Rămâi conectat

Ştirea zilei

Scandalul traseelor pentru transportul de călători. Consiliul Județean Alba a câștigat procesul cu firma Arion Trans SRL care a solicitat daune de aproape 3 milioane de lei

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Decizia pronunțată la Curtea de Apel Cluj-Napoca în 8 martie 2018 este definitivă și executorie. Arion Trans a cerut daune interese compensatorii de 1.370.166 de lei și daune morale în valoare de 30.000 de euro

Consiliul Judeţean Alba a scăpat de al doilea proces privind daunele compensatorii solicitate de firmele care au pierdut licitația referitoare la atribuirea unor trasee de transport călători în urmă cu aproape 10 ani. Curtea de Apel Cluj-Napoca a decis joi, 8 martie 2018, să respingă acțiunea firmei Arion Trans SRL pe motiv că aceasta este prescrisă.

”Admite recursul principal formulat de recurenta-reclamantă Arion Trans SRL şi recursurile incidente formulate de intimaţii pârâţi Județul Alba şi Consiliul Județean Alba împotriva sentinţei civile nr. 391/25.01.2017 şi a încheierilor pronunţate în 7.03.2014, 5.12.2014, 23.01.2015, 23.12.2015 şi 9.03.2016 de Tribunalul Cluj în dosarul nr. 8538/117/2013 pe care le casează în întregime, cu excepţia încheierii din 7.03.2014 pe care o casează în parte în ceea ce priveşte soluţia dată excepţiei prescripţiei dreptului material la acţiune şi, rejudecând, admite excepţia prescripţiei dreptului material la acţiune invocată de pârâtul Județul Alba şi, în consecinţă, respinge ca prescrisă acţiunea formulată de Arion Trans SRL în contradictoriu cu pârâţii Județul Alba şi Consiliul Județean Alba. Respinge excepţia nulităţii raportului de expertiză. Încuviinţează onorariul definitiv în cuantum de 10.000 de lei pentru expert CM şi respinge restul pretenţiilor expertului cu acest titlu. Obligă reclamanta Arion Trans SRL la plata către expert CM a diferenţei de onorariu de 8.500 de lei. Decizia este definitivă şi executorie. Pronunţată în şedinţă publică azi, 8.03.2018”, se afirmă în minuta sentinței publicată pe portalul Curții de Apel.

Firma Arion Trans SRL a solicitat Consiliului Județean Alba daune de 1.370.166 de lei reprezentând daune interese compensatorii la nivelul beneficiului nerealizat pentru perioada 2008 – 2013, actualizate cu indicele de inflație și dobânda legală aferentă, respectiv 30.000 de euro, echivalent în lei, la cursul de BNR din ziua plății, reprezentând daune morale. La instanța de fond, Tribunalul Cluj, cererea firmei private a fost, de asemenea, respinsă, motivul fiind acela că prin sentința civilă din 2012 a Tribunalului Cluj, rămasă definitivă în 2013, ”reclamanta nu a fost declarată câștigătoare a licitației ci s-a dispus obligarea Consiliul Județean Alba să reia procedura de atribuire pentru traseele 053 – 054 de la ultimul act valabil”. ”Reclamanta nu a avut, prin urmare, un drept sau un interes prin vătămarea căruia să i se producă prejudiciul invocat, doar un drept de a participa la licitație. Reclamanta nu se poate prevala de sentința civilă menționată în formularea cererii de despăgubiri, doar poate solicita, așa cum a și făcut deja, executarea sentinței, respectiv reluarea procedurii de atribuire”, a precizat Tribunalul Cluj în motivarea deciziei de respingere a acțiunii.

Pe rolul Curții de Apel se mai află un ultim proces cu obiect similar, reclamantă fiind societatea Man Tours SRL, care a formulat pretenții de circa 8,1 milioane de lei. O hotărâre definitivă urmează să fie pronunțată în perioada următoare, probabil, tot de respingere, în condițiile în care aceeași decizie a fost stabilită în aprilie 2016 și la Tribunalul Cluj.
Consiliul Județean Alba a fost obligat, în primul proces cu acest obiect, finalizat în ianuarie 2018, să achite suma de 1,7 milioane de lei către societatea Transgilyen SRL reprezentând contravaloare beneficiului nerealizat aferent perioadei august 2008 – aprilie 2013. În 2015 și 2016, administrația juețeană a mai plătit către societățile Man Tours SRL şi Arion Trans SRL despăgubiri totale de circa 270.000 de lei pentru nepunerea în executarea a deciziei definitive din anul 2013.

De asemenea, în martie 2017, Consiliul Judeţean Alba a câştigat definitiv un alt proces cu societatea Transgilyen SRL, care a solicitat anularea unei hotărâri din 2012 prin care s-a adoptat regulamentul şi caietul de sarcini aferente programului de transport călători pentru perioada 2013 – 2019. Decizia pronunţată la Curtea de Apel Cluj permitea CJ Alba să înceapă demersurile privind organizarea unei noi licitaţii de atribuire a traseelor de transport public. Acest lucru nu s-a întâmplat încă pentru că actul normativ care reglementează procedura la nivel naţional a fost suspendat în justiţie într-un proces prin care se solicită anularea acestuia.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO FOTO: Antrenament de „parkour” pe drumul roman Via Principalis din cetate. Bărbat filmat în timp ce sărea pe monumentele istorice

Unirea Ziarul

Publicat

în

VIDEO FOTO: Antrenament de „parkour” pe drumul roman Via Principalis din cetate. Bărbat filmat în timp ce sărea pe monumentele istorice Un bărbat a fost filmat în dimineața zilei de 20 aprilie în timp ce își perfecționa săriturile, chiar pe monumentele istorice, mai exact drumul roman Via Principalis, din cetatea Alba Iulia. În filmare se […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea