Rămâi conectat

Ştirea zilei

S-a „împăcat” cu victima sa: Cum a scăpat un cunoscut interlop din Alba Iulia de un dosar penal care l-ar fi putut duce după gratii

Ziarul Unirea

Publicat

în

S-a „împăcat” cu victima sa: Cum a scăpat un cunoscut interlop din Alba Iulia de un dosar penal care l-ar fi putut duce după gratii

Un cunoscut interlop din Municipiul Alba Iulia a scăpat, comițând încă o infracțiune, de un dosar penal care ar fi putut să îi aducă o condamnare cu executare. Ar fi falsificat o carte de identitate și s-a „împăcat” la notar cu o victimă falsă a sa.

Personajul principal al acestei poveşti incredibile este George Virgil Alin Dura, zis Dragonu, de 31 de ani, cunoscut în lumea interlopă locală ca fiind unul dintre cei mai prolifici traficanţi de cannabis din Alba Iulia.

Acesta este în prezent în arest preventiv într-un dosar în care este trimis în judecată pentru trafic de droguri.

Dragonu a fost trimis, iniţial, în judecată pentru săvârşirea a trei infracţiuni de lovire sau alte violenţe, precum şi o infracţiune de tulburare a ordinii şi liniştii publice.

Instanţa de fond a dispus în iulie 2016, printre altele, condamnarea la pedeapsa de 9 luni închisoare, iar în final executarea pedepsei rezultante de 1 an 5 luni şi 428 zile închisoare, plus 5.200 lei amendă penală.

Victima interlopului s-a trezit în februarie 2017 că s-ar fi împăcat cu acesta la Curtea de Apel, deşi refuzase permanent să fie de acord cu retragerea plângerii.

A depus o nouă plângere la Poliţie împotriva agresorului său şi a notarului public care a legalizat o aşa-zisă declaraţie a sa conform căreia şi-ar fi retras plângerea formulată împotriva lui George Dura.

Cum a operat infractorul

Infracţiunile au fost descoperite după închiderea cauzei prin împăcarea părţilor, iar autorul s-a ales cu un nou dosar penal, în care a primit la Judecătoria Alba Iulia închisoare în regim de detenţie.

Cercetările au scos la iveală faptul că George Dura a determinat un ”autor necunoscut”, persoană care nu a putut fi identificată de anchetatori, să falsifice cartea de identitate a victimei sale din dosarul penal, căruia i-a pus la dispoziţie datele acesteia.

Ulterior, a determinat o altă persoană rămasă necunoscută de sex masculin să se prezinte în faţa notarului public şi să susţină în mod mincinos că este partea vătămată din cauza penală aflată pe rolul instanţei. Prin utilizarea cărţii de identitate falsificată, bărbatul ”necunoscut” a semnat o declaraţie prin care şi-a retras plângerea penală prealabilă formulată împotriva inculpatului pentru săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violenţe.

Declaraţia a fost autentificată în faţa unui notar public pe data de 13 octombrie 2016, de faţă fiind cei doi protagonişti: Dragonu şi falsa sa victimă.

În 17 octombrie 2016, bărbatul a predat declaraţia notarială avocatului său care a depus-o la dosarul cauzei aflat la Curtea de Apel Alba Iulia. În baza acestui înscris instanţa de apel a dispus încetarea procesului penal pentru săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violenţe. Acesta se împăcase anterior cu alte două victime ale sale şi avea nevoie de retragerea plângerii şi din partea celei de-a treia victime. Pentru că tânărul bătut a refuzat să se împace, chiar în schimbul unei sume de bani, Dragonu a găsit această metodă ilegală de a scăpa pe moment de închisoare.

Condamnat pentru cinci infracţiuni

”Starea de fapt astfel cum a fost reţinută rezultă din declaraţia persoanei vătămate care a negat că şi-ar fi retras plângerea penală prealabilă formulată faţă de inculpat pentru săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violenţe, precum şi că s-ar fi prezentat în faţa notarului public în data de 13.10.2016. Persoana vătămată a arătat că a solicitat, în cursul urmăririi penale în dosarul de fond, comunicarea actelor de procedura la adresa din localitatea Vinerea, adică la adresa bunicii.

Întrucât nu a primit nicio citaţie la adresa indicată, i-a solicitat bunicii să facă demersuri pentru a afla în ce stadiu procesual se află dosarul de fond cu privire la fapta de lovire. În acest context, i-a fost comunicată decizia penală din data de 18.10.2016 a Curţii de Apel Alba Iulia, în care, printre altele, se menţiona încetarea procesului penal faţă de inculpatul (…) sub aspectul săvârşirii infracţiunii de loviri sau alte violenţe raportat la retragerea plângerii prealabile a persoanei vătămate. Persoana vătămată a mai precizat că în data în care se reţine că s-ar fi prezentat în faţa notarului public, a participat la ziua mamei sale de naştere împreună cu alte rude”, se afirmă în hotărârea Judecătoriei Alba Iulia.

Magistratul a completat că, ştiind că declaraţia notarială conţine menţiuni necorespunzătoare adevărului, George Dura a folosit-o în vederea producerii de consecinţe juridice.

”Inculpatul a acţionat cu intenţie directă calificată prin scop deoarece a avut reprezentarea consecinţelor faptei sale, iar din ansamblul probator administrat în cauză rezultă că inculpatul nu doar a prevăzut rezultatul socialmente periculos al faptei, dar a şi urmărit producerea acestuia, respectiv dispunerea de către instanţa de judecată a soluţie de încetare a procesului penal în baza înscrisului falsificat”, se mai afirmă în hotărâre.

Urmarea a fost condamnarea acestuia la pedeapsa rezultantă de 2 ani şi 4 luni de închisoare în regim de detenţie pentru săvârşirea a cinci infracţiuni: instigare la fals material în înscrisuri oficiale, instigare la fals privind identitatea, instigare la fals în declaraţii şi complicitate la fals intelectual. Cauza a ajuns la Curtea de Apel, unde va fi luată în discuţie în octombrie 2021.

Dragonu este o cunoştinţă mai veche a procurorilor DIICOT, fiind cercetat în urmă cu mai bine de 10 ani în celebrul dosar „Prostituate pentru VIP-uri”. În 2012 a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare după ce şi-a recunoscut faptele. Într-o altă cauză a fost condamnat în octombrie 2020 la pedeapsa de 5 ani şi 260 de zile de închisoare pentru trafic de droguri. Şi acest dosar se află pe rolul Curţii de Apel unde va fi pronunţată hotărârea definitivă.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea