 de milioane de euro.

„Ajutorul financiar va fi acordat pentru investiţii iniţiale şi pentru investiţii iniţiale pentru o nouă activitate economică”, se arată în comunicat, scrie Agerpres.

Susţinerea financiară a tipurilor de investiţii menţionate anterior constă în acordarea de ajutor regional nerambursabil, în valoare de maximum 50 de milioane de euro, reprezentând 75% din valoarea investiţiei, în acord cu Harta Regională a României (intensitatea maximă a ajutorului de stat pe judeţe).

Sub ce condiții vor fi alocate aceste fonduri

Beneficiarii trebuie să asigure o contribuţie financiară de cel puţin 25% din costurile eligibile totale ale proiectului de investiţie, din resurse proprii, sub o formă care să nu facă obiectul niciunui alt ajutor public.

„Criteriile de eligibilitate sunt detaliate în textul ordonanţei, iar codurile CAEN eligibile sunt anexă la acesta. Mecanismul de plată al ajutorului de stat urmează să fie stabilit prin Ghidul solicitantului”, se mai precizează în document.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

RMGC propune noi revendicări în România: se concentrează pe două inițiative cheie. Situația de la Roșia Montană.

Bogdan Ilea

Publicat

în

RMGC propune noi revendicări în România: se concentrează pe două inițiative cheie. Situația de la Roșia Montană Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), compania care administrează proiectul minier aurifer de la Roşia Montană, a cerut Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) să extindă licența de exploatare a zonei auro-argintifere pentru un termen suplimentar de cinci ani. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea