Rămâi conectat

Actualitate

S-a VOTAT contractarea unui împrumut de peste 73 de milioane de lei, pentru municipiul Sebeș: Ședință de Consiliu Local, încheiată cu părăsirea sălii de mai mulți consilieri

URSALEȘ Iulian

Publicat

în

S-a VOTAT contractarea unui împrumut de peste 73 de milioane de lei, pentru municipiul Sebeș: Ședință de Consiliu Local, încheiată cu părăsirea sălii de mai mulți consilieri

Ședința de Consiliu Local al municipiului Sebeș de astăzi, 22 noiembrie, s-a desfășurat într-o atmosferă mai încordată pentru consilierii locali, din cauza unui proiect de hotărâre.

Mai exact, proiectul privind aprobarea contractării unei finanțări rambursabile interne/externe în valoare de maxim 73.526.175,67 lei, necesară pentru finanțarea mai multor proiecte din oraș, i-a împărțit pe aleși în mai multe tabere.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, conform aceluiași document, pentru a putea efectua aceste lucrări de investiții într-un termen scurt, se identifică posibilitatea contractării unui împrumut cu o valoare de maximum 73.526.175,67 Iei, cu o maturitate de maximum 12 ani.

Contractarea unui împrumut pe termen lung asigură accelerarea dezvoltării locale. Proiectele de investiții prioritare vor fi realizate în avans, iar investiția va aduce beneficii în scurt timp comunității locale.

Rambursarea capitalului împrumutat în rate egale pe perioada de maturitate va consacra echitatea între generații, respectiv principiul conform căruia „cei care beneficiază de un proiect trebuie să plătească pentru el”.

Prin utilizarea unei linii de finanțare cu trageri multiple pot fi realizate reduceri semnificative ale costurilor de finanțare. Astfel, instrumentul financiar propus comportă costuri reduse față de costurile implicate de un credit bancar obișnuit.

Contactat de ziarulunirea.ro, președintele organizației municipale PSD Sebeș, Radu Cristian, a declarat că s-a urmărit adoptarea unui amendament, inițiat de consilierii locali social-democrați, prin care se solicită amânarea votului asupra acestei hotărâri, în vederea organizării unei dezbateri publice, împreună cu locuitorii din Sebeș, asupra acestei decizii.

„Ei sunt singurii care ne pot solicita contractarea unui asemenea credit”, a mai transmis Radu Cristian, pentru ziarulunirea.ro.

În cadrul ședinței de Consiliu Local de astăzi, consilierii locali PSD Sebeș au părăsit sala în semn de protest, după ce amendamentul propus de aceștia ar fi fost refuzat de a fi supus la vot.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Ritmul de îmbătrânire a populației României este accelerat: La fiecare 100 de tineri sunt 124 de persoane de peste 65 de ani

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ritmul de îmbătrânire a populației României este accelerat: La fiecare 100 de tineri sunt 124 de persoane de peste 65 de ani

Ritmul cu care populația României îmbătrânește este unul accelerat. Pentru fiecare 100 de tineri sunt 124 de persoane cu vârsta de peste 65 de ani. Acest lucru înseamnă o presiune tot mai mare pe sistemul sanitar, fiind nevoie urgentă de programe de prevenție și de monitorizare a bolilor cronice, avertizează specialiștii.

În satul Punga din județul Buzău, cel mai tânăr locuitor are 55 de ani. Cei mai mulți sunt însă foarte în vârstă.

Elit - Gustul Desăvârșit

Satul buzoian nu e o excepție, dimpotrivă. Ritmul în care îmbătrânește populația României este tot mai accelerat.

Anul trecut, la fiecare 100 de tineri cu vârsta sub 15 ani erau deja 124 de persoane trecute de 65 de ani.

Cu cât numărul vârstnicilor crește, cu atât sunt mai multe boli care trebuie tratate. Însă sistemul sanitar nu ţine pasul cu nevoile acestor oameni.

Numărul spitalelor a scăzut constant în ultimii ani. Au rămas doar 527. La fel s-a întâmplat și cu policlinicile. Numai 85 mai sunt acum în toată țara. Și medici de familie sunt din ce în ce mai puțini.

În comuna buzoiană Vânători, de exemplu, un singur medic și un singur asistent medical au grijă de localnicii din 20 de sate. Fac tot ce pot, dar sunt depăşiţi.

Așa se explică și de ce în România mor de două ori mai mulți oameni de boli care ar fi putut fi tratate decât se întâmplă în Uniunea Europeană.

Deși bugetul Ministerului Sănătății a crescut în ultimii ani, România rămâne una dintre ţările europene care alocă cei mai puțini bani pentru sistemul sanitar.

Sursa: stiri.tvr.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

„Bunăstare”. Ministrul Finanțelor Publice anunță o CREȘTERE economică pentru România: „Nu o să fie expansiune, dar nu o să fie nici contracţie economică”

Ziarul Unirea

Publicat

în

„Bunăstare”. Ministrul Finanțelor Publice anunță o CREȘTERE economică pentru România: „Nu o să fie expansiune, dar nu o să fie nici contracţie economică”

Ministrul Finanţelor Publice, Adrian Câciu, afirmă că prognozele arată o creştere de 1,8% a economiei României anul viitor.

”O să avem o creştere economică, prognozele ne spun 1,8. Eu cred că o să depăşim aceste prognoze. Nu o să fie expansiune, dar nu o să fie nici contracţie economică sau altceva, mai jos de 1,8”, consideră ministrul, conform news.ro

Toate prognozele nu arată o contracţie a economiei, ci arată o încetinire a vitezei de creştere sau o reducere a creşterii economice, ca să spun aşa. (…) Eu am spus: am semnalul de încetinire pe trimestrul trei, sigur îl voi avea şi în trimestrul patru. Pentru asta, tot Guvernul trebuie să lucreze la măsuri de restartare a economiei. (…) Ăsta este semnalul cel mai important pentru cei care decid, dar şi pentru corporaţii”, a afirmat Adrian Câciu, miercuri seară, la Digi24, citat de news.ro

Elit - Gustul Desăvârșit

Ministrul estimează că România nu va înregistra, anu viitor, o scădere economică, el fiind de părere că va exista o creştere economică ”nu mai jos” de 1,8%.

”Recesiunea prevesteşte criza. Sunt foarte multe confuzii, toată lumea spune: suntem în criză, suntem în criză! Oameni buni, suntem în presiune recesionistă. Da, sunt elemente de presiune care se exprimă prin preţuri mai mari, prin faptul că oferta nu se valorifică, stă pe stoc sau se închid anumite companii, sunt semnale. Criza este ultima parte a unui întreg ansamblu de exprimări ale jucătorilor economici. (…) Opinia mea este că nu vom avea o creştere economică la nivel de potenţial – în România creşterile de potenţial sunt undeva la 4,5%, aşa arată potenţialul României, aşa ar putea să crească, dacă nu ar fi influenţată de factori negativi – o să avem o creştere economică, prognozele ne spun 1,8. Eu cred că o să depăşim aceste prognoze. Nu o să fie expansiune, dar nu o să fie nici contracţie economică sau altceva, mai jos de 1,8”, a adăugat Adrian Câciu.

El a explicat că termenul de recesiune tehnică a fost ”inventat” într-o perioadă de campanie electorală în SUA şi că recesiunea ”reală” este cea mai importantă, relatează news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Studenții nu mai lucrează în domeniul în care se licențiază. Lector universitar: „Creează o presiune pe universități”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Studenții nu mai lucrează în domeniul în care se licențiază. Lector universitar: „Creează o presiune pe universități”

O problemă care se regăsește atât în Franța, cât și în România, este presiunea asupra universităților și cadrelor universitare de a preda unor studenți care nu vor lucra în domeniul în care se licențiază, spune lectorul universitar Mihai Maci de la Universitatea din Oradea, într-o emisiune la Radio Cluj de marți seară.

Mihai Maci a făcut cercetare doctorală în Franța, iar săptămâna trecută a fost plecat în Hexagon printr-un program de mobilitate universitară, un schimb de experiență. Acesta a explicat în emisiunea radio, redată mai jos, despre școala de acolo, profesorii francezi, bacalaureatul din Republică și probleme care se pun în contextul schimbărilor din educație pe care le vede “atât în România, cât și în Franța, și în Statele Unite”.

Întrebat de moderator ce îi nemulțumește pe profesorii din Franța, Maci a comentat că o problematică este schimbarea percepției societății și studenților asupra facultății. Începând din anul 1990, numărul studenților a crescut, specializarea lor nu a mai fost la fel de calitativă pentru că profesorii au trebuit să adapteze predarea pentru o altă generație de studenți și, în plus, tinerii nici nu mai urmează o carieră în domeniul în care se licențiază, a explicat acesta.

Elit - Gustul Desăvârșit

“Unele dintre problemele profesorilor francezi se regăsesc și la cei români. Un exemplu: reașezarea ordinii economice mondiale, pornită din anii 1990, anii 2000. Mai mult sau mai puțin, universitatea a fost timp de secole, în occident, o școală de elite care pregătea specialiști. Erau în număr puțin. Specializarea lor cerea cunoștințe și abilități extraordinare și, ca atare, aceste lucruri formându-se în universitate, universitatea avea altă ținută intelectuală. Asta este tradiția universităților occidentale până înspre anii ’80.

În 1990, odată cu liberalizarea, universitatea devine și la noi o întreprindere de producție. Statul spune ‘Gata, s-a terminat cu privilegiile voastre [N. Red. ale studenților], trebuie să fiți la fel de productivi ca orice întreprindere în societate’. Iar lucrul acesta se face crescând numărul studenților, devenind foarte mulți. Devenind foarte mulți, regulile de admitere devin mai laxe: nu mai sunt aceiași studenți care au o pregătire temeinică, din lumea anterioară. Iar nivelul de predare trebuie să se adapteze omului din sală. În anii ’80, ’90, lucrurile nu sunt atât de grave pe cât le vedem acum. Ele s-au agravat dintr-o rațiune extrem de simplă: nu mai știm ce se întâmplă. Noi pregătim studenții și aici, și în Franța, și în alte părți ale lumii, dar ei nu mai urmează o carieră domenială. Faci studii în filosofie, atunci înseamnă ca vei face filosofie în viață, o să predai, o să cercetezi etc.

Noi la ora actuală le spunem studenților că ies în lume și își găsesc un job. Asta e și o presiune pe universități: ce putem noi să le predăm la aproape orice materie de așa manieră încât să le folosească în orice context de viață”. Și e greu să răspundă un specialist la această întrebare atât timp cât doar pe un anumit domeniu s-a format. Știu să predau bine, să transmit bine, dar nu pot să discut orice încât să fie folositor viitorului meu absolvent care va lucra în industria informaticii. Din ambele capete e o presiune pe mediul universitar. Menirea studentului e astfel neclară, ce mai putem să facem noi în contextul în care internetul este la dispoziția tuturor și în contextul în care pregătirea specializată pe care o facem noi nu are întotdeauna un final?”, spune lectorul.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea