Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Salariul primit de un muncitor din Sri Lanka, după 5 ani în România. Patron: „Românii au început să dea chix, te lasă în jumătatea zilei, pleacă de la muncă”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Salariul primit de un muncitor din Sri Lanka, după 5 ani în România. Patron: „Românii au început să dea chix, te lasă în jumătatea zilei, pleacă de la muncă”

România este aleasă ca destinație pentru tot mai mulți muncitori asitici. Aceștia lucrează ore suplimentare, de sărbători, în zilele de weekend și uneori câștigă chiar mai bine decât românii.

Ne servesc la mese, ne păzesc copiii la locurile de joacă şi ne construiesc casele. Sunt tot mai mulţi pe stradă, în metrou, peste tot în jurul nostru. România s-a transformat în ţara tuturor posibilităţilor pentru asiatici.

Muncitor din Sri Lanka: “Cred că România e cea mai bună. Iau 4.000 de lei salariu, am masa şi cazarea asigurate. Îmi place.”

Harshana e de 5 ani în România şi nici că se gândeşte să se întoarcă în Sri Lanka. De două săptămâni, şi-a adus aici soţia şi fiul. A învăţat limba română şi a aplicat pentru rezidenţă permanentă. Este unul dintre cei 70 de angajaţi asiatici care lucrează la o firmă de producţie a cărnii. Primeşte 3 mese pe zi, cazare, iar angajatorul a adus un bucătar special, care să gătească mâncare srilankeză pentru el şi colegii săi.

Director HR: “Ca orice angajator, mai ales în zona de producţie, am apelat la forţa de muncă din străinătate, asiatici, pentru că sunt cei mai la îndemână.”

De ce preferă patronii muncitorii asiatici

Mulţi au studii superioare, dar preferă să pornească de la munci necalificate, plătite dublu la noi faţă de ce ar primi în ţările lor. Avantaje sunt de ambele părţi. Manis e nepalez şi lucrează de 4 ani în aceeaşi şaormerie.

Manis: “2-3 luni a fost greu, cu limba, aia aia şi pe urmă am învăţat de la colegi şi e mai uşor acum.”

Cristian Duman, patron shaormerie: “Nepalezul îţi dă garanţie că vine la muncă, munceşte, e serios, devotat şi chiar se implică. Românii au început să dea chix, te lasă în jumătatea zilei, pleacă de la muncă.”

O ordonanţă de urgenţă din octombrie 2022 le interzice muncitorilor străini să părăsească în primul an locul de muncă unde au contract şi să se reangajeze în altă parte, fără acordul scris al angajatorului. O formă de protecţie pentru patronii români.

România a pornit de la 7.000 de muncitori în 2018, apoi am crescut treptat la 50.000 în 2021, iar anul trecut a fost aprobat un contingent de 100.000 de oameni. Patronatele vor şi mai mulţi. Trendul însă a început să îi deranjeze pe români.

Director HR: “Sunt plătiti mai bine decat românii pentru că muncesc mai mult decât românii. Ei sunt mult mai disponibili decât românii. Sunt străini care dacă legea ar permite, ar munci 25 de ore pe zi.”

În primele trei luni ale acestui an, restaurantele cu specific asiatic din Bucureşti au deschis peste 200 de noi locaţii, pentru a acoperi cererea celor aproximativ 100.000 de lucrători din Asia care muncesc în România.

FOTO: arhiva


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Program special al Poștei Române în minivacanța de 1 Mai și de Paști. Poștașii vor distribui pensiile aferente lunii mai începând din Joia Mare

Unirea Ziarul

Publicat

în

Program special al Poștei Române în minivacanța de 1 Mai și de Paști. Poștașii vor distribui pensiile aferente lunii mai începând din Joia Mare Compania Națională Poşta Română va modifica programul de lucru al subunităţilor poştale pentru minivacanța de 1 Mai și Paștele ortodox. Astfel, miercuri, 1 Mai, „Ziua Internațională a Muncii”, toate subunităţile poştale […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea