Rămâi conectat

Actualitate

Sars-Cov-2 se răspândește cel mai mult în restaurante, săli de sport și baruri – STUDIU american

Ioana Oprean

Publicat

în

Un studiu publicat în revista Nature care a analizat circulația a 98 de milioane de oameni din zece orașe americane, a stabilit că locurile cu cel mai mare risc de a deveni focare Covid sunt restaurantele, sălile de sport și cafenelele.

Locurile cu cel mai mare risc de a deveni focare Covid sunt restaurantele, sălile de sport și cafenelele: reiese dintr-un studiu american care a analizat datele a 98 de milioane de telefoane mobile timp de două luni în principalele orașe ale Statelor Unite, dezvoltând un model epidemiologic privind răspândirea coronavirusului, scrie Corriere della Sera.

Studiul a fost lansat înaintea publicării de către revista științifică Nature.

Chiar miercuri, guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, a ordonat suspendarea activităților la 22:00 pentru restaurante și baruri și închiderea timpurie a sălilor de sport.

Conform Nature, cercetătorii – oameni de știință de la Universitatea Stanford, Universitatea Northwestern din Chicago și Centrul de Cercetări Cambridge din Microsoft – au folosit o cantitate uriașă de date anonimizate, colectate în timpul primului val al epidemiei (timp de două luni, începând din martie) în 10 dintre cele mai mari orașe din Statele Unite, inclusiv Chicago, Illinois, New York și Philadelphia, Pennsylvania. Apoi, au cartografiat mișcările din oră în oră a 98 de milioane de telefoane mobile între diferite „puncte de interes”, precum restaurante, biserici, săli de sport, hoteluri, magazine auto și magazine de articole sportive din 57.000 de cartiere. Cercetătorii au folosit apoi datele pentru a dezvolta modele de răspândire a infecțiilor și le-au comparat cu datele reale despre răspândirea virusului.

De exemplu, atunci când au comparat creșterea numărului de infecții în cartierele din Chicago între 8 martie și 15 aprilie cu cifrele reale din luna următoare, au văzut că „modelul a prezis cu precizie numărul de cazuri confirmate”.

Analizele arată, scriu cercetătorii, că „o mică minoritate de puncte de interes sunt responsabile pentru o mare majoritate a infecțiilor”. Locurile publice care, conform acestor modele, au condus la o creștere mai mare a infecțiilor în zonele examinate sunt restaurantele cu capacitate maximă, urmate de sălile de sport, cafenele, hoteluri și moteluri.

Cu toate acestea, prin limitarea prezenței în restaurante la 20% din capacitatea lor maximă – susțin cercetătorii – infecțiile ar fi reduse cu peste 80%. Modelul explică, de asemenea, de ce cartierele sărace din orașele americane sunt cele cu cele mai mari rate de contaminări: locuitorii lor au rareori ocazia să lucreze de acasă, să se mute mai mult și să meargă la magazine mai aglomerate decât în ​​alte zone. În cele două luni, magazinele alimentare din cele mai sărace cartiere au avut în medie 59% mai mulți vizitatori pe oră pe metru pătrat.

În cazul în care studiul publicat de Nature va fi confirmat, ar putea oferi informații utile cu privire la ce activități să rămână închise și care să rămână deschise, limitând daunele aduse economiei.

Sursa: stiritvr.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

21 decembrie | Solstițiul de iarnă 2025: Ziua care marchează începutul iernii astronomice și cea mai lungă noapte din an

Ioana Oprean

Publicat

în

21 decembrie | Solstițiul de iarnă 2025: Ziua care marchează începutul iernii astronomice și cea mai lungă noapte din an Ziua de duminică, 21 decembrie 2025, marchează solstiţiul de iarnă, momentul astronomic care anunţă oficial începutul iernii şi aduce cea mai scurtă zi din an. Este ziua în care durata luminii naturale ajunge la minimum, […]

Citește mai mult

Actualitate

TVA rămâne la nivelul de 11% pentru HORECA: Guvernul a decis să păstreze cota redusă (surse)

Ioana Oprean

Publicat

în

TVA rămâne la nivelul de 11% pentru HORECA: Guvernul a decis să păstreze cota redusă (surse) Sectorul HoReCa primește o gură de aer, după ce Guvernul ar fi decis să păstreze TVA-ul la nivelul de 11%. Potrivit unor surse guvernamentale, cota redusă de TVA aplicată hotelurilor, restaurantelor și serviciilor de catering va fi menținută la […]

Citește mai mult

Actualitate

CFR Călători suplimentează cu vagoane trenurile, în perioada sărbătorilor de iarnă: ,,Traficul de pasageri va fi monitorizat permanent”

Bogdan Ilea

Publicat

în

CFR Călători suplimentează cu vagoane trenurile, în perioada sărbătorilor de iarnă: ,,Traficul de pasageri va fi monitorizat permanent” CFR Călători își mărește capacitatea de transport în perioada sărbătorilor de iarnă pentru a face față traficului intens de pasageri. Trenurile de pe rutele cele mai solicitate vor fi suplimentate cu vagoane.  CFR Călători anunță că, în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea